Recruitment
with care

Nieuws

Kansen voor specificatiebeheerders met brede kwaliteitsambities

QA Manager Esther van der Weij vertelt over de dynamiek bij het snelgroeiende MAAZ Cheese

25 jan. 2023

Dat MAAZ Cheese een jong bedrijf is (opgericht in 2016), is aan de buitenkant van het bedrijf niet te zien. Reeds vanaf de A12 zie je het grote moderne pand van het Bodegraafse kaasbedrijf, dat in alles toont een stevige organisatie te zijn. Bij nadere kennismaking wordt snel duidelijk hoe dat komt. Het bedrijf mag dan wel nieuw zijn, de oprichter brengt een enorme ervaring in de kaassector mee en bouwde direct een bedrijf met mogelijkheden tot groei. Die groei kwam vervolgens ook snel en is nog steeds in volle gang. Natuurlijk heeft zoiets gevolgen voor hoe de kwaliteitsprocessen verlopen.

Wij spraken in die context Esther van der Weij, sinds 2,5 jaar QA Manager bij het bedrijf, over haar ervaringen in deze op vele vlakken bewogen jaren. Ook vertelt ze over de vacature van Medewerker QA Specificatiebeheer; een kwaliteitsfunctie waarin ervaren specificatiebeheerders ook andere kwaliteitstaken op kunnen pakken en hun bijdrage kunnen leveren aan de verdere optimalisatie van de kwaliteitsprocessen binnen het bedrijf.

“Waarom ik bij MAAZ ben begonnen? Ik heb ruim zeven jaar met veel plezier in de QA consultancy gewerkt. Daar heb ik veel gezien en veel geleerd. Een nadeel is wel dat je altijd ‘een externe’ blijft. Op een gegeven moment voelde ik de behoefte om weer bij één bedrijf te gaan werken.


Bouwen

Voorwaarde daarbij was wel dat het een bedrijf in ontwikkeling moest zijn, want ik ben niet een type dat graag op de winkel past. Ik wil bouwen. Nou, die uitdaging bood MAAZ volop en zodoende ben ik hier terechtgekomen. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Foto Esther Van Der Weij

"Er is veel gebeurd, maar er moet ook nog veel gebeuren"

Toen ik hier begon was MAAZ op deze locatie net nieuw neergezet, maar draaide het al goed. Evengoed moest er nog veel gebeuren, want nog niet alles was al in procedures vervat en uitgekristalliseerd. De ambities hier zijn groot en daar moet de kwaliteitsafdeling natuurlijk wel op aansluiten. Mij werd verteld: “je hebt een QA afdeling met op dit moment één medewerker. Waarschijnlijk zal dat wel meer moeten worden, maar dat moet je zelf maar gaan regelen.” Dat vind ik erg leuk, want het geeft niet alleen vertrouwen, maar ook veel ruimte om de dingen naar je eigen hand te zetten.

Op dit moment bestaat ons team uit vijf personen. Er is dan ook heel veel gebeurd de afgelopen jaren, maar er moet ook nog veel gebeuren. MAAZ ontwikkelt zich zo snel. Toen ik hier binnenkwam stond net de tweede verpakkingslijn en ondertussen hebben we zes verpakkingslijnen, er is een paraffinelijn bijgekomen en we spreken inmiddels alweer over een interne verbouwing die waarschijnlijk dit jaar plaats gaat vinden.

Het mooie aan MAAZ is dat alles onder één dak plaatsvindt; de kantoren, de logistiek, het rijpen van de kazen, het verpakken van de kazen…alles en iedereen zit bij elkaar. Daarbij is bij de opzet van het in 2019 opgeleverde rijpings- en distributiecentrum ook direct rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Daar is echt goed over nagedacht.


Overnames, groei en ontwikkelingen

Reeds in november 2018 werd Fromagerie Europa, een gespecialiseerd kaasimportbedrijf, overgenomen door MAAZ, waarna in december van datzelfde jaar de overname van Veldhuyzen Kaas, een familiebedrijf met een lange historie en veel expertise in de export van kazen, volgde. De afgelopen jaren stonden daarom niet alleen in het teken van groei en verschillende procesontwikkelingen, maar ook van integratie. Daar kwam corona ook nog eens bij. Uiteindelijk gaat de groei nog veel sneller dan vooraf verwacht.

"We groeien op alle vlakken"

Van origine kocht Fromagerie Europa de kazen in vanuit Frankrijk, Spanje en Italië. Die tak is erg gegroeid en noemen wij intern nu Sales BeNeDu (België, Nederland, Duitsland, de landen waar deze kazen worden verkocht). Veldhuyzen op haar beurt is een specialist in Hollandse kazen met allemaal bijzondere toevoegingen die wereldwijd geëxporteerd worden. Dit is nu onze Export tak. Beide takken zijn ook na verwerving door MAAZ snel gegroeid de afgelopen jaren. Tot slot hebben we nog de Retail tak. Die is begin 2020 door MAAZ zelf opgezet met een eerste verpakkingslijn voor het versnijden van kazen voor een grote retailklant. Inmiddels zijn er vele retailklanten en is deze tak goed voor een aanzienlijk deel van de omzet van MAAZ. We groeien dus op alle vlakken.


Jong talent

Je zult begrijpen dat er buitengewoon veel kaaskennis in het bedrijf zit en dat maakt het ook sterk. Tegelijkertijd wordt er gewerkt vanuit de filosofie dat er

Bu Ka Maaz Cheese

ook nieuw en jong talent aangetrokken moet worden. Dat jonge talent kan langere tijd meegroeien met het bedrijf en vormt zodoende de belangrijke basis voor de groei in de toekomst.

"Omdat er veel internationaal geleverd wordt, moeten de etiketten voldoen aan verschillende wetgevingen en in de juiste taal worden opgesteld"

Ook mijn team is jong. We werken voor alle entiteiten binnen MAAZ en behandelen daarvoor alle kwaliteitsvraagstukken. We werken vanuit ons eigen basissysteem en hebben te maken met IFS Food, IFS Logistics, weidegang, bio, BLK en natuurlijk onze COKZ erkenning. Hiervoor onderhouden we de certificaten. Verder hebben we voor alle verschillende takken specificaties nodig. We hebben meer dan 2500 soorten kazen in huis, waarvan we ook nog een gedeelte versnijden in verschillende formaten. Dat geeft een enorme hoeveelheid aan productvariaties waarvoor wij de specificaties beheren en de etiketten beoordelen en opstellen. Omdat er ook veel internationaal geleverd wordt, moeten de etiketten voldoen aan verschillende wetgevingen en in de juiste taal worden opgesteld.

Kijk je naar specificaties, dan geldt dat je voor Retail veel met SIM en GS1 moet doen, voor Export hebben we met veel registraties in verschillende landen te maken en voor Sales BeNeDu hebben we veel te maken met klantenportalen zoals PS in Foodservice en portalen specifiek voor die klant. Er is dus enorm veel variatie. Als je alle artikelen alle specificaties uit je hoofd wilt kennen, dan heb je hier dus een probleem (lacht, red.).

Omdat er zoveel beweging in MAAZ zit, pas ik de plannen met mijn team steeds aan. We gaan groeien, dat is wel zeker, maar hoe snel precies, dat is niet goed te voorspellen. Ik heb een fijn, vrij jong team. Twee collega’s zijn

heel erg op Retail gericht en de andere twee wil ik graag inzetten op de combinatie Sales BeNeDu en Export. Er zijn alweer wat nieuwe uitdagingen voor komend jaar, waaronder een nieuw klantenportaal voor een grote klant waarvoor alle etiketten van Nederlands naar Nederlands-Frans gaan. Dit soort nieuwe zaken pakken we steeds op en tegelijkertijd zijn we ook bezig om de structuur en processen te verbeteren. Ik vind het heel fijn als mijn team daarin meedenkt.


Vacature Medewerker QA Specificatiebeheer

Dat geldt zeker ook voor de nieuwe collega die we op de vacature Medewerker QA Specificatiebeheer willen aannemen. Ik zoek daarvoor iemand die al wat ervaring meebrengt en graag meewerkt aan deze verbeteringen. Daarbij kijk ik graag naar wat iemands specifieke talenten en ambities zijn. Omdat er zoveel speelt, is er ruimte om te schuiven met taken en verantwoordelijkheden. Eén van de projecten die momenteel lopen is een project waarmee we onze specificaties willen koppelen aan ons ERP systeem, zodat die ook zichtbaar zijn in onze klantportals. Dat is een automatiseringstap waarin we de QA-systemen koppelen. Een ander project dat loopt heeft betrekking op het opmaken en beheren van etiketten. Ook daar moeten we ons blijven ontwikkelen nu het aantal producten dat we leveren zo snel groeit.

"Persoonlijke groei is op alle vlakken van QA mogelijk"

Omdat MAAZ groeit, en dit steeds doet vanuit een drive om uiterst klantgericht te werk te gaan, ontwikkelen wij onszelf ook. Daar wordt goed in geïnvesteerd door de organisatie, dus er is veel mogelijk. Dit geeft veel ruimte tot persoonlijke groei van ieder individueel. Ik wil mensen graag laten groeien, want dat vind ik gewoon leuk. De groei is op alle vlakken van QA mogelijk. Ben jij dus een ervaren specificatiebeheerder en zou je graag wat breder met QA werkzaamheden bezig willen zijn, dan gaan we in gesprek over hoe we dat mogelijk kunnen maken. Sowieso zal het inschatten van de risico’s van uitgroei van Listeria Monocytogenes in versneden kazen en de borging van de analyses hiervoor onderdeel uitmaken van de functie.


Hard gewerkt, veel gelachen

Binnen het team en ook binnen MAAZ als geheel heerst een goede sfeer. Er

Bedrijf Maaz Cheese

wordt hard gewerkt, maar ook veel gelachen. De collega die goed bij ons past is niet alleen sociaal, maar vindt het ook prettig om te werken in een omgeving waar steeds veel gebeurt.

"Je raakt vanzelf breed betrokken bij de verschillende processen binnen het bedrijf"

Omdat we in een erg beweeglijke markt opereren, heb je een flexibele instelling nodig. Soms komen er acute zaken voorbij, die direct opgepakt moeten worden. Op andere momenten moet je juist nee durven zeggen om zo de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Een beetje sterk in je schoenen staan is dan ook wel belangrijk.


Snelle besluiten en ruimte om ambities te realiseren

We zijn geen corporate bedrijf, maar echt een familiebedrijf. Dat betekent dat de lijnen kort zijn, er makkelijk met elkaar gecommuniceerd wordt en dat besluiten snel genomen worden. Dat is een omgeving waarin je je thuis moet voelen. Tegelijkertijd biedt de organisatie daardoor ook veel ruimte om ambities te realiseren. Jij kan met jouw werk echt impact maken. En eerlijk gezegd is ook dat iets dat ik zoek in een nieuwe collega; de ambitie om, vanuit de eigen expertise en focusgebieden, samen verder te bouwen aan alle kwaliteitsprocessen binnen de organisatie. Ik stuur je dan ook graag zelf op pad om contact op te nemen met een leverancier, klant of collega op een andere afdeling. Je hebt dus alle gelegenheid je eigen verantwoordelijkheid te pakken, maar toch samen te werken in een mooi team.

Ook raak je op deze manier vanzelf breed betrokken bij de verschillende processen binnen het bedrijf. Ik vind dat belangrijk, want hoewel we als kwaliteitsteam groeien en daardoor ook ieder meer onze eigen

focusgebieden zullen krijgen, blijft het belangrijk dat we niet in hokjes denken. Niet alleen voor het begrip over en weer, maar ook omdat we elkaars werk overnemen bij ziekte of vakantie.

Drive en ambitie tot ontwikkelen

Als leidinggevende zal ik veel investeren in begeleiding, training en kennisoverdracht. Ik heb altijd een drive om mensen te laten groeien. Ikzelf leer ook nog iedere dag en dat geeft energie. Dus ook in deze functie, waarbij ik echt iemand zoek die al wat ervaring meebrengt, is dat een belangrijk element. Je hoeft niet alles al te weten, wij delen onze kennis graag en waarderen het juist als iemand de ambitie heeft om zichzelf verder te ontwikkelen. Dat maken we graag mogelijk.

Iemand die al ervaring heeft met specificatiebeheer, maar behoefte heeft om verder te kijken en zich breder te ontwikkelen is bij ons aan het juiste adres. De ontwikkeling die MAAZ doormaakt maakt het echt een fijne werkomgeving om steeds weer nieuwe ervaringen op te doen. Je kan hier immers zelf nieuwe dingen opzetten, maar ook anderen helpen bij hun ontwikkeling. Wij hebben namelijk een team waarin twee collega’s nog aan het begin van hun carrière staan en een ervaren nieuwe collega kan hen ook weer helpen groeien.

"Fulltime werken is mogelijk, maar parttime mag ook. Je kunt ook grotendeels zelf je werktijden bepalen"

Flexibele werktijden

De ruimte om zelf inrichting te geven aan het werk, zie je ook terug in de werktijden. Fulltime werken is in deze functie mogelijk, maar parttime (vanaf ongeveer 32 uur per week) mag ook. Ons kantoor is rond zes uur ‘s morgens open en om half zeven sluit het weer. We zijn dus zo’n twaalf uur open en daarbinnen mag je zelf je werktijden bepalen. Wel weet ik graag ongeveer hoe laat je binnenkomt, zodat ik me geen zorgen hoef te maken. Ik vind dat zelf ook heel fijn, aangezien ik twee kleine kinderen heb en zo zowel mijn werk als mijn privézaken goed kan organiseren.”

Wil je meer weten over de vacature van Medewerker QA Specificatiebeheer bij MAAZ Cheese in Bodegraven? Neem dan contact op met Johanna Pierhagen, Senior Recruiter bij Professionals in Food, op 085-1050124 of via j.pierhagen@professionalsinfood.nl.

Basiron Plank Maaz Cheese

Ben jij actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem dan contact op met Professionals in Food, zodat we samen kunnen bespreken hoe wij je daarbij van dienst kunnen zijn.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren