Recruitment
with care

Nieuws

Uit de schaduw

Over de groei van Bakkerij BACU uit Uden

03 okt. 2021

Hoewel het grootste deel van Nederland echt weleens één van hun producten heeft gegeten, is BACU zeker niet het meest bekende bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. En dat terwijl vrijwel al het brood en banket in de Jumbo’s in Zuid-Nederland van hen afkomstig is. Nu het bedrijf in het kielzog van Jumbo hard groeit en veel nieuwe collega’s nodig heeft, wil BACU bekender worden. Professionals in Food gaat daarbij helpen, ook omdat BACU momenteel een vacature van Teamleider Productie heeft die van groot belang gaat zijn voor de totale productiebezetting van de organisatie. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over door Simone van Kessel, HR Manager bij dit mooie Brabantse bedrijf, uitgebreid aan het woord te laten.

Nadat ze ons eerst een uitgebreide, de productievloer van BACU is omvangrijk en divers, rondleiding heeft gegeven, spreken wij Simone uitgebreid in ‘de bakkerij’ over BACU en de ontwikkelingen die er gaande zijn. Het gesprek maakt hongerig, niet in de laatste plaats door de fijne geur die in de zaal hangt. Gelukkig zijn er worstenbroodjes.

Simone Foto Museum Logo Bacu Jpg

"Er is veel gebeurd"

Simone, je leidde ons net door de productie alsof je hier al tien jaar werkt. Dat is echter niet zo, want je vertelde eerder dat je nu zo’n 1,5 jaar aan het bedrijf verbonden bent. Hoe ben je hier eigenlijk terecht gekomen?

“Nou, eigenlijk is het alweer bijna twee jaar. In die tijd is er veel gebeurd. Ik ben hier op de ouderwetse manier terecht gekomen: door te solliciteren. Daarvoor kende ik BACU zelf nog niet, maar toen ik hier eenmaal op gesprek was, viel ik direct voor het bedrijf. Het is een mooi bedrijf met kwalitatief hoogwaardige producten die dagelijks geleverd worden aan een groot deel van de Nederlandse bevolking. Dat het bedrijf een enorme groeipotentie heeft, in de foodsector actief is en dat er op het gebied van HR slagen gemaakt moesten worden trok me ontzettend aan.

Ik ben zelf altijd actief geweest binnen HR en ook in diverse sectoren, waaronder de foodsector. Eigenlijk zat ik altijd bij bedrijven die flink groeiden en dat vind ik een fijne omgeving om in te werken. Ik houd van de dynamiek van het werken bij een bedrijf in ontwikkeling en vind het fijn daar vanuit HR een bijdrage aan te leveren. Dat past uitstekend bij BACU en de ontwikkelingen die hier gaande zijn”.

Nu zijn BACU en Jumbo sterk met elkaar verbonden, aangezien BACU exclusief aan Jumbo levert en Jumbo momenteel ook haar enige klant is. Kun

je daar wat meer over vertellen?

“In het verleden leverden we aan meerdere supermarktketens. De afgelopen jaren zijn veel ketens verdwenen en opgegaan in grotere ketens, zoals Jumbo. Zodoende beleveren we nu alleen nog hen. Maar minstens net zo’n belangrijke factor is de band die tussen de twee Brabantse ondernemersfamilies bestaat. De families Aldenhuijsen (BACU) en Van Eerd (Jumbo) gaan samen al heel ver terug. Er is zo’n warme relatie tussen beide bedrijven dat daar waar Jumbo groeit wij ook groeien en vice versa. Wij versterken elkaar en gaan allebei erg goed”.

Kun je wat meer vertellen over de uitdaging die er concreet bij BACU lag en misschien nog wel ligt?

“Ja hoor. Toen ik hier startte waren we net bezig met de bouw van de nieuwe banketbakkerij. Op dat moment was de uitdaging nog dat we op een beperkt aantal vierkante meters grote volumes moesten produceren. We beleveren immers alle Jumbo’s in Zuid-Nederland en België met brood- en banketproducten. En nu, nog geen twee jaar later, hebben een volledig nieuwe banketbakkerij staan, zijn we gegroeid in omzet, in aantal werknemers en het aantal producten dat we maken. Het gaat als een trein.

"We investeren in werving, maar zeker ook in behoud van medewerkers"

Jumbo is volop aan het uitbreiden in België en ook die vestigingen gaan wij beleveren met brood en banket. Daarom zal onze omzet de komende jaren naar verwachting flink toenemen. We hebben -nu de banketbakkerij geopend is- de benodigde extra ruimte voor uitbreiding van onze productie beschikbaar.

Omdat Belgisch gebak verschilt van Nederlands gebak, hebben we daar ook direct de uitdaging om op die markt aansluitende producten te ontwikkelen en te leveren. Sowieso zit er nog een heleboel in de pijplijn qua nieuwe producten die we in de markt gaan zetten. Die informatie is echter nog vertrouwelijk, dus dat moet nog even een verrassing blijven.


Veel vacatures

Op het gebied van HR zijn we bezig met leiderschapstrajecten, met medewerkerstevredenheid en met de ontwikkeling van personeel. Op dit

Fotos Productie Worstenbroodjes Bacu 8

moment ligt de prioriteit bij het vinden van goed personeel. We hebben veel vacatures en het is voor iedereen belangrijk dat we die met goede mensen weten te vervullen. We werken dan ook hard aan de uitbreiding van het personeelsbestand door middel van werving, maar ook door te investeren in het behoud van medewerkers. Daarom hebben we oog voor medewerkerstevredenheid en bieden we volop ontwikkelmogelijkheden”.

"Onze trots: het Brabantse worstenbroodje!"

Dat is een mooi streven en in een krappe arbeidsmarkt als de huidige geen sinecure. Waarom zou iemand graag bij BACU werken?

“Naast de mooie producten, de doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van het bedrijf, denk ik dat er hier een heel bijzondere en gezellige werksfeer heerst. Het is een warm bedrijf, waarin hard wordt gewerkt en waarin iedereen ook samenwerkt. We zorgen er samen voor dat er altijd tijdig wordt geleverd en dat de producten van uitstekende kwaliteit zijn. Bij piekdrukte springt iedereen bij. Als het nodig is op productie, trekken we hier op kantoor productiekleding aan en gaan we helpen. Dat typeert denk ik wel het bedrijf dat we zijn.

Daarbij staan, als er geen overleg gaande is, de deuren letterlijk open, ook bij hoger management. Iedereen kan binnenlopen. En zeker naar goede ideeën wordt graag geluisterd. We zijn een groot bedrijf, waarbinnen iedereen belangrijk is.

We ervaren ook dat medewerkers erg betrokken zijn bij het bedrijf. Dat toont zich bijvoorbeeld in de aanmeldingen voor vakantiewerk. Altijd als wij collega’s vragen in hun omgeving te kijken of er nog iemand vakantiewerk wil komen doen, volgen er aanmeldingen.

Daarnaast is het ook gewoon heel gaaf dat je, als je boodschappen gaat doen, de producten waar jij hard aan hebt gewerkt in de schappen ziet liggen”.

Nu heb je momenteel meerdere vacatures, maar één daarvan verdient speciale aandacht. Dat is die van Teamleider Productie op de specialiteitenlijn. Hoe past die [vacature] in de eerder genoemde ambities van het aantrekken en behouden van goed personeel?

“Nou, deze vacature past daar naadloos in. Je werkt hier aan onze trots: ons ambachtelijke worstenbroodje, maar vormt met jouw team ook een essentiële schakel in de totale productie van het bedrijf. Samenwerken betekent hier niet alleen samenwerken met je eigen team, maar ook met alle andere productieteams binnen het bedrijf. En met planning en hoger management.

Een vacature met iets extra's

Enerzijds is dit namelijk een ‘gewone’ vacature voor een Teamleider die verantwoordelijk is voor de dagdagelijkse productie van worstenbrood, maar ook appeltjes- en suikerbrood.

Daarnaast heeft deze vacature iets extra’s. Deze afdeling is namelijk onze ‘kraamkamer’ voor nieuwe productiemedewerkers. Omdat andere afdelingen dagvers produceren, waardoor daar de druk op de dagelijkse productie net wat groter is, is er binnen deze afdeling meer ruimte om medewerkers in te laten stromen en zich te laten bekwamen in het vak. Tevens is het een afdeling met veel werkplekken aan de lijn, waardoor het een relatief groot team betreft, en is er voor het instromen op deze afdeling niet direct ervaring of kennis van een bakkerij vereist. Zodoende komt iedereen terecht in een warm bad met veel collega’s waar direct mee wordt samengewerkt. Het biedt de ideale gelegenheid om laagdrempelig onze processen te leren kennen.

Als Teamleider Productie van de specialiteitenlijn zorg je ervoor dat deze nieuwe medewerkers welkom worden geheten, ingewerkt raken en zich ontwikkelen in hun werk. Als de werknemer goed is ingewerkt, stroomt hij of zij vaak door naar andere afdelingen als daar een gat valt. Het komt dan ook regelmatig voor dat een collega een beroep op jou doet om één of meerdere van jouw teamleden in te zetten aan zijn of haar lijn. Aan de ene kant heb je zodoende je eigen ‘winkeltje’ waarin je verantwoordelijk bent voor het behalen van je eigen productiedoelstellingen en aan de andere kant ben je de leverancier van goed ingewerkt personeel voor je collega’s. Dat maakt het wel extra leuk.

Door het zo in te richten bieden we krachten de gelegenheid zich binnen het bedrijf te ontwikkelen. Als ze doorstromen naar andere afdelingen, leren ze immers weer andere vaardigheden. Een Teamleider die oog heeft voor de potentie van zijn mensen aan de lijn en in kan schatten wie op welke afdeling goed zou kunnen passen gaat daarom zeker een belangrijke invloed hebben op het behoud en ontwikkeling van onze mensen”.

"Zoek je een werkgever waar je jezelf kunt ontwikkelen? Dan is dit wel het moment om eens te komen praten"

Dus je zoekt wel een echt mensgerichte Teamleider?

“Absoluut. Dat is heel belangrijk. En daarnaast willen we graag dat iemand verbetersuggesties doet. Niet alleen met betrekking tot de eigen lijn, maar ook breder in de organisatie. Dat wordt zeer welkom geheten. Je loopt gewoon bij de Productie- of Plantmanager binnen en deelt jouw idee. Dat laagdrempelige zit nog steeds in dit bedrijf en dat willen we er ook inhouden. Dat worstenbroodje blijven we samen eten!”

Heb jij nog iets toe te voegen ter afsluiting?

“Als jij het leuk vindt om mee te denken en mee te werken aan het nog mooier en nog groter maken van een bedrijf dat al verschrikkelijk gaaf is, dan kan je hier alle kanten op. Wanneer jij zelf ambities hebt, dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden, zowel binnen de rol van Teamleider als in andere rollen waar je mogelijk naartoe door zou willen groeien. Wij zijn in ontwikkeling en als jij ook op zoek bent naar een plek waar je je kunt ontwikkelen, dan is dit wel het moment om eens te komen praten. Dan krijg je van ons sowieso een lekker worstenbroodje”.

Fotos Productie Worstenbroodjes Bacu 6


Wil jij meer weten over de vacature van Teamleider Productie bij BACU of over BACU in het algemeen? Neem dan contact op met Lex van Berkel, Recruitment Consultant, via l.vanberkel@professionalsinfood.nl of via 085-1050125.

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren