Recruitment
with care

Nieuws

Groeien met impact

Waarom de nieuwe (aankomend) QA manager en (junior) accountmanager bij Koning Food Group het verschil gaan maken

21 feb. 2023

De Koning Food Group in het Brabantse Schijndel is een vleesspecialist pur sang. Het familiebedrijf, waar momenteel Sjors en Geert de Koning aan het roer staan, heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd op verschillende vlakken. Dit heeft ertoe geleid dat er momenteel vanuit vier labels gewerkt wordt; Hovu BV, Christ Lommers Vleesveredeling BV, Butch’r en Kuib. Binnen Hovu wordt varkensvlees verwerkt en verhandeld, Christ Lommers is specialist in het uitbenen van varkenshammen, Butch’r levert een breed assortiment aan vlees en gevogelte aan de horecasector en het jongste label, KUIB, levert biologische vleesboxen direct aan de consument.

Het bijzondere aan het bedrijf is dat alles onder één dak gebeurt, aan de Van Leeuwenhoekweg in Schijndel, en dat het bedrijf niet gebonden is aan een eigen slachterij. Zodoende is het bedrijf erg flexibel, waardoor zowel de in- als de verkoop internationaal is. Ook producten die momenteel nog geen onderdeel uitmaken van het assortiment kunnen zodoende geleverd worden. Het typeert het ondernemerschap van de familie.

Patrick Van Lierop De Koning Food Group


Zoveel ondernemerschap zorgt natuurlijk ook voor verschuivingen binnen het bedrijf. Na een paar jaar van consolidatie, waarbij geïnvesteerd is in de automatisering van processen, is er nu weer ruimte voor groei. Zodoende zijn er twee vacatures vrijgekomen. Voor het relatiebeheer, maar ook ter uitbreiding van het klantenbestand, is er een vacature voor een (junior) accountmanager, terwijl er tevens een vacature is ontstaan voor een (aankomend) QA manager. In een vrolijk gesprek spraken wij eigenaar Sjors de Koning en Patrick van Lierop, QA Manager, over de achtergrond van het ontstaan van deze vacatures.

"Enerzijds ben je bezig met kleine, simpele dingetjes, maar anderzijds ook met grote projecten"

Sjors, we zitten hier in Schijndel bij Hovu BV en tegelijkertijd ook bij Christ Lommers Vleesveredeling BV. Het zijn aparte bedrijven, maar toch verbonden. Hoe komt dat zo?

“Mijn broer en ik hebben 23 jaar geleden het bedrijf overgenomen van onze vader. Dat hebben we een aantal jaar gedaan en in 2007 hebben we het bedrijf Christ Lommers Vleesveredeling BV overgenomen en samengevoegd. In 2009 hebben daarvoor een nieuwe locatie gebouwd in Oss. Ieder jaar maakten we stappen, zowel in afzetvolumes als in het aantal mensen dat we in dienst hadden. Zodoende werd de locatie in Oss al snel te klein. In 2014 zijn we daarom naar de huidige locatie in Schijndel verhuisd.”

En Patrick, jij werkt hier inmiddels ook een behoorlijke tijd als kwaliteitsmanager. Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Eigenlijk per toeval. Ik had ergens gesolliciteerd via een recruitmentbureau. Die recruiter vroeg mij of ik iets met vlees had. ‘Dat ligt altijd op mijn bord’, zei ik. Vervolgens mocht ik hier op gesprek komen en ben sindsdien niet meer weggegaan. De klik was er meteen. Dat was negen jaar geleden, waardoor ik me direct met de verhuizing mocht bemoeien. Omdat er ook daarna altijd groei is geweest en we steeds meer dingen zijn gaan doen, is het nooit saai geworden.”

Buiten de groei zelf, wat maakt jouw werk zo leuk Patrick?

“Ik doe het kwaliteitswerk voor alle bedrijven die hier zijn. Daarmee zitten we

in de industrie, in de horeca en ook nog bij de eindconsument. Behalve met het IFS kwaliteitssysteem werken we ook met verschillende keurmerken, zoals Beter Leven Keurmerk, Biologisch en IKB en QS. Dat, in combinatie met het altijd snelle handelen binnen de organisatie en het grote belang dat er aan kwaliteit wordt gehecht, maakt dat het werk hier erg boeiend is.

Werkelijk geen dag is hetzelfde. Je bent enerzijds bezig met kleine, simpele dingetjes, maar tegelijk ook altijd met grotere projecten. Nu hebben we bijvoorbeeld te maken met behoorlijk stevige prijsontwikkelingen. Dan wordt er gekeken of we producten niet elders in de wereld kunnen inkopen. Daarbij ben ik ook direct betrokken, want dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor QA. Het is echt mooi om te zien hoe we daarin samenwerken als klein team dat het bedrijf aanstuurt. Je kunt hier heel vlug dingen veranderen en ik ben overal bij betrokken.


Lolletje

De werksfeer vind ik dan ook goed, ook elders in het bedrijf. Er wordt hard gewerkt en mensen komen hier ook echt om te werken, maar daarbinnen is er wel veel vertrouwen in elkaar en ruimte voor een lolletje. Het is hier soms echt lachen, gieren, brullen. Zo liep het hele productieteam eens met de haarnetjes over hun ogen, nadat ik op 1 april had verteld dat voortaan ook wenkbrauwen afgedekt moesten worden…Of dat we een grote abraham optuigen wanneer er iemand 50 wordt. Die kleine dingen en dat je iedereen bij naam kent, maken het persoonlijk en dat leidt weer tot een grote betrokkenheid.”

"Onze unieke positie in de markt behouden we alleen als we onszelf ontwikkelen en blijven investeren"

Het bedrijf heeft zich stevig ontwikkeld de afgelopen decennia, maar staat ook nu niet stil. Hoe kijken jullie naar de toekomst?

Sjors: “De markt is daar, we leveren een hoogwaardige kwaliteit en dus denken we dat we verder groeien de komende jaren. Daarom hebben we ook de vacature van (junior) accountmanager open staan. In deze rol houd je je bezig met relatiebeheer en verwerf je ook nieuwe klanten. Jij bent het eerste aanspreekpunt en maakt samen de vertaalslag van commercie naar productie. In deze rol ga je ook op pad naar klanten, zodat je echt weet wat er speelt. Zo krijg je een goed beeld van de ontwikkeling in de markt en daar kun je dan dus op inspelen. Reizen is dan ook zeker een onderdeel van de functie.


Investeren en ontwikkelen

Met alle nieuwe regels en wetten die er zich voordoen, blijft het doel natuurlijk om bij te blijven op het gebied van kwaliteit. Daarnaast zullen we

1215 Entrecote Telefoon Lr

blijven investeren in automatisering en innovatie van productieprocessen. Op die manier willen we onze unieke positie in de markt behouden. Dat kan alleen als je blijft investeren en ontwikkelen.”

"Het vakmanschap zit in de mensen zelf"

Als je inzet op groei, zul je je moeten onderscheiden van je concurrentie. Wat is jullie onderscheidend vermogen?

Sjors: “Sowieso kwaliteit. De kwaliteit van onze producten ligt echt heel hoog. Daarbij zijn we ook nog net klein genoeg om te doen wat we zeggen. We werken nu met 120 mensen en de lijnen tussen inkoop, verkoop, kwaliteit en productie zijn dan ook heel kort, waardoor we snel kunnen handelen. Als we wat afspreken met een klant, dan komen we dat ook na. Ook denken we met de klant mee over alternatieven en zijn we door onze wereldwijde inkoop flexibel, waardoor we niet alleen adequaat kunnen inspelen op prijsontwikkelingen, maar ook snel producten aan ons assortiment kunnen toevoegen.”

Wat we doen bij Christ Lommers Vleesveredeling BV, met name de manier van uitbenen, kan niet iedereen. Dergelijk vakmanschap maakt ons uniek. Het zo snijden van een coburger of plaatham dat de vliezen gesloten blijven doen we specifiek voor de droogwaren industrie en kunnen we hier als de beste. Dat is waarom we in heel Europa, met name Nederland, Duitsland, België, Italië bestaansrecht hebben als leverancier van hamvlees.


Leren van het vakmanschap

Dat vakmanschap zit in de mensen zelf. Er werken hier veel mensen al meer dan 10 jaar. Door die ruime ervaring kunnen zij ook nieuwe collega’s de

vaardigheden leren. Wij leiden hen intern op, zodat ze zich binnen verschillende specialiteiten kunnen ontwikkelen. Dat vinden we belangrijk.”

Die ontwikkelingsmogelijkheden zien we ook terug bij jou Patrick. Ook nu staat er weer wat op de rol, waardoor de vacature van (aankomend) QA manager is ontstaan. Kun je daar wat meer over vertellen?

Patrick: “Kwaliteit bestaat natuurlijk uit verschillende elementen. Je hebt het handboek en de praktische invulling ervan op de werkvloer. Twee jaar geleden zijn we gestart met automatisering door een ERP pakket te implementeren en dat wordt steeds groter. Daarbij komen wat meer verantwoordelijkheden op de werkvloer te liggen. Daarom hebben we ook een kwaliteitsapp aangeschaft, waarmee we de registraties op de werkvloer, klachten en interne meldingen centraal kunnen vastleggen. Dat geeft weer meer overzicht.


Vacature met potentie

Vanwege deze ontwikkelingen moet ik wat meer naar productie. Uiteindelijk wordt mijn rol meer een schakelfunctie tussen sales, productie en kwaliteit. Dat maakt dat we een extra persoon nodig hebben voor alle kwaliteitszaken. In eerste instantie ter ondersteuning, maar uiteindelijk om de kwaliteitsafdeling zelf te bestieren. Het is echt een functie met potentie, want met de groei en de verandering van mijn functie ontstaat er waarschijnlijk ook ruimte om de afdeling uit te breiden.

"Het is hier bijna een speeltuin waar je alle ideeën die je hebt de vrije loop kunt laten"

Ik zoek daarom iemand met kennis die met mij kan sparren, maar ook de verantwoordelijkheid durft te nemen om tegengas te geven. Iemand die praktisch denkt vanuit een theoretisch kader. Communicatie is natuurlijk belangrijk, aangezien je samenwerkt met verschillende disciplines en lagen binnen het bedrijf, maar ook met externen.

Het grote voordeel dat je in deze rol hebt, is dat er voldoende gelegenheid en tijd is om zaken van mij over te nemen. Ik blijf aan boord, dus we kunnen altijd samen blijven afstemmen. Zo kun je mooi geleidelijk in je rol groeien.”

Wat maakt het nu leuk om hier te werken binnen kwaliteit?

Patrick: “Door de korte lijnen worden beslissingen snel genomen en ook is kwaliteit een onderwerp waar veel waarde aan wordt gehecht. Daarbij is de afwisseling groot. Je zit hier echt niet de hele dag achter je computer, maar

Uitbenen Hovu Christ Lommers

bent ook regelmatig op de productievloer aanwezig of je met de logistiek of inkoop aan het bemoeien.

Vrijheid

De vrijheid maakt het af. Het is hier bijna een speeltuin waar je alle ideeën die je hebt de vrije loop kunt laten. Je mag van alles uitproberen, zolang het maar niets blokkeert in de dagelijkse processen. We vinden het echt mooi als je goede ideeën aandraagt en bieden daarbij alle ruimte om die vervolgens ook uit te voeren. Jouw impact op het bedrijf is daardoor groot.”

"Wij kunnen je veel vertellen over de vleeswereld"

Naast de vacature voor (aankomend) QA manager, hebben jullie dus ook een vacature voor een (junior) accountmanager. Wat voor persoon zoek jullie voor deze rol?

Sjors: “Vooropgesteld: ervaring in vlees is mooi, maar niet noodzakelijk. Iemand die goed bij ons past is open-minded, denkt in mogelijkheden, gaat graag nieuwe contacten aan en onderhoudt de bestaande relaties goed. Het is belangrijk dat je je talen beheerst, maar als het verder allemaal past, leren we je de rest hier wel. De kennis is hier ruimschoots aanwezig.


Eigen bedrijf

Als accountmanager werk je namelijk direct samen met Geert en mij, dus wij kunnen je veel vertellen over de vleeswereld. We zoeken evengoed wel iemand die graag zijn eigen ding wil doen. Iemand dus die eigen initiatief neemt, meedenkt en ideeën aandraagt. Het is in die zin ‘jouw eigen bedrijf’, waarbij jouw creativiteit een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de organisatie. Zo staan Geert en ik er ook in: wij zijn met zijn allen het bedrijf en we moeten het met zijn allen doen.”

Patrick vult aan: “Je loopt hier niet tegen bureaucratie aan. Een verkoper kan

vandaag een telefoontje plegen en overmorgen de eerste levering de deur uit doen. Maar ook als een klant iets net wat anders wil kun je dat hier vaak binnen een dag regelen. Die snelheid is leuk, want je komt zo snel tot een resultaat.

Zeker in deze fase, waarin Sjors en Geert wat meer los willen laten, is het mooi om in te stappen. Je krijgt namelijk de ruimte veel op te pakken en zo mede vorm te geven aan de nieuwe verhoudingen binnen het bedrijf. De functie biedt namelijk doorgroeimogelijkheden, waarbij je uiteindelijk misschien wel zelf de afdeling verkoop vorm gaat geven.”

Wat maakt nu dat jullie zo snel in kunnen spelen op de vraag?

Patrick: “Enerzijds is het gewoon de markt die je ertoe noopt. De vleeswereld gaat snel en daar moet je in mee. Anderzijds is het ook zo dat iedereen hier betrokken is om zaken te realiseren. Dat komt ook omdat de directie heel zichtbaar is. Ook de medewerkers van de wasserij of productie medewerkers spreken direct met Sjors en Geert en voelen zich gewaardeerd. En natuurlijk helpen de korte lijnen en de aanwezige expertise waar we het eerder over hadden. Als het hamvlees is, kunnen wij het maken.”

"We zoeken harde werkers met een gezond stel hersens, waarmee we op zijn tijd ook kunnen lachen"

Wat zouden jullie als conclusie van dit verhaal nog willen meegeven?

Patrick, lachend: “Op vrijdagmiddag hebben we altijd friet”.

Sjors: “Alle gekheid op een stokje: we zouden echt graag zien dat we twee toppers aan ons team kunnen toevoegen. Harde werkers met ambitie en een goed stel hersens, waarmee we op zijn tijd ook kunnen lachen.”

Patrick: “Jazeker. Het zijn toch twee toekomstige frontmannen of -vrouwen; echt belangrijke rollen voor de toekomst van onze organisatie. Daarbij staan we ook open voor mensen die nog wat moeten leren. Die mogelijkheden zijn er hier volop.”

Butchersbest


Sjors: “Dat klopt. En we staan ook zeker open voor mensen die veranderingen willen doorvoeren en daar hun ideeën over delen. Het is dus alleen maar mooi als iemand op die manier zijn of haar stempel wil drukken.”

Wil jij meer weten over de vacature van (junior) accountmanager? Of ligt jouw interesse meer bij de vacature van (aankomend) QA manager? Neem dan contact op met Diana Gransbergen, Recruitment Consultant, via 085-1050121 of via d.gransbergen@professionalsinfood.nl.

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem dan contact op met Professionals in Food om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren