Recruitment
with care

Nieuws

QA with a smile?

Als QA Specialist bouwen aan de kwaliteitssystemen bij Bonfait

21 apr. 2022

Begin 2021 werd Bonfait, de gerenommeerde maaltijdenfabrikant uit Denekamp, overgenomen door de Van Loon Group. Voor deze grote organisatie, die zich van origine vooral richtte op de productie van vlees- en vleesvervangers, resulteert de overname van Bonfait in een belangrijke toevoeging van haar productaanbod. Natuurlijk leidt de overname ook tot nieuwe samenwerkingen binnen de Van Loon bedrijven. Dat geldt ook voor de QA afdelingen, die weliswaar een eigen locatieverantwoordelijkheid dragen, maar onderling ook veel samenwerken. Wipkje Dijkman, QA manager bij Bonfait, vertelt erover in de context van de vacature van QA Specialist die zij momenteel open heeft staan in haar team. Ook deelt ze haar eigen historie, vertelt ze waarom ze zelf zes maanden geleden bij Bonfait aan de slag is gegaan en hoe dat bevalt.

“Nadat ik mijn opleiding Food & Business in Groningen had afgerond heb ik een verkorte opleiding levensmiddelentechnologie in Leeuwarden gevolgd. Daarna heb ik als consultant gewerkt bij KBBL (nu onderdeel van Eurofins) en Bureau voor Kwaliteitszorg (nu Normec QA), om vervolgens aan de slag te gaan bij Zwanenberg in Almelo. Die laatste stap maakte ik enerzijds omdat ik

Foto Wipkje Met Logo

toe was aan een vaste werkplek, maar ook omdat ik mijn vriend leerde kennen. Hij woonde hier in de omgeving en we besloten hier te gaan samenwonen.

"Ik kwam niet in een gespreid bedje, maar van de overstap heb ik geen moment spijt gehad"

Bij Zwanenberg groeide ik door van QA medewerker naar QESH manager. Na in totaal ruim zes jaar bij Zwanenberg werd ik benaderd door de productiemanager van Bonfait, die bij ons in het dorp woont, met de vraag of ik interesse had in een overstap naar Bonfait. Op dat moment stond ik wel weer open voor een nieuwe uitdaging en zodoende ben ik hier terecht gekomen.

Vacature QA Specialist

Van de overstap heb ik nog geen moment spijt gehad, maar het is niet zo dat ik in een gespreid bedje terecht kwam. Er waren op dat moment wat

Kookpotten Bonfait

wisselingen geweest binnen QA en dat zag je ook wel terug. Dat is inmiddels hersteld, maar er liggen nog genoeg andere uitdagingen die we met het kwaliteitsteam op gaan pakken. Daarvoor is ook de versterking nodig.

Momenteel bestaat het team uit een QC medewerker, een QA medewerker en een medewerker specificatiebeheer. De QA medewerker en de medewerker specificatiebeheer zijn talentvol, maar nog wel onervaren en daarom zou ik voor deze vacature van QA Specialist graag iemand met een aantal jaar ervaring vinden. Als gezegd liggen er best nog wat uitdagingen voor ons team en de nieuwe QA specialist hoeft zich dan ook niet te vervelen (lacht).

Gelukkig is het draagvlak om verbeteringen door te voeren binnen de organisatie erg groot. Iedereen ziet het belang van een goede kwaliteitsborging. Het is dus tijd om te gaan bouwen. Dat doen we met een fris MT. Onze algemeen directeur is net nieuw en afkomstig van een andere Van Loon vestiging. Daarnaast doen we het samen met de productiemanager, het hoofd productontwikkeling, een controller, een inkoopmanager en de supply chain manager.

"Er is veel bereidheid om goed samen te werken. Dat is echt heel prettig"

Hoewel het MT nog wat naar elkaar toe moet groeien vind ik de onderlinge werksfeer erg goed. Dat geldt overigens ook voor de rest van het bedrijf. Mensen zijn heel betrokken en trots om bij Bonfait te werken. Dat blijkt ook uit een werknemerstevredenheidonderzoek dat onlangs is gedaan. Er is ook veel bereidheid om goed samen te werken. Dat is echt heel prettig.

Binnen het bedrijf zijn er veel ontwikkelingen. Zo gaan we ons meer richten op ultraverse, kort houdbare maaltijden en we starten binnenkort met een nieuwe ‘stomen-en-koken’-lijn. Dat is weer een compleet nieuwe productgroep, waar we ons graag op focussen.

Rechterhand met ruimte

Voor QA lopen er mede daardoor mooie projecten op het gebied van validatie en allergenenbeheersing binnen de VITAL systematiek. Retailers vragen daar steeds meer om en wij hebben als maaltijdenproducent te maken met 12 van de 14 allergenen. Daar kun je als QA-er goed je uitdaging in vinden. Daarnaast is de integratie met andere Van Loon bedrijven een proces dat loopt. We willen bepaalde documenten graag met elkaar integreren zodat één en ander ook makkelijker uitwisselbaar is.

Ik hoop dat de nieuwe collega een echte rechterhand van mij kan zijn. Als leidinggevende heb ik de neiging om soms wat teveel controle te willen houden, maar als ik zie dat het goed gaat geef ik ook graag de ruimte. Ik waardeer het heel erg als iemand zelf initiatief neemt, het werk oppakt en dat we periodiek samen de voortgang bespreken. Niet alles hoeft steeds via mij.

Dat betekent overigens niet dat we een nieuwe collega direct in het diepe gooien. We werken hier met een inwerkprogramma. In het begin staat het leren kennen van de mensen en het proces centraal, waarbij je meeloopt op de werkvloer. Daarnaast doorlopen we stap voor stap alle elementen en programma’s die betrekking hebben op het werk binnen QA. Gedurende het

Maaltijdenlijn Bonfait 2

inwerktraject, en ook daarna, ben ik altijd bereid om vragen te beantwoorden en indien nodig dingen te bespreken binnen het MT. Ik stel me daarbij graag zeer benaderbaar op. Dat geldt overigens ook voor andere collega’s binnen het team. Iedereen is bereid om elkaar te helpen wanneer nodig. We zitten allemaal bij elkaar op kantoor en de lijnen zijn dan ook kort.

"De complexiteit van QA bij een maaltijdenfabrikant is een uitdaging op zich"

Bouwen en ontwikkelen

Er zijn veel opleidingsmogelijkheden waardoor je je goed kunt ontwikkelen binnen ons bedrijf en in bredere zin binnen de Van Loon Group. Ook is de complexiteit van een maaltijdenfabrikant een uitdaging op zich. Hier zijn veel microbiologische risico’s, omdat we met verse samengestelde producten werken. Daar leer ik ook nog van en ik vermoed dat de nieuwe QA-er dat ook heeft. Je hebt hier daarnaast ook met veel verschillende grondstoffen en veel productontwikkeling te maken. Inhoudelijk valt er dus veel te leren. Verticale doorgroeimogelijkheden binnen de QA zijn er op zich ook, maar omdat ik zelf nog niet zo lang binnen ben, is mijn positie als het aan mij ligt voorlopig nog even niet beschikbaar (lacht).

Food Dinner Pasta Broccoli Bonfait


Ik denk dat het vooral belangrijk is dat iemand zin heeft om samen met het team de kwaliteitssystemen hier opnieuw vorm te geven. Lekker je tanden zetten in een stevige inhoudelijke uitdaging, in een prettige werksfeer en met de support van het management. Het is dan ook een vacature waar je echt het verschil kunt maken.”

Wil je meer weten over de vacature van QA Specialist of het werken bij Bonfait in het algemeen? Neem dan contact op met Johanna Pierhagen, senior recruiter, via j.pierhagen@professionalsinfood.nl of 085-1050124. Zij spreekt je graag, dus twijfel niet!

Actief in de foodsector? Sluit je dan aan bij Professionals in Food. Volg ons op LinkedIn voor de laatste nieuwtjes en vacatures of neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren