Nieuws
Hectiek, leren en leuke collega's
Recruitment Consultant Lex van Berkel stelt zich voor en vertelt over zijn werk
13 aug. 2021Begin dit jaar, middenin de lockdown, startte Lex van Berkel in zijn rol als Recruitment Consultant bij Professionals in Food op onze vestiging in Vught. Zodoende kwam hij terecht in een voor hem nieuwe wereld. Inmiddels is hij ruim zeven maanden aan de slag en heeft hij vele nieuwe ervaringen en contacten opgedaan. Dat breidt hij de komende tijd graag verder uit. Met een werkweek van 32 uur is Lex in staat zijn werk bij Professionals in Food te combineren met zijn carrière als muzikant. In dit artikel vertelt hij meer over zijn achtergrond, zijn start bij onze organisatie en zijn plannen voor de toekomst.
Lex, je bent nog redelijk nieuw binnen onze club. Hoe bevalt het werken als Recruitment Consultant bij Professionals in Food tot nog toe?
“Het bevalt goed. Ik heb leuke collega’s en elke dag is anders. Het werk is heel dynamisch. Professionals in Food is een goede, specialistische dienstverlener waar het prettig werken is.”
Je hebt een bijzonder carrièrepad tot heden. Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Aan de hbo heb ik bedrijfskunde gestudeerd. Echter heb ik de afgelopen jaren altijd voor mijzelf gewerkt in de muziekindustrie. Toen die industrie plat kwam te liggen door corona ben ik gaan nadenken over wat ik met mijn diploma zou willen doen. Zodoende kwam ik de vacature van Recruitment Consultant bij Professionals in Food tegen en daar heb ik op gesolliciteerd. Na het eerste gesprek was er een goede klik en uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan.”
"Het was hectisch en ik heb echt moeten wennen"
Een nieuwe start is altijd spannend, zeker als je ook aan de slag gaat in een nieuw werkveld. Hoe heb je de afgelopen zeven maanden ervaren?
“Het was hectisch en ik heb echt moeten wennen, met name aan het snelle schakelen. De dag brengt altijd verrassingen met zich mee. Dat geeft onrust, maar ook een prettige afwisseling. Ook zijn er regelmatig piekdruktes waarin je ‘korte sprintjes’ moet trekken. Op het moment zelf is dat pittig, maar de dynamiek die hierdoor ontstaat vind ik leuk en leerzaam.
Inmiddels heb ik een behoorlijk aantal bedrijven bezocht. Dat zal nog meer gaan gebeuren in de toekomst. Vanwege corona heeft dat op een lager pitje gestaan dan normaal. Tijdens die bedrijfsbezoeken zie je de processen van dichtbij en leer je de bedrijven echt kennen. Dat maakt niet alleen dat we beter kunnen werven, maar mijn baan zelf ook interessanter.”
Je maakt dus veel verschillende dingen mee. Wat vind je het leukst aan het werk?
“Dat geen enkele dag hetzelfde is en dat je duidelijk je eigen

verantwoordelijkheden hebt. Als Recruitment Consultant ben ik enerzijds bezig met acquisitie en relatiebeheer en anderzijds bemiddel ik zelf voor een aantal vacatures. Hoe ik dat binnen de kaders van ons bedrijf vormgeef, heb ik zelf in de hand.
"Als je na een aantal maanden merkt dat de persoon die je geplaatst hebt nog steeds met veel plezier werkt, is dat echt een kick"
Het contact met de mensen, zowel kandidaten als opdrachtgevers, geeft me ook veel plezier. Als je die match weet te vinden is dat echt een kick. Zeker als je na een aantal maanden merkt dat de persoon die je geplaatst hebt er nog steeds met veel plezier werkt.”
Het is jouw eerste ervaring in de arbeidsbemiddeling en direct in de specialistische recruitment. De lat ligt dus hoog. Waarin is Professionals in Food naar jouw inschatting sterk?
“Natuurlijk zijn we een specialist in de foodsector, waardoor we die markt goed kennen en ons netwerk groot is. Ook steken we veel energie in de werving, door professionele campagnes op te zetten en de kandidaten in ons netwerk ook te benaderen. De selectie nemen we erg serieus. Dat begint bij het goed leren kennen van de opdrachtgever, zodat we weten wat zij nodig hebben, en gaat verder tijdens de gesprekken met de kandidaten. Daar vragen we goed door en ook gaan we referenties na. Daarbij vertellen we eerlijke verhalen: richting de kandidaat over de opdrachtgever en richting de opdrachtgever over de kandidaat. Dat houdt ook in dat we niet alleen maar de positieve kant belichten, want er is altijd wel een aandachtspunt. Juist door die aandachtspunten te benoemen stellen we kandidaat en opdrachtgever beter in staat een goede inschatting te maken van de match.
Als ik echter iets moet uitlichten, dan zit het hem vooral in het persoonlijke contact in combinatie met de snelheid. Iedereen die bij ons solliciteert ontvangt een inhoudelijke reactie. We bellen uiterlijk binnen vijf werkdagen, maar meestal aanzienlijk eerder. Daarbij hebben we tijdens de gesprekken ook oog en oor voor de persoonlijke motivaties van kandidaten en opdrachtgevers.
Ook tijdens het bemiddelingsproces hebben we wekelijks contact om de voortgang te bespreken en het proces te begeleiden. En als een food professional via ons ergens is begonnen, ongeacht of dit detacherings- of

ZZP-basis is of dat iemand direct in dienst treedt bij de opdrachtgever, houden we de periode daarna ook altijd nog contact om te horen hoe het bevalt.”
"Doorvragen en dingen concreet maken is waarschijnlijk het belangrijkst"
Dat vraagt nogal wat van een Recruitment Consultant. Wat heb je de afgelopen zeven maanden allemaal geleerd?
“Er zijn veel dingen die ik heb geleerd; over arbeidsbemiddeling, over de foodsector, over mijzelf. Het belangrijkste is waarschijnlijk doorvragen en concreet maken. In het begin was ik daarin terughoudender. Dan had ik mijn vragen voorbereid en dacht ik na de antwoorden ‘ok’ en ging ik weer verder. Uiteindelijk bleek dan dat ik veel dingen toch nog onvoldoende wist. Omdat ik heb ervaren hoe belangrijk het is dat je echt tot de kern kunt komen ben ik daar flink mee aan de slag gegaan. Niet alleen de kwaliteit van je werk wordt er beter door, je werkt ook veel efficiënter omdat je sneller in staat bent om in te schatten of er een match gaat zijn of niet. Inmiddels ben ik meer op mijn gemak tijdens gesprekken en weet ik beter waar het allemaal over gaat, waardoor het doorvragen beter gaat.”
Nu zijn we bij Professionals in Food uitsluitend actief in de foodsector. Wat vind je van die wereld?

“Voor mij was de sector niet helemaal nieuw, maar ik wist er toch minder van dan ik dacht. Er gebeurt zoveel. Achter elk luikje zit weer een hele wereld. Iedere specialisatie, zoals kwaliteit, R&D, supply chain, productiemanagement en marketing en sales, heeft weer haar eigen specifieke kenmerken en ook zijn er tussen de verschillende sectoren binnen de foodsector veel verschillen. De foodsector is groot en zeer divers. De bakkerijsector verschilt bijvoorbeeld zeer van de vleessector en zo geldt eigenlijk dat iedere voedingsmiddelengroep zijn eigen specifieke kenmerken heeft in de industrie.
Tegelijkertijd lijkt de wereld soms ook klein. Binnen de specifieke sectoren houden de bedrijven elkaar goed in de gaten en kent men elkaar dus ook vaak. Er zijn altijd veel ontwikkelingen in de sector en door steeds meer bedrijven te leren kennen, leer ik zelf ook veel bij. Heel interessant.”
"De komende periode verwacht ik meer bedrijven te bezoeken"
Je hebt dus al veel geleerd, maar bent evengoed nog steeds aan het leren. Waarin zou je je de komende tijd verder willen bekwamen?
Denkt na…. “Ik wil graag nog beter worden in de organisatie van mijn werk. Dat ik nog concreter kan zijn en nog sneller tot de kern kan komen, zodat ik nog sneller kan handelen. Dat past ook bij deze sector, waar altijd veel gebeurt. Een ander punt in het verlengde hiervan is dat ik afspraken concreter maak. Nu denk ik nog weleens dat iets vanzelfsprekend is, terwijl dat voor de ander dan toch niet zo blijkt te zijn, waardoor er een misverstand ontstaat en iets meer tijd kost. Misschien betekent dat wel dat ik zaken nog opener tegemoet moet treden. Daarmee komen we dan toch weer op het punt van doorvragen. Dat mag dus nog wat beter.
Ik verwacht die vaardigheid ook verder te kunnen ontwikkelen wanneer ik de komende periode nog meer bedrijven ga bezoeken. Daar zie ik naar uit.”
Vakinhoudelijk wil je nog beter worden dus. Waar zou je over een jaar willen zijn qua persoonlijke ontwikkeling en positie?

“Dan wil ik graag breed bekend staan als een persoon waar je bij kunt aankloppen als je op zoek bent naar goed personeel of een nieuwe baan. Naar nieuwe collega’s dus. Daarom wil ik dat mijn netwerk dan verder is uitgebouwd en dat ik bij iedereen goed bekend sta. Dat betekent dat ik niet alleen de focus zal leggen op de actuele vacatures die in mijn beheer zijn, maar ook regelmatig contact onderhoud met opdrachtgevers waarvoor we in het verleden geworven hebben. Ik vind het, ook buiten het direct zakelijk commerciële, namelijk ook interessant om te volgen hoe het met iedereen gaat. Dus…laten we in contact blijven!”
Interesse in een baan binnen de specialistische recruitment? Kijk op onze werken-bij pagina voor een actueel overzicht van onze vacatures of neem contact met ons op! Geen vacature? Stuur ons dan een open sollicitatie. We zijn namelijk altijd benieuwd naar kandidaten met een passie voor recruitment. Wie weet vinden we toch een plekje voor je.