Nieuws
Op bezoek bij Roba Laboratorium
Iwan Gijsbers leidt ons rond en vertelt over zijn mooie bedrijf
30 sep. 2019
Vorige week waren we bij Roba Laboratorium in Deurne. We hadden daar een rondleiding en een leuk gesprek met de vriendelijke, gedreven directeur-eigenaar Iwan Gijsbers. Iwan is een ondernemer in hart en nieren. Tijdens ons bezoek werd al snel duidelijk dat hij niet alleen trots is op zijn bedrijf, maar ook op de mensen die er werken. Het belang van goed werkgeverschap èn een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening draagt hij helemaal uit. Het lijkt ons een leuk bedrijf om voor te werken, vanwege de sfeer, de verschillende disciplines en de ontwikkeling die de organisatie doormaakt. Iwan vertelt in dit artikel zelf wat er allemaal gaande is binnen de organisatie.
“Roba is een laboratorium dat ongeveer 25 jaar geleden is opgericht in Helmond. Inmiddels zijn we gevestigd in Deurne. We zijn begonnen in de agrarische sector, maar hebben ons verbreed tot een laboratorium dat diensten levert binnen de agro-, food- en feedsector. We zijn dan ook actief in de hele keten van productie van voedsel: van de oorsprong bij de boer zelf tot consumptie. Mijn eigen roots zitten in de agrarische sector. Ik heb nog steeds een eigen boerderij. Mijn kennis van het boerenleven helpt bij het koppelen van het analytische werk van het laboratorium aan de praktijk van alledag.
"Je bent hier als medewerker echt een medewerker en geen nummer"
We hebben nu zo’n 37 medewerkers (ca. 26 FTE’s). We werken dan ook met best wat parttimers. Onze medewerkers zijn verdeeld over drie disciplines; chemie, microbiologie en nematologie. Wij willen graag een platte, informele organisatie met korte lijnen zijn. Per discipline hebben we één teamleider. De drie teamleiders verzorgen samen met de algemeen manager en ikzelf het management van het bedrijf. Medewerkers kunnen altijd bij ons terecht.
Omdat we een platte organisatie zijn, waarbij we mensen een stuk vrijheid geven, wordt eigen initiatief ook heel erg gewaardeerd. Dat hoort daar gewoon bij. In die zin kunnen mensen zich hier ook makkelijk ontwikkelen en ontplooien. We zijn immers multidisciplinair en als mensen dat willen, dan kunnen ze zich ook ontwikkelen op andere disciplines of binnen de discipline zelf door extra verantwoordelijkheden te nemen.
We hebben een relatief jong personeelsbestand. Onze gemiddelde leeftijd ligt denk ik rond de 30. Evengoed streven we naar een mix van jonge en meer ervaren mensen. De klik binnen het team vinden we erg belangrijk, juist vanwege die platte organisatiestructuur waarbij veel verantwoordelijkheid op de werkvloer ligt. Dan heb je een goedwerkend team nodig.
Groei door efficiency
De organisatie is flink gegroeid de afgelopen jaren. De nieuwe locatie hadden we op de groei gekocht, waarbij we steeds delen van het pand hebben onderverhuurd. Inmiddels hebben we de volledige ruimte ter beschikking voor het lab. De laatste ruimte wordt momenteel klaargemaakt voor gebruik. Daarmee zitten we nog niet vol, we hebben binnen de ruimtes nog mogelijkheden tot groei. We zetten daarbij in op groei door efficiencyslagen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van software en automatisering, maar ook door de routing van de monsters binnen het bedrijf efficiënt in te richten.
Die mogelijkheid tot groei is belangrijk, want wij verwachten dat de vraag vanuit de markt de komende jaren zal blijven stijgen. Maatschappelijk gezien is er steeds meer belangstelling en focus op gezond en veilig voedsel. Dat brengt ook vaak wat extra regelgeving en kwaliteitseisen met zich mee. Daar liften wij als laboratoria op mee.
Kijk je bijvoorbeeld naar de agrarische sector, dan was het nog niet zo lang geleden helemaal niet gebruikelijk dat daar analyses op los werden gelaten. Dat gebeurde meer in de rest van de keten, bij de verwerking van voedsel of in de retail.
Nu vindt dat steeds meer plaats bij de boer zelf of bij de tuinder. Ik verwacht dan ook dat we als laboratorium nog een mooie toekomst voor ons hebben liggen, ook omdat wij in alle stappen van die keten actief zijn.
Voor mijn medewerkers betekent dit dat ze zich geen zorgen hoeven te maken voor de toekomst qua hoeveelheid werk. Ook blijven wij inzetten op ontwikkeling. Wij zijn altijd bezig met optimalisatie en automatisering. Nu lopen er projecten op het gebied van software en de verwerking van data, zodat je op die manier de klant ook optimaal kunt blijven bedienen. Zodoende kun je blijven groeien, zonder dat de mensen extra belast worden. Naast investeringen aan de softwarekant, zijn we ook aan de hardwarezijde aan het investeren in nieuwe analyseapparatuur. De aanschaf van een Ph-robot staat op de rol, zodat het analyseren van Ph-waarden sneller en makkelijker gaat. Dat brengt de hoeveelheid fysieke handelingen die uitgevoerd moeten worden terug, waardoor er meer ruimte ontstaat voor wat meer kwalitatief uitdagend werk voor onze analisten.
Vacature Chemisch Analist
Houd als Chemisch Analist onze R&D pagina met actuele vacatures in de gaten. Zoals eerder aangegeven zoeken wij als versterking van ons team altijd teamspelers met verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het belangrijk dat je op momenten flexibel kunt zijn. Een deel van ons werk hangt direct samen met seizoensinvloeden in de agrarische sector, waardoor het soms drukker is en soms rustiger. We verwachten van onze mensen dat ze daarmee om kunnen gaan.
Als bedrijf bieden we een mooie, multidisciplinaire werkomgeving waar veel ruimte tot ontwikkeling is. Als je bijvoorbeeld als microbiologisch analist geïnteresseerd bent in de nematologie en je wilt jezelf verdiepen in microscopie waardoor je die aaltjes kunt tellen, dan kan dat. We werken ook in een prettige sfeer met elkaar. De personeelsvereniging organiseert minimaal twee keer per jaar uitjes, maar we zien ook dat men met de afdeling regelmatig op stap gaat. Het is allemaal heel collegiaal en toegankelijk. Je bent hier als medewerker echt een medewerker en geen nummer. Ik vind het persoonlijk ook belangrijk dat wanneer mensen een keer op vakantie of ziek zijn, je dat als team met elkaar opvangt. Dat komt hier altijd goed. Ook als management zorgen we ervoor dat we rondom Sinterklaas en Kerst wat organiseren en dat met verjaardagen de cadeaus klaarstaan. Dat vinden we belangrijk.
Aan de slag als laborant of analist in de foodsector? Solliciteer dan op één van onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie. Eerst even bellen mag natuurlijk ook. We spreken je graag!