Recruitment
with care

Nieuws

VMT Trendbijlage 2016: Kwaliteitsmanagers schaars

Michiel Jonkers, Operationeel directeur Professionals in Food

17 dec. 2015

De voedingsmiddelenindustrie worstelt met een schaarste aan kwaliteitsmanagers. Dat signaleert Michiel Jonkers van Professionals in Food. De arbeidsbemiddelaar helpt bedrijven daarom verder te kijken dan de ogenschijnlijke droomkandidaat.

Linked In Pif 2

"Kwaliteitsmanagement is blijkbaar minder sexy dan productontwikkeling"

Voor operationeel directeur Michiel Jonkers en zijn team van Professionals in Food zijn het drukke tijden. Voedingsmiddelenproducenten hebben moeite om gekwalificeerd personeel te vinden en schakelen dan de hulp in van de gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar. De absolute topper onder de lastige vacatures is de kwaliteitsmanager met eindverantwoordelijkheid, aldus Jonkers. Maar leidinggevenden in de productie en R&D’ers zijn eveneens schaars. Dat kwam ook naar voren in een enquête die Professionals in Food, onderdeel van de Care for Food Group, hield binnen zijn netwerk. Een oorzaak van soms lange wervings- en selectietrajecten is dat veel bedrijven dezelfde ideale kandidaat voor ogen hebben: een hbo’er met vier tot tien jaar relevante werkervaring. “Maar verbreding van de horizon door te investeren in starters of door ervaren kandidaten aan het eind van hun carrière aan te nemen biedt kansen”, weet Jonkers. “Wij gaan daarom het gesprek aan met een opdrachtgever en vragen door: wat moet iemand echt kunnen en hoe moet iemand in zijn werk staan.

De pool van geschikte kandidaten wordt verder verkleind doordat een groeiend aantal kwaliteitsmanagers als zelfstandige werkt. Aangetrokken door de dynamiek en vrijheid van het leven als zzp’er hoppen ze van opdracht naar opdracht. Vaak hoeven ze niet eens reclame te maken, aldus Jonkers, zoveel werk is er. Professionals in Food maakt zelf ook gebruik van zzp’ers en uitzendkrachten om de periode te overbruggen waarin ze voor een opdrachtgever zoeken naar een geschikte kandidaat.

Aan de opleidingskant ziet Jonkers dat kwaliteitszorg het onder studenten aflegt tegen het veel populairder productontwikkeling.

“Kwaliteitsmanagement is blijkbaar minder sexy, terwijl het toch alle facetten van het productieproces raakt en veel betere kansen biedt op de arbeidsmarkt.” Van hem mogen opleidingen dat al meteen aan hun eerstejaars duidelijk maken. Het tekort aan gekwalificeerde kwaliteitsmanagers die in vaste dienst willen, treft volgens Jonkers veel mkb-bedrijven. “Groeiende mkb-bedrijven willen op een gegeven moment een eigen kwaliteitsmanager in dienst hebben. Zo behoudt de organisatie kennis van kwaliteit. Een zzp’er komt overal en neemt de kennis die hij bij jou opdoet mee als hij vertrekt. Het is een oplossing voor de flexibele arbeidsbehoeft e, maar niet altijd prettig voor de continuïteit. Het vinden van een eigen kwaliteitsmanager is voor deze bedrijven een uitdaging.”

Anderzijds willen bedrijven juist flexibel personeel kunnen inhuren. “In het reguliere arbeidsrecht is met de Wet Werk en Zekerheid echter een verkorting van flexibiliteit ontstaan”, zegt Jonkers. “Daardoor kun je mensen nog maar twee jaar drie tijdelijke contracten aanbieden.” Maar Professionals in Food kan bedrijven juist extra flexibiliteit bieden via uitzendcontracten. Want de termijn waarin een bedrijf flexibel werknemers kan inhuren als uitzendkracht, is onlangs opgerekt naar vijfenhalf jaar. Bovendien is het volgens hem nu aantrekkelijk om bij werving en selectie de proeftijd op uitzendbasis aan te gaan en daarna – als de persoon bevalt – een kracht aan te nemen. “Zeker voor functies met een hoog afbreukrisico, zoals kwaliteitsmanagers en productieleiders."

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren