Recruitment
with care

Nieuws

Optimalisatie in de darmen business: hoe CTH haar processen verder wil ontwikkelen...

...en dat doet aan de hand van een nieuw aan te werven productieleider

25 mrt. 2022

CTH in Almere is een bijzonder bedrijf waar Ruud Rijswijk zelf waarschijnlijk niet terecht was gekomen als hij niet gegrepen werd door hun verhaal. Inmiddels werkt hij er 3,5 jaar als COO en, nu de ‘coronarem’ er net een beetje af is, zoekt hij een productieleider. De vacature Productiemanager Food is een zeer belangrijke voor CTH Almere. De persoon die deze vacature gaat vervullen zal namelijk een belangrijke drijvende kracht zijn bij de verdere ontwikkeling van het bedrijf en een sparringpartner worden voor Ruud. En dat is, met alle ontwikkelingen extern en intern, een mooie klus. Ruud vertelt over CTH, het uitdagende landschap waarin het bedrijf opereert en de impact die de nieuwe productiemanager kan maken.

Ruud, je werkt nu ongeveer 3 jaar als COO bij CTH. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik werd ruim 3,5 jaar geleden benaderd door een headhunter die een interessant verhaal vertelde over een boeiend bedrijf dat graag aan veranderingen doet, dat uitdagingen heeft en actief is in meerdere landen. Aan het eind van het verhaal werd verteld dat het bedrijf in kwestie ‘wat doet in darmen’. Dat leverde bij mij wel gefronste wenkbrauwen op, want het klinkt niet aantrekkelijk.

Als je er echter even verder over nadenkt en je realiseert dat om ieder worstje een velletje zit (van de darm) en begrijpt dat we hier op duurzame wijze alle onderdelen, buiten het vlees zelf, van het dier gebruiken, dan wordt het verhaal al aantrekkelijker. Uiteindelijk raakte ik zodanig getriggerd door het verhaal dat ik er met enthousiasme in ben gestapt.


Foto2 Ruud Rijswijk Productie Ingekort Met Logo

"Alles wat wij binnenkrijgen gebruiken we"

Mijn ervaring tot dan toe lag helemaal niet in de vleesindustrie. Na mijn HTS ben ik aan de slag gegaan als engineer bij Koninklijke de Ruyter. Daar deed ik technische en bouwkundige projecten. In de avonduren studeerde ik bedrijfskunde en op een gegeven moment ben ik bij Karvan Cevitam als productiemanager aan de slag gegaan. Een jaar of tien later werd ik benaderd om aan de slag te gaan bij een industriële bakkerij. Daar kreeg ik ook planning, logistiek, inkoop en kwaliteit onder mijn hoede. Na een overname werden we onderdeel van Smilde Bakery, waar ik plantmanager werd en later operationeel directeur. Na een korte periode bij een andere industriële bakkerij kwam ik terecht bij Oerlemans Foods in de AGF sector. Vandaar heb ik de overstap gemaakt naar CTH.”

Je geeft aan dat je geboeid raakte door het verhaal van CTH. Kun je iets meer vertellen over CTH als bedrijf?

“Jazeker. We zijn onderdeel van het beursgenoteerde Darling Ingredients, een Amerikaanse multinational met wereldwijd meer dan 10.000 medewerkers. Bij CTH verwerken we wat door slachthuizen vaak gezien wordt als afval.

Wij maken er nuttige grondstoffen van, voor de food-, de feed- en de farmaceutisch industrie. Hoewel we vooral bekend zijn van de darmen, zijn er verschillende delen van het dier die we gebruiken. Zo verwerken we bijvoorbeeld magen en rectums die aftrek vinden in Zuid Oost Azië waar ze veel gegeten worden. Longen, nieren, levers en milten gaan naar de diervoedingsindustrie. De zwezerik gaat naar de farmaceutische industrie om insuline te winnen. Ook de mucosa halen we uit de darm. Dat wordt gebruikt voor de productie van heparine en dat wordt weer gebruikt bij operaties.

Van afval naar grondstof

Alles wat wij binnenkrijgen gebruiken we. Dat is ook het mooie van dit werk. Wij maken van iets wat een ander als afval beschouwt een waardevolle grondstof welke door mens en dier gebruikt kan worden. Dat is een heel mooi proces.

Met mijn 3,5 jaar bij het bedrijf ben ik één van de groentjes hier (lacht). Bij dit bedrijf zijn de meeste medewerkers al heel lang in dienst. Afgelopen jaar hadden we 8 jubilarissen die 25, 30, 40 en zelfs 50 jaar in dienst waren. Dat typeert de organisatie wel: je bent of snel weg omdat het product of de manier van werken je niet ligt of je wordt er juist door gegrepen en blijft.”

"Ik heb wel even moeten wennen"

Hoe was de start voor jou?

“Ik heb wel even moeten wennen. Je merkt dat de vleeswereld verschilt van de andere branches in de foodsector. Hier heb je veel oudgedienden. Dat is enerzijds heel mooi, want er zit veel kennis en die mensen zijn heel loyaal, maar anderzijds brengt het ook zijn uitdagingen. De veranderingsbereidheid is niet altijd even groot en laat het doorvoeren van veranderingen nu net een doel zijn van mijn aanstelling hier. De veranderingen gaan dan ook vrij gestaag, waarbij corona overigens ook niet heeft geholpen. Evengoed zit ik hier prima op mijn plek. Het werk is interessant en biedt volop afwisseling. Tijdens vergaderingen wordt er veel gelachen en ik werk hier dan ook met veel plezier.”

Je geeft aan dat je aangesteld bent om veranderingen door te voeren. Welke veranderingen zitten er aan te komen?

“Eén uitdaging is dat we veel mensen van de oude garde hebben en die stromen nu gefaseerd uit. Dat moet opgevangen worden en er is veel schaarste op de arbeidsmarkt. Bij ons werkt dan ook een redelijk aantal arbeidsmigranten. Eén van de vraagstukken is hoe je dat goed gaat integreren voor de langere termijn.

Cth Noodles Met Logo

Automatiseringsvraagstukken

Daarnaast liggen er nog automatiseringsvraagstukken; wat kunnen we automatiseren en hoe kunnen we daarmee verdere kwaliteitsstappen maken? Ook met het oog op de CO2 discussie zal er voor ons één en ander gaan veranderen. Als lokaal de vleesproductie afneemt, komen er daar immers ook minder grondstoffen beschikbaar. Hoe gaan we daarop inspelen?

"We willen groeien, ook in het aantal locaties waar we onze grondstoffen winnen"

Het bedrijf zelf is erg stabiel, al hadden we met corona wel een wat zwaarder jaar. Er waren wereldwijd minder voetbalwedstrijden, barbecuefeestjes en ook de oktoberfeesten, waar traditioneel veel worst gegeten wordt, gingen niet door. Dat hebben we wel gemerkt. We zijn een gezond bedrijf met een sterke holding Darling boven ons. Zij zijn ook bereid om in ons te investeren zodat we toekomstbestendig blijven.


Groei in afzet en darmlokalen

Wij willen groeien, niet alleen in de afzet van onze eindproducten, maar ook in het aantal locaties waar we onze grondstoffen winnen, de zogenaamde darmlokalen. Een darmlokaal bevindt zich op de slachterij van onze grondstofleverancier, daar werken dus onze mensen met onze machines op de locatie van een ander.

Nu zoek je een productieleider, kun je daar wat meer over vertellen?

De persoon die vertrekt heeft 37 jaar bij CTH in Almere gewerkt en heeft recent een overstap gemaakt. Hij heeft ervoor gekozen om voor zijn pensioen nog één keer een nieuwe uitdaging op te pakken. De functie productieleider heeft een grote span of control en dus willen we hiervoor graag een versterking aannemen. Voor ons is de vacature van Productiemanager dan ook een belangrijke, omdat deze manager een correct verloop van onze processen borgt en verbetert.

In deze rol heb je naast de productie ook de technische dienst en de

facilitaire dienst onder je. In totaal zijn we met ongeveer 100 medewerkers, waarvan er 65 onder de productieleider vallen. Daarvan werken 10 medewerkers in dagdienst op de zoutafdeling, 20 in tweeploegen op de petfood afdeling en 30 in drieploegen op de humane afdeling.


Bijzonder totaalproces

Als productieleider overzie je het totaalproces. Dat proces is best bijzonder. De producten die verwerkt worden in Almere komen van onze darmlokalen bij slachterijen in Europa vandaan. Ze zijn dan al schoongemaakt en worden in Almere verder verwerkt. Zo worden de darmen verder bewerkt en gezouten, maken we producten voor de petfood industrie en vriezen we humane materialen in. Deze bevroren blokken worden verpakt in doosjes.

Dat is inderdaad een bijzonder proces. Wat betekent dit voor de eigenschappen die je zoekt in deze nieuwe collega?

“We zoeken iemand die een mooie drive meebrengt en die kwaliteit goed in het oog houdt. Dat mag iemand zijn die de intentie heeft om in de toekomst op mijn stoel te gaan zitten. Een dergelijke drive betekent immers dat iemand er echt voor gaat. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat iemand goed om kan gaan met verschillende culturen. Ook een wil om hedendaagse technieken toe te passen en een scherp oog voor optimalisatiemogelijkheden zijn zeer belangrijk. Wij willen graag mogelijkheden om efficiënter te werken benutten. Een lean of 5S introductie? Ik sta er zeker voor open. Ook het verbeteren van de verdere automatisering van onze track and trace systemen is een wens.

"Ik zoek een echte sparringpartner die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt"

Daarnaast zou ik graag zien dat de productieleider af en toe in de auto stapt om zijn collega’s in de darmlokalen te bezoeken en te kijken hoe er daar gewerkt wordt om zodoende samen te onderzoeken of er nog verbetermogelijkheden liggen. De kwaliteit van het geleverde werk daar is immers van invloed op het werk in Almere.

De productieleider krijgt ook de technische dienst onder zijn of haar hoede, dus een interesse voor techniek is zeker een pré. Ik zoek dus iemand die het leuk vindt zich breed met zaken te bemoeien en ze ook daadwerkelijk aan te pakken. Een echte sparringpartner die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. En als het even kan dan graag iemand met een beetje humor. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Daar moet daarom altijd ruimte voor zijn. Werken is belangrijk en dus is het ook belangrijk dat je je lekker voelt op het werk.”

Naast veel diversiteit en een unieke, internationale, werkomgeving. Wat treft de productieleider verder bij CTH?

Cth Worsten Hangend


“Veel vrijheid en dus ook ruimte om eigenwijs te zijn. Ik vind het belangrijk dat mijn mensen de ruimte voelen om vorm te geven aan hun eigen ideeën en bied die ruimte daarom graag. Ook buiten de uitvoering van het eigen werk zijn er veel ontwikkelmogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van opleidingen, maar ook qua doorgroei. We hebben immers een groot bedrijf als Darling achter de hand, waardoor er veel carrièreperspectief is. Als je niet alleen meer bij CTH wilt zitten, dan kunnen we altijd kijken naar mogelijkheden binnen de groep.


Amsterdamse mentaliteit

De cultuur is er één van directe communicatie in combinatie met humor. Er heerst hier een wat Amsterdamse mentaliteit. Daar moet je je in thuis voelen. Tot slot zijn wij een bedrijf waar niet alleen naar diploma’s an sich gekeken wordt, maar veel meer naar de persoon, diens karakter, drive en talenten. Je kunt hier dus veel bereiken door het in de praktijk te laten zien”

Wil jij meer weten over de vacature van Productiemanager Food of wil je gewoonweg meer weten over het werken bij CTH? Neem dan contact op met Sathya van Velzen, recruiter bij Professionals in Food via 085-1050126 of via s.vanvelzen@professionalsinfood.nl.

N.b. De gebruikte afbeeldingen bij dit artikel zijn afkomstig en eigendom van CTH.

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht zodat we samen kunnen bekijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren