Recruitment
with care

Nieuws

Duurzame kwaliteit bij Brinkers Food

Als manager QA/QC betrokken bij het totaalsucces van het bedrijf

10 mei 2022

Brinkers Food is niet zomaar een chocoladepastaproducent. Het familiebedrijf werd in 1889 opgericht als margarinebedrijf en opende in 1927 haar eerste fabriek. Kort na de Tweede Wereldoorlog bedacht en ontwikkelde een zoon van de oprichter de eerste chocoladepasta ter wereld op de markt met merknaam Choba. In 1960 werd ook de eerste hazelnootpasta uitgebracht onder de naam Nusco. Inmiddels is Brinkers uitgegroeid tot specialist in biologische chocoladepasta’s. Met merken als La Vida Vegan, So Vegan So Fine en It’s My Life bedienen zij retailklanten wereldwijd vanuit hun vestiging in Enschede. Het bedrijf staat voor vegan, biologisch en premium en de 35 miljoen potten die per jaar worden geproduceerd komen voort uit die kernwaarden.

Met verschillende kwaliteitscertificeringen, waaronder het hoogste niveau van BRC, voldoet Brinkers volledig aan de hoge normen en standaarden voor de productie van biologische producten. Momenteel is er een vacature voor een manager QA/QC die het gehele kwaliteitsbeleid van de organisatie in goede

Brinkers Vida Vegan Chocoladepasta Met Logo Jpg

banen mag leiden en op het hoge niveau mag houden. We spreken met Danny Schuwer, algemeen directeur, over zijn ervaring bij Brinkers en visie op kwaliteit.

Danny, kun je mij vertellen hoe je als directeur bij Brinkers terecht bent gekomen?

“Ik ben mijn carrière begonnen als export agent voor een aantal Nederlandse producenten. Eén van de bedrijven die ik vertegenwoordigde, was Brinkers. Ik heb in die periode onder andere de export naar Zweden, Ierland en een klein stukje Amerika gedaan. Ik had toen een hele goede band met de heer Brinkers, die inmiddels is overleden. Na ongeveer 7 jaar in die rol ben ik als zelfstandig ondernemer het internationale bedrijfsleven in gegaan. Ik heb toen onder andere een jaar in Moskou als interim-managing director gewerkt en vanuit Tasjkent heb ik de Centraal-Aziatische markt aangestuurd. Daarvandaan heb ik de overstap gemaakt naar Nutricia, waar ik algemeen directeur Centraal Europa was vanuit Budapest. Na drie jaar kwam ik terug naar Nederland om directeur export te worden bij The Greenery International.

"We zijn hartstikke trots op ons bedrijf"

Een paar jaar daarna besloot ik toch weer voor mezelf te beginnen. Ik ben toen weer bedrijfsconsultant geworden, en in die hoedanigheid kwam ik op een beurs de familie Brinkers tegen. Zij wilden graag een andere kant op met het bedrijf en hadden daarbij ondersteuning nodig. Het idee was toen dat ik één dag per week voor een jaar lang dat zou komen doen. Dat beviel van beide kanten echter zo goed dat ik na dat jaar toch weer in vaste dienst ben gekomen als algemeen directeur. En dat is inmiddels 25 jaar geleden.”

Dat is een flinke tijd!

“Dat kun je wel zeggen. Het bevalt gewoon uitstekend. We runnen het bedrijf met z’n drieën en dat werkt goed. We hebben een fijne professionele band met elkaar. We hebben korte lijnen en spreken elkaar dagelijks. Daarnaast zijn we hartstikke trots op ons bedrijf. We zijn specialist in chocoladepasta en we zijn specialist in het biologische segment, dat maakt ons uniek. Ook zijn we een familiebedrijf en geen grote multinational. We zijn natuurlijk ook niet kleinschalig meer met onze capaciteit en omzet, maar we zijn en blijven een familiebedrijf. We hebben hier te maken met een directie en managementteam die dagelijks overal bij betrokken zijn en veel aanwezig zijn. We denken aan onze medewerkers en zijn zuinig op ze. We kijken dus niet alleen naar hoe iemand binnen het bedrijf functioneert, maar proberen er ook voor hen te zijn als er zaken spelen in hun privésfeer. Brinkers is een sociaal bedrijf.”

En nu zijn jullie op zoek naar een nieuwe collega voor de vacature van Manager QA/QC. In wat voor team komt deze persoon terecht?

“Aan de ene kant komt diegene terecht in het managementteam. De kwaliteitsmanager rapporteert aan mij en werkt ook nauw samen met de productiemanager. Van mij kan de manager QA/QC onvoorwaardelijke steun verwachten voor het kwaliteitsbeleid. Ik sta sowieso altijd volledig achter mijn mensen en kwaliteit is heel erg belangrijk. We hebben meerdere keren per week contact over kwaliteitsaspecten. We bespreken vragen en in de correspondentie met afnemers en consumenten sta ik altijd CC, zodat ik op de hoogte blijf. Ik ben ook nauw betrokken bij IFS en BRC en verzorg de begin- en stopmeeting van de audits. Er is dus een sterke samenwerking

tussen de manager QA/QC en mijzelf, waarin ik veeleisend, maar niet onredelijk ben.

Uitstekend kwaliteitsteam

Daarnaast heeft de manager QA/QC drie kwaliteitsmedewerkers tot zijn of haar beschikking. Dat team moet worden aangestuurd om het totale kwaliteitsbeleid in goede banen te leiden. Onze kwaliteitsmedewerkers zijn hoogopgeleid en ervaren: de één werkt 4 jaar bij Brinkers, de tweede 10 jaar en de derde al een jaar of 14. Zij functioneren uitstekend.”

Een hechte samenwerking en prettige ondersteuning dus. Wat zijn verder redenen voor kandidaten om aan de slag te gaan bij Brinkers?

“Ik denk dat er voldoende uitdagingen zullen liggen voor de manager QA/QC. Hij of zij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het bedrijf. Kwaliteit is namelijk één van de belangrijkste elementen van de bedrijfsvoering en als Manager heb je dan ook een behoorlijke verantwoordelijkheid. Het is een veelzijdige functie, waarin je bij alle disciplines van het bedrijf betrokken bent. De uitdaging ligt in het vervolmaken van het kwaliteitsbeleid, door te kijken naar wat ons wettelijk wordt opgedragen en samen te werken met productie om hier maximaal aan te voldoen. Ik denk dus dat het een hele interessante en vooral ook leuke baan is.”

Kun je iets meer vertellen over het kwaliteitsbeleid dat bij Brinkers wordt gehanteerd?

“Ons beleid is veelomvattend. Je krijgt te maken met productveiligheid, samenwerking met voedingsmiddelenautoriteiten zoals de NVWA, auditeren voor onder andere IFS en BRC, rapportages van Fairtrade en ga zo maar door. Kwaliteit raakt elk aspect van de bedrijfsvoering, met uitzondering van verkoop. Alhoewel, ook daar komen kwaliteitselementen in voor, zoals de behandeling van eventuele klachten. Die kunnen bijvoorbeeld vanuit consumenten komen, maar ook vanuit bedrijven, want onze klanten zitten natuurlijk in de retailsector.”

"Over een paar jaar willen we 100% biologisch zijn"

100% biologisch

Ook willen we over een paar jaar 100% biologisch zijn, waardoor bepaalde kwaliteitsaspecten moeten veranderen. Zo worden momenteel onze inkomende goederen nog gescheiden, maar dat hoeft niet meer als alles biologisch is. Zo’n verandering moet begeleid worden door het kwaliteitsteam. Een andere belangrijke stap is het toenemende aantal onaangekondigde audits. Ik schat dat we binnen nu en 2 jaar alleen nog maar onaangekondigde audits hebben en dat vereist natuurlijk continue scherpte in de productie, maar bijvoorbeeld ook in documentenbeheer. Bij onze laatste BRC-audit hadden we een rating van 98%, wat ons op het hoogste niveau binnen de standaard zet. Dat willen we zo houden natuurlijk. Verder zijn we de afgelopen 20 jaar qua omzet met 10 tot 15 procent gestegen per jaar en dat gaan we doorzetten. Daar zitten dus per definitie enorme kansen en mogelijkheden om het kwaliteitsniveau nog verder te verbeteren. Als manager QA/QC heb je dus echt een veelomvattende baan waarin je met elk element van het bedrijf te maken krijgt.”

Brinkers Vida Chocoladepasta

Wil je meer weten over het werken bij Brinkers Food in Enschede? Of heb je een concrete vraag over de vacature Manager QA/QC? Neem dan contact op met Martijn Schmid, recruiter, via 085-1050121 of per mail via m.schmid@professionalsinfood.nl.

Ben jij actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Professionals in Food vindt de juiste food professional voor de juiste banen. Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren