Sollicitatietip
Solliciteren en social media
Voorkom blunders en verkeerde indrukken
05 aug. 2015Social media blunders…bedrijven maken ze volop. Ook bij sollicitanten komen we ze echter vaak tegen. En hoewel soms grappig, is voorkomen toch beter dan er door ervaring van te leren. Recruiters gebruiken namelijk echt social media om sollicitanten te screenen. Soms gebeurt dit al na het ontvangen van de brief, maar dit kan ook pas in een later stadium plaatsvinden.
Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Reppler (2013) is gebleken dat 90% van de werkgevers social media sites bekijkt van toekomstige medewerkers
Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Reppler (2013) is gebleken dat 90% van de werkgevers social media sites bekijkt van toekomstige medewerkers. Naast LinkedIn om de professionele of zakelijke kant te onderzoeken, worden Facebook en Twitter gebruikt om meer persoonlijke informatie over de sollicitant te weten te komen.
Hetzelfde onderzoek toont aan dat bijna 70% van de werkgevers wel eens een kandidaat heeft afgewezen door vindingen op social media. Enkele redenen voor afwijzing zijn ongepaste foto’s of commentaren, berichten over drank- of drugsgebruik, negatieve berichten over voorgaande werkgevers, discriminerende opmerkingen en leugens over competenties.
Social media kan echter ook een positieve invloed hebben! 70% van de werkgevers geeft aan wel eens een kandidaat aangenomen te hebben door vindingen op social media. Een social media profiel kan onder andere een positieve indruk geven van iemands persoonlijke en organisatorische skills, professionele skills onderbouwen, creativiteit tonen, communicatie skills tonen (dit kan ook een negatief punt zijn) en positieve referenties van anderen tonen.
Het is daarom belangrijk dat je nadenkt over wat voor beeld je af wilt geven. Wij geven een aantal punten waar je op kan letten wanneer je social media accounts hebt.