Sollicitatietip
Tip van de week: Ga goed weg
06 sep. 2016De meesten van ons wisselen in hun carrière een paar keer van baan. Soms omdat je zelf toe bent aan wat anders, soms omdat jouw werkgever het initiatief neemt tot beëindiging van de samenwerking. Hoe het ook zij, aan vele relaties zit een houdbaarheidsbeperking en dat geldt zeker ook voor arbeidsrelaties. Ook bij het verbreken van arbeidsrelaties geldt dat je, net als bij andere relaties, dit op verschillende manieren kunt doen.

Ons advies in dezen is: ga (altijd) goed weg
Ons advies in dezen is: ga (altijd) goed weg. Een carrière is immers behalve van (sociale) kunde vooral afhankelijk van je netwerk. Hoe meer mensen jou kennen en een positief beeld van je hebben, hoe groter de kans dat zij jou zullen benaderen of een ander over jou zullen tippen als ze horen van een baan elders. Daarnaast fungeren oud werkgevers vaak als referenten en helpen positieve referenties zeer bij het vinden van een nieuwe job.
Initiatief werkgever
Soms kan een vertrek pijn doen, zeker als het initiatief daarvoor niet bij jou ligt. Ook in die situaties is het belangrijk op een goede manier weg te gaan. Rond je werk netjes af en blijf met elkaar communiceren. Verdriet en teleurstelling zijn logisch, net als de uiting daarvan. Als het echter enigszins kan, voorkom dan een strijd. Blijf over de condities waaronder je uit elkaar gaat zakelijk communiceren, al dan niet via een jurist. En wanneer vrijstelling
van werk niet direct aan de orde is, blijf je werk tot het einde op voldoende goed niveau uitvoeren. Jouw (oud-)werkgever zal deze professionaliteit waarderen en je een nieuwe baan meer gunnen.
Eigen initiatief
Ook als je op eigen initiatief vertrekt is het belangrijk dit netjes te doen. Het laatste beeld blijft toch vaak plakken. De succesvolle jaren verliezen hun kracht in de herinnering van anderen als de laatste maanden rot waren of als je plots je werk hebt laten vallen bij vertrek. Ook hier geldt: rond netjes af, informeer je werkgever zo snel mogelijk over het aanstaande vertrek, draag jouw werk goed over en treed in overleg over de uitwerkperiode. Je kunt bijvoorbeeld overleggen over het al dan niet laten uitbetalen van resterende vakantiedagen of misschien wat tips geven over mensen uit je eigen netwerk die jouw werk zouden kunnen overnemen.