Recruitment
with care

Nieuws

Hoe gaat het eraan toe bij Normec Foodcare?

Het grote interview met HR Manager Inge Janssen en Managing Director Arno Rengers

18 nov. 2019


Voor één van onze grootste klanten, Normec Foodcare, was het een turbulent jaar. Vanuit een duidelijke visie ging men van de ene overname naar het andere samenwerkingsverband. Belangrijkste uitgangspunt is daarbij steeds dat de diensten complementair zijn aan elkaar en de bedrijfsfilosofie aansluit bij die van Normec Foodcare. Zo voegden in België Servaco Food Control en AS4 zich bij de Normec familie en sloten in Nederland Kroonenburg Advies, N&S consultancy en Roba Laboratorium zich aan. De ene organisatie zal volledig opgaan in Normec Foodcare, terwijl de andere als onafhankelijke organisatie binnen de Normec Groep blijft opereren.


Midden in deze storm van ontwikkelingen zitten Arno Rengers (Managing Director) en Inge Janssen (HR Manager). Zo tegen het einde van 2019 en vooruitkijkend naar 2020 zijn wij benieuwd naar hun beschouwingen en daarom laten wij hen aan het woord. Gevraagd naar hun visie op de ontwikkelingen volgt er een leuk en geanimeerd gesprek.

Foto Arno En Inge 2

"Het one-stop-shop idee is heilig"

Fijne spirit

Arno en Inge, Normec Foodcare bestaat nu ongeveer 1,5 jaar en daarin is er veel gebeurd. Hoe kijken jullie terug op die periode?

Arno: “Het was een periode van hard werken (lacht). Er is natuurlijk veel gebeurd met nieuwe bedrijven die erbij zijn gekomen. We werken aan een mooie integratie tot één sterk merk. Eigenlijk zijn we bezig een nieuw bedrijf in de markt te zetten. De onderliggende bedrijven zijn bedrijven die soms al tientallen jaren bestaan, maar Normec Foodcare in zijn huidige samenstelling is ‘nieuw’. Het is erg leuk om daarmee bezig te zijn, met name vanwege het intern breed gedragen enthousiasme over waar we mee bezig zijn. Ik merk dat mensen geloof hebben in ons verhaal en de mogelijkheden zien. Dat creëert een fijne spirit.”

Inge: “Het bedrijf is dan ook bijzonder vanwege de veelzijdigheid van het concept.”

Arno: “Ja, dat is wel onze belangrijkste USP (unique selling point, red.). Het one-stop-shop idee is heilig en daarin zijn we ook uniek. Een klant kan voor alle kwaliteitsvraagstukken, van smaaktest tot laboratoriumanalyse en labelcontrole, bij ons terecht. Die verscheidenheid aan diensten maakt ons echt onderscheidend. Dat verhaal willen we het komende jaar nog verder neerzetten in Nederland en België.”

Inge: “Ook vanuit HR perspectief is de integratie uitdagend. En we zijn daarnaast druk bezig met het maken van professionaliseringsslagen op alle fronten. Er is veel te doen en dat gebeurt vanuit een fijne dynamiek.”

Arno: “Uiteindelijk is het de bedoeling dat Kroonenburg en N&S opgaan in Normec Foodcare. Met andere entiteiten, zoals Roba Laboratorium en Servaco Food control, wordt de samenwerking geïntensiveerd. Op die manier willen we ons verder ontwikkelen als kennispartner voor onze klanten. En met ons brede palet aan diensten lukt dat ook goed. We willen onze naamsbekendheid op dat vlak komend jaar vergroten, zodat opdrachtgevers weten dat ze bij ons terecht kunnen voor een unieke combinatie van diensten.” 

Inge: “Ook een belangrijk element binnen die ontwikkeling is dat de groei van het bedrijf niet ten koste gaat van onze slagkracht. We worden groot, maar daarmee niet log of traag. De lijnen blijven kort. We investeren dan ook veel in het informeren van onze eigen medewerkers over de ontwikkelingen die gaande zijn. Zij worden continu op de hoogte gehouden en waar dat nog nodig is zorgen we ervoor dat iedereen weet waar binnen de organisatie bepaalde expertise te halen valt. Op die manier stellen we onze collega’s in staat snel hun vragen beantwoord te krijgen. Dat werkt erg prettig.”

“Wij zijn altijd op zoek naar kennisspecialisten”

De organisatie is duidelijk volop in ontwikkeling. Wat verwachten jullie voor komend jaar?

Inge: “Hoewel er, naar verwachting, niet veel overnames meer zullen plaatsvinden, rekenen we wel op een stevige organische groei. We zullen dan ook mensen blijven aanwerven voor de verschillende divisies. Zo verwacht ik komend jaar opnieuw veel vacatures voor kwaliteitsmanagers. Die kunnen aan de slag als Projectmanager QA bij externe opdrachtgevers, maar ook een rol vervullen als Trainer bij onze afdeling Training and Education of werken aan de digitalisering en automatisering van QA processen door bij CareNet aan de slag te gaan."

Vacatures voor kennisspecialisten in food

"We zijn altijd op zoek naar kennisspecialisten die houden van diversiteit. Onze klanten zijn actief in alle sectoren binnen de food en ook de diversiteit aan vraagstukken die we behandelen is groot. 


En natuurlijk is het belangrijk dat de kennis van onze collega’s altijd up-to-date is. Enige nieuwsgierigheid en vakidiotie is dan ook wel vereist. Eenmaal aan boord zorgen wij er voor dat je steeds op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied, zodat je altijd met vertrouwen en zelfverzekerd naar opdrachtgevers kunt gaan. Voor sommige rollen, met name die waar veel bij klanten gewerkt wordt, is het belangrijk dat je flexibel bent. Je werkt immers steeds op een andere locatie aan verschillende vraagstukken. Dat is uitdagend, soms zwaar en vaak leuk.”

"We gaan voor een warm HR-beleid"

Arno: “We zijn echt op zoek naar de toppers. We doen niet echt concessies aan de eisen die we stellen. Wij stellen hoge eisen aan de mensen die we willen binnenhalen.”

Inge: “Ja dat klopt. Enerzijds kijken we goed of je op technisch gebied goed onderlegd bent, maar bij de medewerkers die veel bij opdrachtgevers komen kijken we ook sterk naar houding. Je bent toch het visitekaartje naar de klant. En ook richting collega’s is het natuurlijk prettig dat je een fijn en kundig persoon bent om mee samen te werken.

Voor de interne functies, zoals bijvoorbeeld bij Normec Foodlab, ligt de focus net wat anders. Daar zoeken we vaak analisten en dan kijken we vooral naar de technische capaciteiten en de collegiale houding. Je werkt bij Foodlab op één locatie intensief met elkaar samen en het is belangrijk dat dat in een goede sfeer gaat. En hoewel de mensen die bij Foodlab de kwaliteit leveren meer achter de schermen werken, is het ook daar belangrijk dat er klantgericht gewerkt wordt. Kwaliteitsbewustzijn is ook hier een belangrijke factor. Ook moet je goed kunnen samenwerken, al is het werk zelf op momenten wel solistisch.”

Je geeft aan dat je verwacht uit te breiden in de personeelsbezetting. We bevinden ons in een krappe arbeidsmarkt, waarbij er ook veel aan mensen ‘getrokken’ wordt. Hoe denken jullie erin te slagen medewerkers te behouden en aan te werven?

Arno: “Daar hebben we Professionals in Food voor (lacht)! Nee, serieus, we kijken goed naar ons eigen werkgeverschap. We willen een aantrekkelijke werkgever blijven en ons waar mogelijk ook verbeteren.”

Inge: “Precies. Nu al hebben we voor werknemers vaak een bijzonder aanbod. Als je vanuit het perspectief van een QA-professional naar een mogelijke carrière bij Normec Foodcare kijkt, dan zie je dat we veel ontwikkelingsmogelijkheden bieden. Voor iedere QA-professional is er ruimte tot verbreding en verdieping. Niet alleen vanwege de diversiteit aan opdrachtgevers en vraagstukken die voorbijkomen, maar ook vanwege de verschillende focusgebieden die je in je werk kunt aanbrengen. Denk daarbij aan een ontwikkeling tot auditor, trainen en lesgeven, het begeleiden en mede ontwikkelen van de implementatie van QA-software, het verdiepen in etiketteringswetgeving, het begeleiden van collega’s of een ontwikkeling tot leidinggevende…het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Ook wanneer je binnen Foodlab aan de slag gaat kom je terecht in een aantrekkelijke werkomgeving. We werken in een compleet nieuw laboratorium in Woerden en verwachten uit te breiden. Daarbij is de saamhorigheid en teamspirit groot. We nemen mensen dan ook graag in vaste dienst."

Groei, ontwikkeling en een goede werk/privébalans

Inge vervolgt: "Over de hele linie zijn we sterk gericht op het creëren van een goede werk/privé balans en het faciliteren van groei en ontwikkeling. We faciliteren parttime werken en bieden veel gelegenheid tot kennisontwikkeling door middel van opleiding, voorlichting en praktijkervaring. Zo slagen we erin een interessante werkgever te zijn voor alle fasen van een carrière. Jonge talenten ontwikkelen zich snel, ervaren krachten kunnen hun expertise goed inzetten en medewerkers met een jong gezin kunnen hun werkzaamheden daar goed op laten aansluiten. Je ziet dat ook terug in de leeftijdsopbouw van onze medewerkers. Die is heel mooi gespreid.

Wat Normec Foodcare verder een fijne werkgever maakt is dat we de voordelen van klein en groot onder één dak hebben. Door onze platte organisatiestructuur zijn de lijnen kort, maar omdat we als geheel toch een stevige omvang hebben zijn de mogelijkheden ook divers. Niet alleen bieden we veel doorgroeimogelijkheden, ook krijgen we door onze omvang mooie projecten bij opdrachtgevers waar we aan kunnen werken. En collega’s kennen elkaars expertise en weten elkaar goed te vinden. Wanneer je dus een keer niet direct het antwoord hebt op een klantvraag, kun je altijd wel snel contact leggen met een collega die de klantvraag wel kan behandelen. Hoe fijn is dat?

Vanuit ons HR-beleid steken we veel tijd in het onderling verbinden. We gaan daarbij voor een warm HR-beleid. Daarvoor is volop draagvlak bij directie en management. Zij doen zelf ook hard hun best om open en tijdig te communiceren. Er gaat daarin best weleens wat mis in een stormachtige tijd als het afgelopen jaar, maar van die lessen proberen we te leren en het de volgende keer beter te doen. En vanuit HR organiseren we regelmatig laagdrempelige acties die uitnodigen om deel te nemen zonder dat af te dwingen. Zo hebben we in deze periode op verschillende locaties hardloopclinics opgezet waar iedereen die dat wil aan deel mag nemen. Ook proberen we door kleine dingen het verschil te maken. Bijvoorbeeld met een kaartje, een bosje bloemen of even contact wanneer er iets is gebeurd met een collega. We geven graag het gevoel dat iedereen erbij hoort, zonder dat mensen de indruk krijgen dat er van alles moet.”

Ben jij als food professional benieuwd of je bij Normec Foodcare je volgende carrièrestap kunt maken? Solliciteer dan op één van de vacatures die wij open hebben staan of neem contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren