Recruitment
with care

Nieuws

Auditor Voedselveiligheid in de supermarktsector

Een vrije rol waarin controle en advies samengaan

16 jul. 2022

Sacha van den Berg werkt als Lead Auditor voor LRQA, het voormalige Lloyd’s. Ze voert in deze rol als zelfstandige audits uit bij verschillende supermarkten. Daarnaast werkt ze nieuwe collega’s in en is zij het contactpersoon voor het Global Retail & Hospitality Centre of Excellence van LRQA dat gevestigd is in Schotland. Momenteel zoekt Sacha voor ‘haar’ team nog een aantal auditoren. Die zoekt ze met name in Zuid- Holland en in Noord-Holland.

Sacha is gewend te reizen en heeft een vrije rol. Daarom spraken we haar gezellig op ons kantoor in Vught over haar werk, de uitdaging en waarom bijvoorbeeld ook koks of fastfoodmanagers in aanmerking zouden kunnen komen voor deze vacature van Auditor Voedselveiligheid.

We kennen elkaar al langer Sacha, maar zou je onze lezers eens kunnen vertellen hoe jij in deze rol terecht bent gekomen?

“Ik was altijd kwaliteitsmedewerker bij BRC-gecertificeerde bedrijven en heb een aantal jaren terug de overstap gemaakt naar het auditorschap. Zodoende

Lrqa Foto Sacha Met Logo Jpg

kwam ik bij veel supermarkten en heb ik veel ervaring opgedaan met het auditen binnen verschillende retailorganisaties. Hierdoor kwam ik ook in contact met de kwaliteitsafdeling van Albert Heijn, waar ik vervolgens weer twee jaar ‘binnen’ heb gezeten. Daarna heb ik twee jaar als kwaliteitsmanager bij DEEN gewerkt. Ik besloot toen weer de switch te maken naar de retailaudits, omdat de afwisseling en vrijheid van dat werk me echt aantrok. Zodoende heb ik de overstap naar LRQA gemaakt, nadat zij mij benaderden. Dat doe ik momenteel als zelfstandige (ZZP’er).

"Door de vrijheid en afwisseling die je hebt is het een ontzettend leuke job, al zeg ik het zelf"

Omdat de aansturing binnen LRQA vanuit Schotland komt, is het fijn dat zij één contactpersoon hebben om de zaken hier te coördineren. Die rol heb ik nu opgepakt en zodoende ben ik dus Lead Auditor geworden.”

Nu zoek je meerdere nieuwe collega’s. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Jazeker! Wij hebben een vacature Auditor Voedselveiligheid en zoeken daarvoor meerdere retail auditoren. Dat is nadrukkelijk een andere rol dan auditoren voor de industrie vervullen. Er zijn 1200 sites die bezocht moeten worden en daarvoor zoeken we nieuwe collega’s.

Het is een ontzettend leuke job, al zeg ik het zelf. Dat komt door de afwisseling en de vrijheid die je hebt. Je beheert je eigen agenda. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je vijftig, honderd, of nog wat anders, audits wilt uitvoeren en die kun je dan inplannen. Wanneer je ze uitvoert, dat maakt niet uit. Je mag daar zelf invulling aan geven, zolang we voor 1 december maar alle locaties bezocht hebben. Per audit is er wel een afgebakende tijdsperiode, maar die is ruim en goed te doen.

Kopje koffie en een praatje

In de praktijk betekent dit dat je ’s morgens uit bed stapt, je spullen pakt en naar de supermarkt rijdt die je die dag op de planning had staan. Daar meld je je even bij de balie en zorg je dat je een manager te spreken krijgt. Daar maak je dan, onder het genot van een kopje koffie, even een praatje mee waarin je de audit uitlegt. Daarna ga je de winkel in en doe je je ronde. Je controleert dan op hygiëne en processen."

Wat doe je zoal tijdens zo'n ronde?

“Het is vooral visueel. Je kijkt of de supermarkt schoon is of niet en controleert of de temperaturen voldoen aan de standaarden van de supermarkt. In dit geval liggen die standaarden namelijk hoger dan de wetgeving voorschrijft. Daarnaast check je of er geen producten in de schappen staan die over de houdbaarheidsdatum (THT) zijn. Maar ook zaken als ongediertebestrijding en hoe dat wordt vormgegeven beoordeel je.

Het is tijdens zo’n ronde belangrijk dat je goed doorvraagt. Wanneer mij iets opvalt, bijvoorbeeld als iets vies is op de groenteafdeling, dan vraag ik altijd even door bij de afdelingsverantwoordelijke om te achterhalen hoe die situatie is ontstaan. Zodoende probeer je te achterhalen of er iets mis zit in het proces, of dat er bijvoorbeeld kennis mist. Misschien weet iemand niet hoe je goed schoon moet maken. Dat doe je ook in de bakkerij, bijvoorbeeld door te vragen of men daar weet heeft van allergenen en wat er in een bepaald broodje zit, zodat klanten goed geïnformeerd worden. Zo kun je met advies ook direct helpen.

De winkel beter maken

Deze audits hebben tot doel de winkel beter te maken. Dat moet dan ook de insteek van de auditor zijn als hij of zij een winkel binnenstapt. Het gaat niet alleen om de score en het oordeel, maar vooral over het identificeren van verbetermogelijkheden in de winkel en het bespreken hiervan met de betrokkenen. Daarin verschilt deze functie wel van andere auditrollen, waar je in veel gevallen geen advies mag geven, maar enkel een oordeel velt.”

"Het is of goed, of fout"

Hoe gaat de rapportage van de metingen en waarnemingen in zijn werk?

“Je hebt een standaardvragenlijst die op een klein Windowstabletje staat. Die moet je invullen. Dat is relatief makkelijk, want het is of goed, of fout. Er is geen matig. Wel is er ruimte om observaties te delen. Daarin kun je iets kwijt dat je is opgevallen, maar wat niet meegaat in de puntentelling. Op basis van de antwoorden die je invoert wordt automatisch een score gegeven. Een supermarkt moet daarin minimaal 80% scoren.”

En als dat niet lukt, wat gebeurt er dan?

“In dat geval komt de supermarkt in aanmerking voor een re-audit. Dan komen we binnen 2 tot 6 maanden nogmaals langs. In tegenstelling tot de

Lrqa Supermarktfoto

eerste audit, worden re-audits wel vooraf aangekondigd. Dan geef je minimaal twee weken van tevoren aan in welke week je langskomt.”

Hoe wordt er in de regel gereageerd op jullie komst?

“In de regel positief. Ik voel me vrijwel altijd welkom. Ook als de uitslag negatief is. Dan bespreken we dat en geef ik aan dat ik de volgende keer terugkom en dat we dan voor de hoogst mogelijke score gaan. Dat werkt ook stimulerend.”

Wat geeft jou nu het meeste voldoening aan het werk?

“Dat ik iets kan toevoegen en uitleggen en de ondernemer of de supermarktmanager verder kan helpen. Dat is echt leuk om te doen. Ook het contact met verschillende mensen en de ruimte om zelfstandig invulling te geven aan je werk is heel prettig.”

"Mentaliteit en communicatie zijn belangrijk"

Wat vind je zelf de minder leuke elementen aan de vacature?

“Soms krijg je toch discussies. Dat is ook nodig hoor, want vanuit die discussies ontstaat vaak meer duidelijkheid, maar soms is het lastig. Dat is dan met name het geval als iemand het er niet mee eens is. Een criterium als ‘schoon’ is lastig te definiëren. Het kan zijn dat ik iets niet schoon vind en de ander wel. Daarin geldt dan uiteindelijk wel mijn oordeel en het is jammer als de ander zich daar ook na een gesprek en toelichting niet in kan vinden.”

Hoe zit het met reizen? Je kunt vrij je audits inplannen, maar ben je daarin niet gebonden aan een bepaalde regio?

“Je krijgt een overzicht op postcode van de supermarkten die nog ge-audit moeten worden. Het is natuurlijk handig dat je de audits in je eigen omgeving doet en die kun je dan inplannen. Als ZZP’er is reizen ook deels voor eigen rekening, dus het is ook wel prettig als je een beetje in de buurt kunt werken. Je krijgt een vaste vergoeding en daarvoor moet je het doen. Maar als je het slim aanpakt is het prima te doen hoor.”

Wat zijn verder nog elementen waar je rekening mee moet houden?

“Als je al een achtergrond hebt in de kwaliteit is het denk ik belangrijk dat je je realiseert dat je werkt in een retailomgeving. Dat is anders dan in de productie of bij een slager. Hier lopen klanten overal rond en zitten ze aan de producten. Dan is er een andere hygiënestandaard haalbaar dan in een gecontroleerde productieomgeving.

Dat vergt een pragmatische aanpak. Je moet jezelf steeds afvragen: “hebben we hier echt een voedselveiligheidsissue of niet?” En dan kijk je met name of

klanten echt een risico lopen of niet. Als dat niet zo is, dan moet je de afweging maken hoe zwaar je tilt aan bepaalde zaken. Kijk, als iets echt vies is, dan is het duidelijk, maar er is veel grijs gebied en dan kan je wat meeveren.”

Wat voor mensen zouden deze vacature van Auditor Voedselveiligheid goed kunnen vervullen?

“Mentaliteit en communicatie zijn erg belangrijk. Je pakt hier zaken direct aan en het is belangrijk dat je een boodschap op de juiste manier over kunt brengen. Als de supermarktmanager je graag ziet komen wordt het werk direct een stuk leuker. Ook omdat je dan beter kunt samenwerken.


Koks, fastfood en 'echte' kwaliteitsmensen

Mensen vanuit de horeca zouden in dat opzicht goed kunnen passen. Bijvoorbeeld koks, maar ook mensen vanuit fastfood die verantwoordelijk zijn geweest voor HACCP. Maar ook ‘echte’ kwaliteitsmensen die bijvoorbeeld voor de industrie werken en het leuk vinden om dit erbij te doen. Dat vinden ze met name leuk omdat ze hier ook advies kunnen geven en het werk vaak goed in te passen valt. Het is een beetje de luchtige kant van auditland. Hier ben je niet zozeer de politieagent, maar veel meer de partner die helpt te verbeteren.

Zoek je een afwisselende, vrije baan, dan is dit je baan. Dat is echt uniek.”

Wil je meer weten over deze vacature Auditor Voedselveiligheid? Johanna Pierhagen, senior recruiter bij Professionals in Food, komt graag met je in contact. Je kunt haar bellen op 085-1050126 of een mailtje sturen via j.pierhagen@professionalsinfood.nl.

Actief in de foodsector, op zoek naar nieuwe collega's en benieuwd wat Professionals in Food voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren