Recruitment
with care

Nieuws

Bio-Cure fuseert en zoekt een nieuwe meewerkend voorman/-vrouw

Directeur-eigenaar Hans Schriel vertelt over zijn vertrek en opvolging

04 mei 2022

Bio-Cure in Hoogeveen is noch een groot bedrijf noch erg bekend in Nederland. En toch gebeuren er mooie dingen en liggen hun producten in vele schappen, zowel nationaal, als internationaal. De organisatie produceert supplementen voor zowel de humane als de veterinaire als de cosmetische sector. Supplementen voor gewrichtsproblemen, zoals artrose, maken een belangrijk deel uit van het assortiment van Bio-Cure. Dat is best uniek gezien de beperkte omvang van de onderneming. Wij spraken met directeur-eigenaar Hans Schriel die momenteel zelf de productie aanstuurt.

Hans doet om gezondheidsredenen een stap terug en zoekt daarom iemand die samen met Barbara Schriel de verantwoordelijkheid gaat dragen voor de dagelijkse operatie. De persoon die deze vacature gaat vervullen, komt terecht in een bedrijf met een groot groeipotentieel, dat recent gefuseerd is

Foto Bio Cure Met Logo

met haar grootste klant. Het maakt dat Hans, die van nature genegen is de controle te houden, het bedrijf met een gerust hart overdraagt. Hij vertelt er in dit interview alles over.

"Wij zijn altijd trouw gebleven aan de gedachte dat grondstoffen een wetenschappelijk bewezen meerwaarde moeten hebben"

“Het bedrijf is in 1987 ontstaan. Mijn vader reed het hele land, maar ook delen van Duitsland, België en zelfs Frankrijk door als dierenarts voor paarden. Zodoende kwam hij zaken tegen waarvoor geen passende medicatie was. Toen is hij zelf producten gaan ontwikkelen. Eerst op kleine schaal, maar toen hij iemand tegenkwam die dat wel voor hem in de markt wilde zetten is het bedrijf ontstaan.


Ook humaan

Al snel steeg de vraag zodanig dat we niet alles meer zelf konden produceren. Toen is de productie uitbesteed. Ik ben er na mijn studie ingestapt en zag veel mogelijkheden. Niet alleen in de veterinaire hoek, maar ook aan de humane kant. We zijn daarom ook humane producten gaan ontwikkelen en later ook cosmetische. Om het kwaliteitsniveau te borgen hebben we de productie weer zelf opgepakt. Zodoende kregen we zowel de productontwikkeling als productie in eigen beheer. Dat hielp ons bij ons doel om de beste te zijn en vormde de basis voor het bedrijf dat we nu zijn.

Dit alles speelde rond 2003. Vanaf die tijd zag je de humane kant erg groeien, zowel bij ons als in de markt. Wij zijn altijd trouw gebleven aan de overtuiging dat de grondstoffen een wetenschappelijk bewezen meerwaarde moeten hebben. Er wordt van alles beweerd over verschillende mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen, maar het onderbouwende verhaal mist vaak. Bij ons is dat anders. Wij doen veel onderzoek samen met universiteiten en ziekenhuizen en vragen ook van onze leveranciers een gedegen onderbouwing van hun claims. Zo maken we het verschil in de grondstoffen die we gebruiken en de producten die we leveren.

Het huidige portfolio van Bio-Cure bestaat uit supplementen die helpen bij het verminderen van gewrichtsklachten, cardiovasculaire klachten en klachten met betrekking tot spieren en botten. Wij leveren uitsluitend aan zakelijke afnemers, met name groothandels. Onze grootste klant, Synofit, zet het product ook actief in de markt. We zijn recent gefuseerd met hen, waardoor we één zijn geworden. We zitten nu als bedrijf dus wat dichter op de eindklant. Ook is er indirect contact met andere eindklanten. Als er bijvoorbeeld specialistische vragen zijn over de werking van een supplement komt men bij ons uit.


Grondig in grondstoffen

Onze producten vind je terug in drogisterijketens als DA en Etos, maar ook in apotheken, de betere gezondheidswinkels en online. De veterinaire producten worden geleverd aan dierenartsen en dierenspeciaalzaken. De laatste jaren hebben we een flinke vlucht gemaakt qua omzet. De vraag is nog altijd stijgend, zowel in binnen- als buitenland. Dat geldt zowel voor de humane als voor de veterinaire markt. We hebben daar ook mooie nieuwe samenwerkingen, waarvan we veel verwachten.

Wat ons verhaal sterk maakt is dat we trouw blijven aan ons geloof in kwaliteit. Dat toont zich niet alleen in de grondigheid waarmee we onze grondstoffen selecteren en onderzoeken, maar ook in het totale proces. Of het nu food of feed is, wij hanteren intern dezelfde kwaliteitsstandaarden. Dat vinden we ook makkelijker dan wanneer we voor feed een lagere standaard zouden hanteren dan voor food. En het werkt! Klachten komen bijna niet voor en wanneer ze voorkomen dan zijn ze van geringe aard. Dat maakt ons een betrouwbare leverancier en een stabiele partner.

"Ons ziekteverzuim is nihil en van verloop is geen sprake"

We borgen die kwaliteit niet alleen via kwaliteitshandboeken en certificeringen, maar vooral door de korte lijnen intern. Wij werken met een kleine groep, het ziekteverzuim is nihil en van verloop is geen sprake. Wat mooi is om te zien, is dat iedereen echt hart voor de zaak heeft. We doen het samen. Er heerst hier een cultuur van samenwerking en gelijkheid. Je moet hier willen bijspringen indien nodig en ook als leider het fysieke werk niet schuwen.

Ook na de samensmelting met Synofit blijft de productie hier in Hoogeveen. Dat kun je niet zo makkelijk verplaatsen. Het staat, we zijn gecertificeerd en

Foto Bio Cure 1

dat blijft ook doorlopen. De verkoopkant zal verder uitbreiden, maar hoe groot het gaat worden…dat durf ik niet te zeggen. We hebben hier nog ruimte om verder te groeien en er wordt geïnvesteerd. Dat wordt natuurlijk niet gedaan om in te krimpen. We willen onze afzet vergroten, ook in andere landen. Dat wordt de motor voor onze verdere groei.

"De fusie is niet alleen een mooie oplossing, maar biedt ook veel perspectief"

Het is jammer dat ik er om persoonlijke redenen uit moet stappen. Ik weet al een tijdje dat dat eraan zit te komen en heb daarom een lastige keuze moeten maken: blijf ik volledig eigenaar van het bedrijf en stel ik iemand aan die mijn werk gaat doen of zoek ik een partij die ons over wil nemen? Dat eerste leek mij geen goed idee, omdat ik dan te dicht op het bedrijf blijf zitten en me dan alsnog overal mee ga bemoeien. Ik ben nogal een controlfreak. Daarom heb ik besloten het bedrijf te verkopen. Er waren meerdere gegadigden en het is uiteindelijk verkocht aan de partij die de ambitie had om het door te laten groeien en ook wilde investeren in de overname van Synofit. Daar ligt veel synergie en ik geloof dan ook dat het bedrijf bij hen in goede handen is. Het is een mooie oplossing met veel perspectief.


Vacature Meewerkend Voorman/-vrouw

En nu hebben we een vacature voor een Meewerkend Voorman/-vrouw. Ik blijf in eerste instantie overigens wel enigszins betrokken bij het bedrijf. Dat is echter nog maar één dag in de week. Op die manier is er voldoende gelegenheid tot kennisoverdracht en kan de nieuw aan te werven manager toch in vrijheid zijn of haar werk doen. Het helpt mij ook bij het loslaten. Als je 25 jaar verbonden bent aan een bedrijf zeg je ook niet zomaar ‘hier heb je de sleutel, succes!’.

De baan is leuk, maar heeft ook lastige kanten. Het meest lastig vind ik de normeringen en de verschillende kwaliteitssystemen. Dat is best complex. Wij hebben verschillende certificeringen, voor de humane producten is dat FSSC

22000 en voor de veterinaire GMP+. Voor de cosmetische producten werken we conform de richtlijnen vanuit GMP en NEN-EN-ISO 22716. Gelukkig hebben we ook een externe adviseur die ons op de hoogte houdt van de geldende wet- en regelgeving en ons helpt de systemen op orde te houden. Dat scheelt veel werk en zorgt ervoor dat de audits altijd goed gaan.

De persoon die deze vacature gaat vervullen zal ook met deze kwaliteitssystemen te maken krijgen. Je bent in deze rol namelijk verantwoordelijk voor de hele productieorganisatie en rapporteert aan de algemeen directeur. Het team mag dan klein zijn, de rol is juist heel breed. Je bent met veel facetten van de organisatie bezig. Het is ook belangrijk dat je weet wat er moet gebeuren als de nood aan de man is. Enige technische affiniteit is dan ook handig.


Filosofie

Wat ik verder graag terugzie in de leidinggevende die dit op gaat pakken? Het is vooral belangrijk dat iemand past binnen onze filosofie. Het met elkaar beter worden door een drang naar perfectie. Ik zoek dan ook een echt competente vakman of -vrouw. Iemand die zich verdiept, zodat hij of zij echt weet hoe het werkt. Dat, in combinatie met de nodige creativiteit, gaat ervoor zorgen dat je pragmatische oplossingen weet te vinden voor dagdagelijkse problemen. Je moet je realiseren dat er veel variatie is in de productie. De ene keer draai je een grotere batch machinaal, op een ander moment produceer je slechts een paar kilo handmatig. Dat heeft ook te maken met de ontwikkeling van producten en de variatie daarin.

"Er moet ook weleens gesjouwd worden"

Het is dus geen continu proces; er wordt al naar gelang de vraag van de klant regelmatig overgeschakeld van grotere batches naar kleinere en terug. En dan heb je ook nog de variatie in productsoort. Dat alles optimaal inrichten en soepel laten verlopen moet je leuk vinden. Voor mij maakt dit het werk uitdagend.


Toegankelijk

Om deze vacature goed te kunnen invullen is het verder belangrijk dat je toegankelijk bent voor collega’s. Een goed humeur en een opstelling als gelijkwaardige is belangrijk. We moeten het toch echt met elkaar doen en het is belangrijk dat je je dat goed realiseert. Iedereen heeft zijn rol, maar we helpen elkaar altijd wanneer nodig. Tot slot: een meer praktisch punt is dat je fysiek werk niet schuwt. Er moet weleens gesjouwd worden en gezien de

Foto Bio Cure 4

beperkte omvang van het team zal dat ook regelmatig op de spreekwoordelijke schouders van de nieuwe leidinggevende komen te liggen. Ik zie er zeer naar uit de nieuwe meewerkend voorman/-vrouw te ontmoeten, de samenwerking aan te gaan en vervolgens het stokje over te dragen”.

Professionals in Food werft voor deze vacature van Bio-Cure. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Ellis Hulshorst, Operationeel Manager bij Professionals in Food, op 085-1050126 of via e.hulshorst@professionalsinfood.nl.

Ben jij actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Professionals in Food werft voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie door het hele land. Neem daarom contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. We spreken je graag!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren