Recruitment
with care

Nieuws

Samenwerking, lekkere producten, topkwaliteit en continu verbeteren

Ton Wesseling vertelt over over de dynamiek bij Sushi Ran / Bracamonte en de belangrijke vacature van senior QA Manager

19 mei 2021


Dat niet alle zakelijke kennismakingen tegenwoordig meer fysieke ontmoetingen zijn is inmiddels breed bekend. Het online interview met Ton Wesseling, Operations / Supply Chain Director bij Sushi Ran / Bracamonte, was daarentegen toch bijzonder. Ton verdeelt zijn tijd tussen beide productielocaties. We troffen hem onderweg waar we hem, helemaal volgens de huidige trend, spraken middels Teams. Wij spraken hem over de ontwikkelingen bij de organisatie, die er onder meer toe leiden dat er momenteel een vacature van QA Manager is die ervaren kwaliteitsmanagers met een drive tot verbetering zal aanspreken.


Deze situatie was bijzonder, maar dat ging niet ten koste van de kracht van het verhaal. Eerder onderstreept het de dynamiek en flexibiliteit die hoort bij bedrijven als Sushi Ran / Bracamonte, waar pragmatisch gewerkt wordt en snelheid en flexibiliteit belangrijk zijn zolang de kwaliteit er niet onder lijdt.

Nadat hij diverse management- en directieposities in sterk groeiende food-bedrijven had vervuld besloot Ton in 2013 aan de slag te gaan als interimmer. Zo kwam hij in 2017 bij Sushi Ran terecht. De organisatie, opgericht door Jun Tsujimaru in 1986, had sushi naar Nederland gebracht en was inmiddels een bekende naam in de Nederlandse foodsector.

Ton Wesseling Sushi Ran 2

"De vacature van QA Manager maakte het hoog tijd dat we Ton gingen bevragen over de dynamiek van de integrerende organisaties"

Waar men eerder met name de foodservice sector bediende, draaide de focus naar de retailmarkt. Sushi werd verkrijgbaar in de supermarkt en Sushi Ran beleverde als partner onder andere Albert Heijn en Delhaize. Jun Tsujimaru was inmiddels boven de 70 en had de wens terug te keren naar zijn geboorteland Japan. Ton nam de leidende rol binnen het bedrijf over en is sindsdien bij de organisatie gebleven.


Breder dan sushi

Ton en Jun zochten een toekomst die breder was dan alleen sushi, en een partner in nieuwe ontwikkelingen. In 2019 volgde er een overname door Bracamonte, producent van convenience producten, wat een nieuwe episode inluidde. De rol van Ton veranderde zo van Algemeen Directeur bij Sushi Ran naar die van Operations / Supply Chain Director bij Sushi Ran / Bracamonte. Ook voor het bedrijf zelf betekent de fusie veel. De organisaties zijn mooi complementair aan elkaar en kunnen goed profiteren van elkaars krachten.

Vacature QA Manager

Er staan nu veel ontwikkelingen op de rol, waarbij er ook gezocht wordt naar een nieuwe QA Manager. Die vacature hebben wij in bemiddeling en dus was het de hoogste tijd om Ton te bevragen de dynamiek van de integrerende organisaties en de rol die de aanstaande QA Manager daarbij gaat spelen. Opvallend is de focus op kwaliteit en dat niet alleen de sushi Japans is, maar ook de gehanteerde managementtechnieken. Een verhaal vol plannen, samenwerking en Go to Gemba volgt.

Ton: “Sushi is inmiddels onderdeel geworden van onze normale eetcultuur en is daarbij een convenience product, net zoals salades en wraps dat zijn. Nu hebben we de aansluiting met Bracamonte, een convenience producent die veel meer in de catering zit. Daarin zie je direct de synergie van de twee bedrijven. Bracamonte heeft een aanbod dat zowel de salades, sandwiches en wraps omvat als volledige maaltijdoplossingen. En dat alles vanuit een internationaal smaakperspectief.

"De sfeer, de openheid, de producten die de bedrijven maken...dat is gewoon gigantisch leuk"

Bracamonte en Sushi Ran hebben de gezamenlijke ambitie aan te tonen dat een voorverpakte ultraverse oplossing net zo lekker kan zijn als een lokaal gemaakte oplossing. Beide organisaties vullen elkaar goed aan, waardoor we momenteel veel gezamenlijke klanten hebben. Dat is prettig, maar geeft op sommige gebieden ook een uitdaging. De bedrijven hadden voorheen natuurlijk hun eigen werkwijzen en dat zie je ook terug in de QA. Nu, na de samenvoeging, is het van belang dat de klant een eenduidig antwoord krijgt op vragen. Dat mag niet verschillen tussen Sushi Ran en Bracamonte. De Senior QA Manager waarvoor nu een vacature uitstaat vervult hierin een belangrijke rol. Deze borgt dat beide organisaties een eenduidige en consistent hoge kwaliteit leveren. De verdere integratie van best practices over en weer is het doel. Zo ontstaat er uiteindelijk één kwaliteitsteam dat beide plants bedient. En dat team mag de QA Manager, met gebruikmaking van de skills die nu in beide teams aanwezig zijn, bouwen.

Afbeelding3


Drie aspecten

Het is echt een mooie vacature. Er zijn, naast de integratie, nog drie aspecten die het een leuke, bijzondere functie maken. Dat zijn ten eerste de bedrijven zelf: de sfeer, de openheid en samenwerking, de producten die de bedrijven maken…dat is gewoon gigantisch leuk. Het is toch echt wel spannender dan de productie van bijvoorbeeld melkpoeder. Wij proberen op een heel culinaire manier een creatief product van uitstekende smaak en kwaliteit te leveren en invulling te geven aan specifieke trends. Er is verschrikkelijk veel productontwikkeling gaande. Ik denk bijvoorbeeld dat wij de specialist zijn die een rijst leveren die zelfs na drie tot vier dagen nog proeft alsof hij net uit de pan komt. Daar zit zoveel vakkennis in. Om dat te bereiken werken studenten van de Wageningen Universiteit samen met onze Japanse koks. Dat maakt Sushi Ran uniek.

"Afdelingen zijn geen afgebakende eilanden"

Daarmee komen we op het tweede aspect. Het zijn gewoon lekkere producten, je bent trots om dit in het schap te zien. Maar het gaat verder; onze ambitie is om het lekkere nog beter te maken. Daarom werken we continu aan verbetering, waarbij we internationale methodieken hanteren, zoals Total Quality Management (TQM) en Kaizen. We praktiseren ook Go to Gemba: kijk op de werkvloer wat er gebeurt, bedenk met het hele team verbeteringen en probeer dat ook met experimenten en data te onderbouwen. En werk samen in multidisciplinaire teams om processen te optimaliseren en problemen op te lossen. Kwaliteit, NPD, inkoop en productie zijn voor ons dan ook geen afgebakende eilanden. Als je wilt werken aan verbetering, dan moet je met elkaar de diepte ingaan. Dat grote kwaliteitsbewustzijn, het samenwerken en het streven naar continu verbeteren zal een belangrijk element zijn in het werk van de QA Manager die hier binnenkomt.


Trends, innovatie en productontwikkeling

Een derde element is de markt waarin we opereren. Die is professioneel, internationaal en volop in beweging. De vraag naar ons type producten is groot en sterk groeiend. Er zit zoveel beweging in die markt! We halen overal inspiratie voor nieuwe trends vandaan en passen onze producten daarop aan. Volop innovatie en productontwikkeling, maar dan ook vanuit kwaliteitsborging door de keten. We zijn hierin partner voor een aantal toonaangevende nieuwe distributiepartijen. Het ontwikkelen en leveren van steeds weer nieuwe producten via bestaande en nieuwe kanalen zorgt natuurlijk ook voor QA voor veel afwisseling.


We zoeken overigens niet per sé iemand die alle aspecten van het werk direct klakkeloos beheerst. Daarvoor is de functie te breed en zijn de producten te veelomvattend. Ik kan niet van iemand verwachten dat hij alles weet van continu verbeteren, de technologische kant van de producten helemaal kent en bedreven is in listeriabeheersing. Dat is een beetje teveel. Wel moet je weten dat dit het portfolio is dat je met het kwaliteitsteam gaat afdekken.


QA vanuit samenwerking

Voor ons is het belangrijk dat iemand leergierig, nieuwsgierig en op samenwerking gericht is. Je moet, vanuit QA perspectief, een brede interesse hebben in hoe we onze organisatie kunnen versterken. Die interesse zal zowel intern als extern gericht moeten zijn. Intern is het belangrijk je te verdiepen in de organisatie, werkwijzen en de aanwezige kennis. Extern kun je informatie verwerven die voor ons goed toepasbaar is, bijvoorbeeld door te kijken naar best practices in de omgang met de houdbaarheid van ultraverse producten. Het is dan ook belangrijk dat je goed in staat bent tot samenwerken, zowel intern als extern.

Gelukkig tref je binnen de MT’s van Bracamonte en Sushi Ran pragmatische collega’s, zoals Salesmanagers, Productiemanagers en Inkoopmanagers. Deze zijn van een hbo+ niveau. De sfeer is lekker toegankelijk, open en gericht op samenwerking. Zelf houd ik er van om eigenaarschap neer te leggen bij de managers zelf. Natuurlijk binnen de kaders zoals die zijn: streven naar continu verbeteren en op zoek gaan naar oplossingen en synergie. Ik geef daar graag vrijheid in, maar ben ook een sparringpartner die inhoudelijk wat kan bijdragen op dit gebied.

"We zoeken elkaar op om specifieke vraagstukken te bespreken"

Een mooi carrièreperspectief

De functie is veelomvattend en we bieden de QA Manager ook een mooi carrièreperspectief. Binnen Bracamonte / Sushi Ran hebben we partnerships met aansprekende klanten. In die samenwerkingen doen we hele mooie dingen en daar ligt ook voor de komende tijd veel uitdaging. Daarnaast is het belangrijk te weten dat we onderdeel uitmaken van het Hoogwegt concern. Daar vallen veel voedingsmiddelenbedrijven onder, zoals de Kennemer Visgroep en verschillende bedrijven in het buitenland. Er wordt veel gespard tussen bedrijven onderling. Op die manier delen we ervaring met elkaar. Je bezoekt, na corona, regelmatig elkaars plants en we zoeken elkaar ook op om specifieke vraagstukken te bespreken. Daar zit een mogelijkheid voor de kwaliteitsmanagers om hun kennis verder inhoudelijk te verbreden. Ook biedt de groep de mogelijkheid om op termijn verder door te groeien.

Voor nu hoop ik dat we snel een goede kandidaat vinden voor deze vacature. Onze huidige QA Manager verhuist naar Limburg en voor haar is de reistijd dan niet meer te doen. Het is jammer dat ze gaat en we hopen nog net wat gelegenheid te krijgen voor een overdracht.”

Sushi Ran Production Nigiri


Ben je een ervaren QA professional en enthousiast over het verhaal van Sushi Ran / Bracamonte? Aarzel dan niet en solliciteer snel!

Op zoek naar nieuwe collega's binnen de QA in food? Neem dan snel contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren