Nieuws
Nauwelijks verloop, maar nu dan toch...
Annette Leijten vertelt waarom ze geniet van het werken bij Salud Food Group en over de nieuwe collega die zij zoekt voor haar team
15 jun. 2021Salud Food Group is leverancier van bevroren avocado producten, appetizers, tortillas en tropisch fruit. Vanuit het prachtige hoofdkantoor in een voormalige kerk in Oosterhout leveren zij hun producten aan meer dan vijftig landen verspreid over de wereld. De organisatie heeft de afgelopen jaren een stevige groei doorgemaakt. Omdat het zo leuk werken is, is er nauwelijks verloop. Nu is het dan toch zover: voor het eerst heeft een collega op de kwaliteitsdienst haar baan opgezegd en wordt er gezocht naar een vervanger. Wij reden daarom naar Oosterhout en spraken daar Annette Leijten, die als Supply Chain Manager ook verantwoordelijk is voor de kwaliteitsafdeling en al 16 jaar onderdeel is van Salud, over haar werk, de ontwikkelingen binnen de organisatie en de nu ontstane vacature van QESH Coördinator.
Annette, hoe is het om zo lang bij deze organisatie te werken?
“Dat bevalt uitstekend. Toen ik hier begon waren we nog een vrij klein bedrijf. Ik geloof dat we toen met ongeveer 10 mensen aan het werk waren. Sindsdien is het bedrijf flink gegroeid en het heeft in die 16 jaar nog geen moment verveeld. Geen dag is hier hetzelfde. Ook heb ik verschillende functies bekleed. Ik begon op de afdeling kwaliteit en productontwikkeling.
Na een paar jaar ben ik me gaan focussen op het stuk productontwikkeling, waarbij ik verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van appetizers. Dat heb ik een jaar of 5 gedaan en nu ben ik een jaar of 8 actief in de rol van Supply Chain Manager. Hier vallen ook kwaliteit en verpakkingsontwikkeling onder. Het is dus een brede, afwisselende rol.
"Iedereen is heel toegankelijk"
We werken veel met coproducenten, maar hebben ook een aandeel in een Mexicaans productiebedrijf. Daar verhandelen ze verse avocado’s, maar voor Salud produceren ze diepvries guacamole. In Mexico heb ik twee collega’s die daar de productontwikkeling, maar ook een stukje inkoop, begeleiden. Daarnaast werken we met verschillende producenten van avocado in Peru. Onze tortilla’s komen uit Polen en onze appetizers worden hoofdzakelijk gemaakt in Nederland. Ik ben dus steeds internationaal bezig en als er geen corona is ben ik dan ook regelmatig op reis. Dat vind ik zelf heel erg leuk.
Glazen kantoorruimtes
Het is de dynamiek van het bedrijf die het leuk werken maakt, maar ook het team. Onze organisatie is heel plat en open. Door de glazen kantoorruimtes kun je hier zo bij iedereen binnenkijken en we lopen makkelijk bij elkaar binnen. Ook zitten we met mooi weer vaak samen buiten in de tuin. Ruud, de directeur-eigenaar, is zelf ook heel toegankelijk en dat zie je terug in het hele bedrijf.
"De coronatijd bood gelegenheid tot herbezinning"
Verder vind je hier de Brabantse gezelligheid en natuurlijk een bijzonder mooie werkomgeving. We hebben regelmatig leuke activiteiten. Met kerst komt er een kok voor ons koken die hier in de keuken fantastische maaltijden bereidt. Dan zitten we met het team aan de lange tafel en dat is supergezellig”.
Waar denk jij dat het succes van Salud vandaan komt?
“Dat komt door ons mooie productgamma, maar vooral door onze klantgerichtheid. Hoe storend bepaalde vragen vanuit “Supply Chain-perspectief” ook zijn; als een klant vraagt om een specifieke aanpassing en het is enigszins mogelijk, dan gaan we dat gewoon voor de klant doen. We spannen ons echt in om de klant te ontzorgen en mee te denken.
Herbezinning en flexibiliteit
Onze klanten zitten veel in de foodservice en industrie. Deze industrieklanten kopen halffabricaten zoals avocadopulp of tortillas en verwerken dit in hun eigen fabriek tot eindproduct. Dat we veel aan de foodservice leveren was in coronatijd even onhandig, omdat met het sluiten van de horeca een deel van onze omzet wegviel. Anderzijds bood dat wel een mooie gelegenheid tot herbezinning en omdat wij een flexibel en klantgericht bedrijf zijn, hebben we ons ook snel aangepast. We deden al wel wat richting retail, maar het was maar een klein onderdeel. Nu zijn we ons er meer op gaan focussen, wat mooie projecten en resultaten heeft opgeleverd.
"CSR speelt een grote rol voor deze vacature"
Dat hebben we als team goed opgepakt. Inmiddels ervaren we weer een explosieve vraag vanuit foodservice, maar dat neemt niet weg dat we ook in de toekomst de retail meer gaan bedienen. Daarin kunnen we nog verder groeien en de extra spreiding van afzetkanalen maakt ons bedrijf ook sterker”.
Nu zoek je een QESH Coördinator voor jouw team. Waarom zou iemand in deze rol willen werken?
“De vacature van QESH Coördinator is ontstaan door het vertrek van een collega die hier al heel lang werkte. In die zin verliezen we veel ervaring. Gelukkig is de rest van het team ook al lange tijd betrokken bij Salud, waardoor we dat op kunnen vangen. We maken van de gelegenheid gebruik om de rol net wat anders in te kleden. Waar de vertrekkende collega de focus puur op kwaliteit had, speelt voor deze vacature ook CSR (Corporate Social Responsibility, red.) een grote rol. We zien internationaal dat hier steeds meer belang aan wordt gehecht en willen daar zelf een positieve bijdrage aan leveren.
Vacature vol afwisseling
Als QESH Coördinator sta je veel in contact staat met internationale leveranciers om allerlei vraagstukken en klachten op te lossen. De ene keer ben je bezig met specificatiebeheer en het beoordelen van een verpakking, de andere keer raak je betrokken bij een nieuw project specifiek voor een bepaalde klantvraag. Daarbij trek je veel op met de export manager, die op zijn beurt weer verantwoordelijk is voor een bepaalde regio.
Er zit dus veel afwisseling in de rol, omdat je van alles wat doet. Maar ook buiten de inhoud van het werk zelf vind ik het fijn om hier te werken, want de omgeving is inspirerend. Je vindt hier fijne collega’s, een bedrijf waar altijd van alles gebeurt en een prachtige werkplek. Ook het internationale is erg leuk. We kijken ook goed naar opleidingsbehoeften en individuele ontwikkeling. Daar is veel ruimte voor”.
En wat zoek jij in deze nieuwe collega?
“Iemand moet het klantbelang altijd goed in het oog houden en zijn of haar
werk in die context kunnen plaatsen. Maar er is nog veel meer. Zeker waar het gaat om kwaliteit vind ik het belangrijk om precies en gestructureerd te werken.
We zoeken ook iemand die proactief op zoek gaat naar nieuwe, externe informatie over wetgeving en normeringen. Omdat we in zoveel markten werken is het belangrijk dat goed te volgen. We worden daarbij ondersteund door een externe consultancy-organisatie, maar het is belangrijk dat we daarnaast ook zelf de ontwikkelingen goed volgen.
"We begrijpen het als iemand nog in de rol moet groeien"
Omdat CSR in deze rol ook een belangrijk onderdeel is, zien we die affiniteit ook graag terug bij een kandidaat. Het is een groot voordeel als iemand daar al ervaring mee heeft. Tot slot willen we natuurlijk iemand die goed past binnen onze open en ondernemende bedrijfscultuur waarin we graag verschillende zaken oppakken”.
Hoe past de rol van QESH Coördinator bij de toekomstplannen van Salud?
“We gaan dus meer richting retail doen en dat vraagt ook op het gebied van QA net wat anders dan bij foodservice klanten. We verwachten dat daar extra kwaliteitswerk uit voortkomt. Ook op het gebied van CSR loopt retail net wat
voor op foodservice. We merken met name in Scandinavië dat hier een stevige focus op ligt. Op dat vlak willen we onszelf verder ontwikkelen en de QESH Coördinator die we nu zoeken zal daarin een cruciale rol spelen. Het is overigens niet zo dat hij of zij die kar alleen moet trekken. Intern wordt het belang ervan sowieso breed gedragen en we hebben ook reeds een extern bureau dat ons hierbij ondersteunt.
Belangrijke vacature met ruimte tot groei
Het is voor ons dus een belangrijke vacature. Evengoed begrijpen we dat iemand wellicht niet alles al beheerst. We geven dan ook de ruimte aan iemand om te groeien in zijn of haar functie. Je mag ook zelf aangeven wat je ambities zijn en wat je leuk vindt. We bekijken dan samen hoe we daar invulling aan kunnen geven”.
Zie jij jezelf al werken op het mooie, gezellige kantoor van Salud? Solliciteer dan snel of neem bij vragen eerst contact op met Sathya van Velzen, Recruiter bij Professionals in Food, via 085-1050122 of via s.vanvelzen@professionalsinfood.nl.
Op zoek naar nieuwe collega's in de foodsector? Professionals in Food verzorgt vele matches tussen food professionals en mooie organisaties in de levensmiddelenindustrie. Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen!