Recruitment
with care

Nieuws

Als kwaliteit voorop staat...

Hoe de kwaliteitsafdeling bij Bergbanket bijdraagt aan internationale groei

19 aug. 2022

Met ongeveer 140 medewerkers en hun producten in alle supermarkten in Nederland is Bergbanket een levensmiddelenproducent met een mooie positie in de Nederlandse bakkerijwereld. De lekkere producten liggen ook internationaal in diverse schappen en de ambities om internationaal te groeien zijn groot. Waar nu ongeveer 30% van de omzet internationaal behaald wordt ligt de ambitie op een groei naar 50% van de omzet binnen een paar jaar.

Het “bakkersDNA” zit evengoed nog zeer sterk in het bedrijf, met inmiddels alweer ruim 20 jaar de derde generatie bakkers van Van den Berg aan het roer. Een andere ambitie, die al in het fundament van de organisatie is gelegd, is dan ook om steeds de lekkerste producten te maken. Om aan de nationale en internationale eisen en aan de eigen ambities met betrekking tot productkwaliteit te kunnen voldoen speelt de kwaliteitsafdeling een prominente rol binnen de organisatie. De nieuw aan te werven kwaliteitsmanager en kwaliteitsmedewerker spelen in dat kader natuurlijk een belangrijke rol. Wij spraken Peter van den Berg, directeur van het familiebedrijf, in het Zuid-Hollandse Moerkapelle over het ontstaan van het bedrijf, zijn werk, de ambities en de vacatures van Kwaliteitsmanager en QA Medewerker.

“Mijn opa had een bakkerij in Moerkapelle en ook een winkel. In die bakkerij werd alles voor de winkel gemaakt en op een gegeven moment is hij ook krakelingen gaan bakken. Al vrij snel, eind jaren ’50, deed hij dat ook voor bakkers in de omgeving. Dat had hij goed bedacht, want op deze manier kon hij 24 uur per dag bij verschillende temperaturen de ovens gebruiken. In de nacht werd brood gebakken op 250 graden. Tegen het einde van de nacht was de oventemperatuur gezakt tot ongeveer 200 graden, wat een ideale temperatuur is om banket te maken. Dat werd dus ook gedaan. Gedurende de ochtend daalde de temperatuur verder naar 180 graden. Mijn opa bedacht dat op die temperatuur prima krakelingen gemaakt konden worden. Zo ontstond een productiefaciliteit met een aantal meisjes die de krakelingen rolden. De ovens werden zo heel efficiënt de hele dag en nacht gebruikt zonder veel bij te stoken. De eerste stap naar een industriële bakkerij was gezet.

Peter Van Den Berg

"Op die temperatuur konden prima krakelingen gemaakt worden"

Bakken voor bakkers

Krakelingen bakken voor bakkers in de omgeving van Moerkapelle was dus het begin. Daarna is het bedrijf altijd in handen van de familie gebleven. Mijn opa had drie zonen, één begon elders een bakkerij en de andere twee, waaronder mijn vader, werkten in de bakkerij van mijn opa. Toen in 1968 mijn opa overleed is mijn vader de krakelingen gaan bakken en mijn oom de winkel gaan bestieren.

Vervolgens ben ik als jong mannetje ook in de fabriek gaan werken. Ik vond het een mooi product en wilde er meer van gaan maken, waardoor we zijn gaan automatiseren en opschalen. Sinds 1989 zitten we hier op het industrieterrein en sindsdien zijn we steeds stapsgewijs aan het uitbreiden. In 1998, toen mijn vader met pensioen ging, heb ik de leiding over het bedrijf afgenomen.

Oldtimer

"Wij doen veel aan innovatie en hebben daarbij oog voor duurzaamheid"

Inmiddels maken we naast krakelingen ook andere zoete koekjes, beschuit en crackers en beleveren we zowel grote nationale als internationale retailklanten. In Nederland vind je in iedere supermarkt die je binnenloopt producten van ons. Daar ben ik best trots op.

Afwisseling, duurzaamheid en innovatie

Dat we continu in ontwikkeling zijn maakt het werk hier leuk. Werkelijk iedere dag is anders. Het gebeurt ook vaak dat we een mooie oplossing ergens voor hebben gevonden en een aantal maanden later vanuit nieuwe invalshoeken zien dat het nog weer beter kan. Daar gaan we vervolgens dan weer mee aan de slag. Zodoende zit er altijd uitdaging in het werk, want er is altijd wel wat te verbeteren. We doen dus veel aan technische innovatie. Zo werken we met een behoorlijk aantal machines die we zelf ontwikkeld

Bergbanket Sticks Kaneel

hebben. We hebben bij de ontwikkeling van onze productiemethoden veel oog voor duurzaamheid: we monitoren het verbruik van water en warmte nauwlettend en recyclen de verpakkingen en ingrediënten die we gebruiken. Ook productinnovatie is essentieel om de beste kwaliteit te blijven leveren. Die innovaties komen enerzijds voort uit de technische innovaties in de productie, maar ook ontwikkelen we onze producten naar aanleiding van klantvragen.

We proberen altijd aan klantwensen te voldoen en dan moet je creatief zijn. Op dat soort momenten hebben we de kwaliteitsafdeling ook echt nodig. Zij kunnen de haalbaarheid van de ideeën goed inschatten en de consequenties met betrekking tot voedselveiligheid goed overzien. Omdat we graag op deze manier doorgaan zijn de vacatures van Kwaliteitsmanager en QA Medewerker voor ons van groot belang.

"Klantgerichtheid is onze sleutel tot succes"

De sleutel van ons succes is immers onze grote mate van klantgerichtheid. We denken altijd oplossingsgericht en mee met de klant. Daarbij gaan we steeds voor producten van goede kwaliteit. We willen echt een lekker en goed product maken. Ook hier komt het belang van de kwaliteitsmanager en kwaliteitsmedewerker weer duidelijk naar voren. Zij werken intensief samen met productie, sales en directie vanuit een gedeeld besef dat kwaliteit en voedselveiligheid erg belangrijke onderwerpen zijn binnen onze organisatie.

De belangrijke bijdrage van QA

Ik denk dan ook dat het hier leuk werken is in een QA rol. Je levert echt een directe bijdrage aan het succes en er zit veel afwisseling in het werk. We zijn BRC- en IFS-gecertificeerd en worden daarop regelmatig geaudit. Daarnaast zijn er veel klantaudits en is er veel klantcontact. Ook intern heb je veel contact met verschillende mensen en met de verdere uitbreiding internationaal zullen we ook aan steeds meer criteria moeten voldoen

Deeg Kneden Bergbanket

waardoor er ook interessante projecten op stapel staan. Daar vertel ik overigens, vanuit concurrentieoverwegingen, in dit interview nog even niet alles over (lacht, red.). Maar je kunt ervan op aan dat er voldoende afwisseling en uitdaging in het werk zit. De kwaliteitsmanager en kwaliteitsmedewerker zijn echt een belangrijke factor voor onze groei.

"Naast de mooie mooie producten en de gunstige vooruitzichten is ook de fijne werksfeer een reden om hier aan de slag te gaan"

Naast onze mooie producten, de gunstige vooruitzichten en de grote variatie in het werk zijn ook de leuke klanten en de fijne werksfeer redenen om hier aan de slag te gaan. Er heerst een echte aanpakkersmentaliteit en kwaliteitsgericht denken is een gedeelde prioriteit. Hier communiceren we op een directe, open en respectvolle manier met elkaar. Dat zien we ook graag terug in een nieuwe collega. Je moet het leuk vinden om met alle lagen van de organisatie te communiceren, waarbij alles besproken kan worden.

Samenwerken

Samenwerken is dus een belangrijk element. Een andere belangrijke vaardigheid is dat je theoretische kennis praktisch goed weet toe te passen. Dat je de vertaalslag kan maken en dat ook goed weet over te brengen aan alle betrokkenen. En je moet het natuurlijk leuk vinden om bij een bedrijf te werken dat continu in ontwikkeling is. Wij houden van innovatie en er is behoorlijk veel dynamiek omdat we aan de retail leveren. Zo is er altijd wat te doen!”

Wil jij meer weten over de vacature van QA Medewerker Food? Of ben je benieuwd naar de vacature van Kwaliteitsmanager? Neem dan contact op met Sathya van Velzen, recruiter, via 085-1050122 of via s.vanvelzen@professionalsinfood.nl.

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem contact op met Professionals in Food om te bespreken hoe wij je van dienst kunnen zijn!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren