Recruitment
with care

Nieuws

Op en top bakker met oog voor technologie

Wiep Bergsma, Manager van het Rademaker Technology Centre, vertelt over de veelzijdige vacature van Bakkerij Technoloog in zijn team

14 apr. 2023

We kunnen er eigenlijk niet omheen: werken bij het Rademaker Technology Centre (RTC) is uniek en zodoende biedt de vacature van Bakkerij Technoloog ook een unieke kans voor bakkers en levensmiddelentechnologen die hun ervaring willen verdiepen en verbreden. Hier kun je als ‘bakker in hart en nieren’ werken aan de ontwikkeling van productielijnen voor een grote verscheidenheid aan internationale opdrachtgevers uit de bakkerijsector.

Het werk van de bakkerij technologen vormt de kern van de activiteiten van Rademaker, want de organisatie ontwikkelt en verkoopt machines en complete productielijnen die wereldwijd geleverd worden aan industriële bakkerijen. Dat is bijzonder afwisselend en specialistisch werk, aangezien de geleverde oplossingen dienen te voldoen aan de specifieke vraag van opdrachtgevers die een breed pallet aan bakkerijproducten maken. Tijdens de ontwikkeling wordt er door de bakkerijtechnologen daarom van concept- tot implementatiefase nauw samengewerkt met de opdrachtgever. Opdrachtgevers komen vaak over de vloer in Culemborg om de ontwikkeling van de lijn zelf te ervaren in het RTC en de Bakkerij Technologen van Rademaker reizen naar verschillende plekken op de wereld om bij hun klanten de bestaande productie te bekijken en bij oplevering van de nieuwe lijnen de opbouw en opstart van de lijn te begeleiden.

Wiep Bergsma Rademaker

Eén van de gepassioneerde bakkers bij Rademaker is Wiep Bergsma, Manager van het RTC. In dit artikel vertelt hij over zijn eigen achtergrond, het werk binnen het Technology Centre en over de vacature van Bakkerij Technoloog in zijn team.

“Zelf heb ik een bakkersopleiding gedaan en in mijn eerste jaren gewerkt in het wat luxere segment bij tweesterrenrestaurants en exclusieve patisserieën in binnen- en buitenland. Het ontwikkelen en het puzzelen vond ik altijd al heel leuk, maar de uren waarop je in die sectoren -en dan met name de restaurants- moest werken stonden me niet aan. Ik was altijd aan het werk als anderen vrij waren. Daarom heb ik de stap naar de industrie gemaakt. Toen heb ik ook een deeltijdstudie aan de HAS in Den Bosch afgerond en vervolgens nog een Master Food Management aan de Erasmus Universiteit voltooid.

"Wat wij ontwikkelen moet perfect bij de praktijk van onze klanten passen"

Van klant naar collega

Voordat ik bij Rademaker ging werken, was ik klant van de organisatie. In 1997 kocht ik hier mijn eerste machine. Al snel groeide bij mij de ambitie om ooit bij Rademaker aan de slag te gaan, dus toen ik daarvoor in 2011 werd benaderd was de overstap vlot beklonken. Sindsdien blijft het werk boeiend en afwisselend. Er heerst hier een fijne, ongedwongen en informele sfeer, zonder veel hiërarchie. We doen het echt samen.

De afdeling is sinds 2011 gegroeid van 7 naar 15 medewerkers. Daarvan zijn er 13 bakkerij technologen of, in het Engels, bakery technologists. We hebben hier bij Rademaker onze eigen ruimte waarin we veel testen doen, maar eigenlijk werken we door de hele organisatie heen. Zo controleren we de lijnen vlak voordat ze verscheept worden naar klanten. Dat doen we op de

afdeling montage. We komen ook veel bij klanten over de vloer en zijn dus met enige regelmaat op reis. We zijn als afdeling echt verweven met het hele proces van Rademaker.

Dat we goed samenwerken is daarom erg belangrijk. De projecten die wij draaien krijg je echt niet alleen voor elkaar. We zijn op elkaar aangewezen en hebben onszelf verdeeld in drie teams; het broodteam, het pastry team en het pie & decorations team. Je moet dus wel een teamspeler zijn als je bij ons werkt. En een helicopterview hebben. Je doet immers complex werk, want er zijn veel factoren die invloed hebben op het proces en hoe we moeten testen. Denk daarbij aan de gebruikte grondstoffen, maar ook aan alle stappen in het productieproces die na onze lijn volgen. Wat wij ontwikkelen, moet perfect passen bij de praktijk van onze klanten en dat inzicht moeten onze bakkerij technologen hebben.

"Eigenaarschap is erg belangrijk"

Wereldwijd werken

Omdat we wereldwijd werken, zijn een goed begrip van de Engelse taal en reisbereidheid ook belangrijk. In de eerste twee jaar ben je nog veel ‘binnen’, want dan volg je ons opleidingstraject, maar daarna zul je ongeveer 15 tot 20% van de tijd op reis zijn om klanten te bezoeken. De ene keer ben je een paar dagen onderweg en de andere keer een paar weken. Bakkerij technologen die een keer langere tijd aaneengesloten bij een klant zijn, komen wanneer dit binnen Europa is vaak wel weer terug voor de weekenden. We faciliteren dat ook, want als bedrijf proberen we echt rekening te houden met de privésituatie.

Wat in alle gevallen belangrijk is, is dat je eigenaarschap neemt over je project en je betrokken en verantwoordelijk voelt voor jouw klant. De verbinding met de klant is nodig om je werk goed te doen. Wij maken hier tijdens het testen immers het product dat de klant wil gaan maken.

Vervolgens moet de lijn goed ingepast worden in het proces van de klant. Dan is het belangrijk dat je de specificaties van wat er gemaakt moet worden goed inzichtelijk hebt. Datzelfde geldt voor de procesparameters die bepalen wat er in het productieproces wel en niet aangepast kan worden. Dat zijn zaken die duidelijk moeten zijn. Om dat duidelijk te krijgen, en mogelijk tussentijds bij te sturen, is het belangrijk dat jouw contact met de klant prettig is en de lijnen kort zijn.

"Dat je van veel markten thuis moet zijn is tekenend voor de rol die je als bakkerij technoloog vervult"

Verwachtingsmanagement is daarbij essentieel. Daarin word je beter naarmate je meer kennis hebt van onze processen, mogelijkheden en onmogelijkheden en van de processen bij de klant. En natuurlijk heeft de manier waarop je een boodschap brengt ook invloed. Een ‘nee’ zonder verdere toelichting is geen optie. Je zult altijd toe moeten lichten waarom iets niet kan en waar mogelijk een passend alternatief moeten aandragen. Overigens bieden we ook trainingen aan op het gebied van communicatie en commercie om onze medewerkers hierin te steunen.

Vacature Bakkerij Technoloog

Dat je van veel markten thuis moet zijn is tekenend voor de brede rol die je hebt wanneer je vacature van Bakkerij Technoloog gaat vervullen. Omdat de bakkerij technoloog zo’n spilfunctie heeft, is diens impact op ons bedrijf erg groot. Er wordt dus best wat van je gevraagd. Aan de andere kant is het ook zo dat je hier heel veel ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen en een grote verscheidenheid aan ervaringen op te doen. Als jij op en top bakker bent en je vindt het leuk om met machines te werken en op zoek te gaan naar

technische oplossingen, dan heb je hier een ideale werkomgeving.

Wanneer je bij ons start, kijken we samen eerst in welk team je het beste tot je recht komt. Dat hangt af van jouw ervaring en ambities. Binnen ieder team is er een teamleider, die optreedt als jouw mentor en je begeleidt bij jouw ontwikkeling. Natuurlijk is het mogelijk om na verloop van tijd ervaring op te doen in een ander team. En ook buiten het RTC liggen er mogelijkheden. Hoe breder je kennis en ervaring, hoe groter de mogelijkheden binnen het bedrijf.

Omdat ook het bedrijf zelf volop in ontwikkeling is, vind je in alle facetten van het werk hier afwisseling. Recent hebben we onze locatie uitgebreid met 1200 m2 vloeroppervlak en het zo ingericht dat we drie aparte testruimtes hebben. Zo kunnen we klanten afzonderlijk, maar wel tegelijkertijd ontvangen tijdens de testen. Die testruimtes zijn erg modern, waarbij we zoveel mogelijk de productiesituatie kunnen nabootsen en zo weinig mogelijk handmatige interacties hebben.

"We hebben meer dan 500 medewerkers, maar zijn nog steeds het familiebedrijf dat snel op ontwikkelingen inspeelt"

Ook op het gebied van verantwoord ondernemen hebben we stappen gezet, net als in het meer in eigen beheer produceren van de machines. Eerder merkten we dat bij het uitbesteden van onderdelen van de productie te vaak wat misging. Ook willen we sneller kunnen leveren en daarom hebben we besloten nog meer in eigen beheer te gaan doen. Daarvoor was uitbreiding van onze capaciteit nodig, zowel qua middelen als qua ruimte, en daarin is dan stevig geïnvesteerd. We zitten nu in de laatste, afrondende fase van de verbouwing.

Sowieso wordt heel veel van wat we verdienen direct terug geïnvesteerd in het bedrijf. Er wordt nu bijvoorbeeld een nieuw technology centre gebouwd in Chicago. Het is typerend voor de Rademaker-organisatie: we hebben dan wel meer dan 500 medewerkers, maar zijn nog steeds een familiebedrijf dat snel ontwikkelingen waarneemt en daarop inspeelt. Dat, samen met de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling, is echt wel mooi aan Rademaker als werkgever”.

Rtc Deegcheck Met Laptop Rademaker

Meer weten?

Wil je meer weten over het werken bij Rademaker of over de vacature van Bakkerij Technoloog? Neem dan contact op met Linge van Leuken, Recruitment Consultant bij Professionals in Food via 085-1050125 of l.vanleuken@professionalsinfood.nl.

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Professionals in Food verbindt food professionals met werkgevers uit de foodsector. Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren