Nieuws
Duurzaamheid, dienstbaarheid, collegialiteit en een kerk
Waarom het op de kwaliteitsafdeling bij Salud zo fijn werken is
15 mrt. 2023Salud Foodgroup Europe B.V. is leverancier van bevroren avocado producten, appetizers, tortillas en tropisch fruit. Vanuit het werkelijk prachtige hoofdkantoor in een voormalige kerk in Oosterhout leveren zij hun producten aan meer dan vijftig landen verspreid over de wereld. De organisatie heeft, ondanks een duidelijke pas op de plaats tijdens de coronaperiode, de afgelopen jaren een stevige groei doorgemaakt. Nu is er en vacature voor een Kwaliteitscoördinator ontstaan. Wij spraken Elise van Wanrooij, die als Quality & Sustainability Manager verantwoordelijk is voor de kwaliteitsafdeling, over haar werk bij Salud, de ontwikkelingen binnen de organisatie en de nu ontstane vacature.
De supply chain van Salud is erg internationaal, waarbij de clientèle hoofdzakelijk actief is in de foodservice en de industrie. Deze industrieklanten kopen halffabricaten zoals avocado pulp of tortillas en verwerken dit in hun eigen fabriek tot eindproduct. Niet alleen de afnemers zijn internationaal gevestigd, ook de toeleveringskanalen gaan over vele landsgrenzen heen.

Het is dan ook logisch dat het werk binnen kwaliteitsafdeling ook een internationaal karakter heeft. “De afdeling kwaliteit valt onder mijn leiding en zelf rapporteer ik aan onze Supply Chain Manager, Annette Leijten”, zo vertelt Elise. “Zij heeft zelf ook een achtergrond in de kwaliteit en werkt inmiddels al 18 jaar bij Salud. Eerder was zij verantwoordelijk voor de directe aansturing van het kwaliteitsteam, maar die rol heb ik sinds februari van haar overgenomen”.
"Duurzaamheid is inmiddels een vast ingebed onderwerp binnen onze bedrijfsvoering"
Dat Elise, die zelf nog maar 1,5 jaar in dienst is, deze stap kon maken zegt veel over het bedrijf. “Hier wordt altijd gekeken naar individuele talenten en ambities. We investeren veel in de ontwikkeling van onze mensen en bieden graag de ruimte om door te groeien”. Het verhaal van Elise is daar een mooi voorbeeld van. Ze begon in de rol van QESH Coördinator, maar omdat duurzaamheid een steeds grotere factor werd, werd ze na vier maanden de eerste Corporate Social Responsibility Manager (CSR Manager) binnen het bedrijf. Maar ook het verhaal van HR Coördinator Jacqueline van Bommel, die zelf als receptioniste bij het bedrijf begon en van daaruit doorgroeide, is illustratief.
Als CSR Manager zorgde Elise ervoor dat duurzaamheid een vast ingebed onderwerp binnen de bedrijfsvoering werd. “Het afgelopen jaar heb ik me volledig toegelegd op het ontwikkelen van ons duurzaamheidsbeleid. Daarbij hebben we ons ook aangesloten bij het Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV). Via dit initiatief werkt een aantal partners in de groente
en fruitsector aan het behalen van belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van CO2-uitstoot, afval, verspilling en duurzaam watermanagement. Inmiddels zijn er intern diverse procedures vastgelegd en zijn we van de implementatiefase overgegaan naar de monitoringfase”.
Vacature Kwaliteitscoördinator
Dat maakte voor Elise wat ruimte vrij om in weer een nieuwe rol te stappen, waarbinnen duurzaamheid nog steeds een belangrijk thema is, maar ook de kwaliteitsvraagstukken, zoals klachtenmanagement, specificatiebeheer en traceerbaarheid spelen. Nu, als Quality & Sustainability Manager, geeft ze voor het eerst leiding aan een team van vier. Ook het werven van een nieuwe collega is nieuw voor haar. Gelukkig weet ze vanuit haar eigen ervaring en enthousiasme over het bedrijf goed duidelijk te maken wat voor persoon ze zoekt voor de vacature van Kwaliteitscoördinator en, net zo belangrijk, waarom die persoon voor Salud zou moeten kiezen.
"Het geeft niet als je je nog ergens in moet ontwikkelen. Die ruimte is er hier"
Elise licht toe: “Salud als bedrijf is bijzonder klantgericht. Daarin gaan we echt erg ver. Hoe specifiek bepaalde vragen vanuit kwaliteits- perspectief ook zijn; als een klant vraagt om een bepaalde aanpassing en het is enigszins mogelijk, dan gaan we dat gewoon voor de klant doen. We spannen ons echt in om de klant te ontzorgen en mee te denken. Het is daarom belangrijk dat we ook op QA heel klantgericht communiceren en handelen. Ik zoek dus iemand die het klantbelang echt goed begrijpt en binnen de kaders van kwaliteit kijkt naar praktische, klantgerichte oplossingen voor bepaalde vraagstukken. Dat vergt een combinatie van dienstbaarheid, klantinzicht, standvastigheid en oplossingsgerichtheid. Daarbij kijken we ook op locatie bij de klant of coproducent hoe zaken aangepakt kunnen worden. Een communicatief vaardig persoon met een achtergrond in voedseltechnologie en kwaliteit en een praktische instelling zou dus goed passen”.
Ruimte tot ontwikkeling
Hoewel Elise een duidelijk ideaalprofiel voor ogen heeft, is het niet zo dat ze enkel kandidaten die exact in dat profiel passen in overweging zal nemen:

“het geeft niet als je je nog ergens in moet ontwikkelen. Die ruimte is er hier. Sowieso is de interne begeleiding goed op orde en het is ook geen probleem om een cursus of een training te volgen mocht dat nodig zijn”.
"Omdat de klantgerichtheid zo zit ingebakken in de bedrijfscultuur, merk je dat ook in de onderlinge omgang tussen collega's"
Het kantoor van Salud is in vele opzichten open. Ieder kantoor heeft glazen wanden, waardoor je veel zicht hebt op je collega’s. Ook wordt er vaak samen geluncht aan de lange tafel die centraal in de kerk staat opgesteld. Het maakt dat iedereen elkaar kent en makkelijk op elkaar af stapt. Die sfeer is fijn en is volgens Elise een belangrijke basis onder het succes van de organisatie: “als je een vraag hebt, kun je zo bij iedereen binnenlopen. Omdat de klantgerichtheid zo zit ingebakken in de bedrijfscultuur, merk je dat ook in de onderlinge omgang. Je collega zal altijd zijn of haar best doen om jouw vraag goed te beantwoorden en je verder te helpen”.
Als bezoeker ervaar je al snel dat al die dienstbaarheid niet enkel mooie praat is, maar de dagelijkse praktijk. Bij binnenkomst word je warm begroet door de vriendelijke receptioniste, waarna je vervolgens met een lekkere kop koffie met een koekje in de prettige zithoek plaats mag nemen.
Jeu de boules en Spaanse les
Aan de oppervlakte lijkt het zodoende een heerlijke plek om te werken en Elise kan niet anders dan dat beamen. “Er is zoveel leuk en mooi aan dit bedrijf. We hebben natuurlijk een prachtige werkplek, maar wat ik zelf vooral waardeer is dat de lijnen hier echt heel kort zijn en dat de sfeer onder collega’s erg goed is. Salud stimuleert dat onderlinge contact ook door de dingen die georganiseerd worden. Dat varieert van een jeu de boules competitie tot Spaanse les en van een training door onze personal trainer in onze eigen fitnessruimte tot een tweewekelijkse middagborrel. Rond de kerst komt er een kok voor ons koken in de open keuken die we hier hebben en eten we samen aan de lange tafel. Dat is supergezellig. Binnenkort wordt ook een Salud’s Day Away gepland en gaan we er met zijn allen op uit”.
"Het stuk duurzaamheid zal met mijn functiewijziging weer meer onderdeel worden van het werk van het kwaliteitsteam"
Ook meer specifiek voor de vacature van Kwaliteitscoördinator zijn er vele leuke aspecten te benoemen. “De functie biedt veel afwisseling en die zit met name in het klantcontact dat je samen met internal sales en de exportmanagers hebt aan de ene kant en aan de andere kant het contact met onze producenten dat je samen met onze R&D-ers en supply chain afdeling hebt. Dat zijn twee totaal verschillende contacten en de combinatie ervan maakt dat je als QA-er op deze manier heel breed betrokken bent bij het totale traject. Daarnaast zal met mijn functiewijziging ook het stuk duurzaamheid weer meer onderdeel worden van het werk van het kwaliteitsteam en ook over dat onderwerp ben je in contact met zowel de klanten als producenten”.
Projectbewaking
Er wordt niet alleen hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van kwaliteitssystemen in algemene zin, ook zijn er verschillende projecten waarbij QA betrokken is die tot doel hebben de werkprocessen te bevorderen. “Projectbewaking vanuit R&D is momenteel een item. We zijn

daar aan het kijken hoe we de implementatie van R&D projecten richting alle afdelingen verder kunnen optimaliseren”.
Er liggen dus voldoende uitdagingen en daarbij is Elise ook ambitieus: “ik hoop dat we iemand vinden die samen met de rest van ons team onze kwaliteitsprocessen naar een nog hoger niveau weet te tillen. Een open persoon waarmee het prettig samenwerken is. Hij of zij mag van mij volledige ondersteuning verwachten en ook eenzelfde open houding. We gaan het samen doen”.
Meer weten?
Benieuwd naar Salud of wil je meer weten over de vacature van Kwaliteitscoördinator? Neem dan contact op met Linge van Leuken, Recruitment Consultant bij Professionals in Food, via 085-1050125 of l.vanleuken@professionalsinfood.nl. Zij staat je graag te woord!
Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem dan contact op met Professionals in Food om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen!