Recruitment
with care

Nieuws

Voedselveilig innoveren: QA bij Schouten Europe

Hoe het klantgericht ‘sleutelen’ aan plant-based producten tot een unieke QA vacature leidt

26 jan. 2023

Schouten Europe levert en ontwikkelt diverse ‘plant-based’ producten en ingrediënten voor opdrachtgevers in de retailsector, quick service restaurants (QSR), foodservice en voedingsindustrie. Niet alleen productinnovatie speelt een prominente rol binnen het bedrijf, ook het bedrijf zelf maakt een flinke ontwikkeling door. Tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor in Giessen spreken wij met Frank Sluis, die als QA/QC Manager de leiding heeft over een kwaliteitsafdeling die bestaat uit zes medewerkers. Momenteel heeft hij een vacature voor een Projectmanager QA. In dit artikel vertelt hij over zijn werk bij Schouten Europe, de vele ontwikkelingen binnen de organisatie en welke bijdrage de Projectmanager QA zal gaan leveren aan het bedrijf.

“In december 2020 ben ik bij Schouten terecht gekomen, nadat ik 14 jaar bij een andere werkgever had gewerkt. Ik werd benaderd voor deze functie en in de daaropvolgende gesprekken raakte ik zodanig geboeid door het bedrijf en haar producten dat ik de overstap heb gemaakt. Het is een leuke bedrijfstak omdat wij bezig zijn met het maken en ontwikkelen van plant-

Schouten Frank

based producten. Dat duurzaamheidselement staat mij aan. Omdat Schouten veel ontwikkelingsprojecten verzorgt voor externe klanten en wij voor de productie intensief samenwerken met externe productielocaties, zit er ook veel variatie in ons werk.

"De mogelijkheid mee te bouwen past bij mijn ambities"

Het is fijn om te werken in een familiebedrijf waar je iedereen kent. We hebben hier zo’n vijftig medewerkers en dat maakt het heel overzichtelijk. Dat er in het kwaliteitsteam een mooie uitdaging op het gebied van procesontwikkeling lag gaf de definitieve doorslag voor mijn besluit over te stappen. De mogelijkheid mee te bouwen past bij mijn ambities, want ik heb graag wat uitdaging in mijn werk.

Ik ben nu QA/QC Manager, maar ben ook altijd graag bezig met bredere organisatievraagstukken. In het verleden heb ik naast diverse kwaliteitsrollen ook operationele managementposities bekleed. Het is leuk om betrokken te zijn bij de organisatie in brede zin. Momenteel heeft bijvoorbeeld werkgeluk echt mijn aandacht. Hoe zorg je er nu voor dat medewerkers goed hun werk kunnen doen, waar zitten hun talenten en waar hebben ze steun nodig om hun ambities te realiseren? Dat vind ik interessante vraagstukken en binnen Schouten krijg ik de gelegenheid daarmee bezig te zijn.

Procesoptimalisatie

Dat komt mede door de ontwikkelingsfase waarin het bedrijf zich bevindt. De afgelopen jaren zijn we veel bezig geweest met omzetgroei. In het verlengde daarvan zien we dat er nu een focus ligt op hoe de interne organisatie daarin mee kan groeien. Daarom hebben we ook een managementontwikkelingstraject opgestart, waarbij procesoptimalisatie een centraal thema is. Binnen het kwaliteitsteam zijn we in dat kader bezig met hoe we op een eenvoudige manier informatie kunnen ontsluiten. Hoe kunnen we ons verbeteren in het proces waarmee we informatie vanuit onze leveranciers, maar ook vanuit onze R&D, vertalen naar onze klant? Het is in een innovatieve en klantgerichte omgeving als de onze belangrijk dat de informatie correct en tijdig wordt aangeleverd. We hebben wel een ERP pakket en werken ook met een specificatiesysteem, maar we willen dat nog verder professionaliseren, structureren en mogelijk ook automatiseren.

"Onze matrixorganisatie leidt tot korte lijnen en een goed begrip van waar we allemaal mee bezig zijn"

Dat is een mooie uitdaging, zeker ook omdat we ons steeds meer internationaal ontwikkelen. Oorspronkelijk werkten we vooral voor de Nederlandse markt, maar nu veel meer internationaal. Onze klanten leveren onze producten inmiddels vaak wereldwijd. Dat vraagt wel meer van de kwaliteitsafdeling. We hebben bijvoorbeeld ook kennis nodig over de wetgeving in Amerika en Australië. Dat we sinds 2021 een eigen productielocatie hebben in Goor (Overijssel), maakt het werk binnen QA nog meer omvattend, waardoor optimalisatie van processen verder aan belang wint.

Schouten is enerzijds een ‘lijnorganisatie’, met een algemeen directeur en een aantal afdelingen, zoals R&D, QA, Supply, Sales, Customer Care en Marketing en Communicatie, maar ook een matrixorganisatie waarin vertegenwoordigers vanuit verschillende afdelingen samenwerken in klantteams. Zo hebben we een klantteam QSR, met daarin een salesmanager, customer care medewerker, een projectmanager die het totale project

Root Cause Schouten

managet, een projectmanager QA en iemand vanuit Supply. Dat team begeleidt de klant van begin tot eind in het project. Het klantteam heeft wekelijks een meeting met elkaar en ook regelmatig meetings met de klant. Dit leidt tot korte lijnen en een goed begrip van waar we allemaal mee bezig zijn.

"De rol van projectmanager QA binnen onze organisatie is een bijzondere"

Vacature Projectmanager QA

Nu heb ik een vacature Projectmanager QA. Ook deze persoon zal onderdeel worden van zowel mijn kwaliteitsafdeling als van klantteams. De positie is vrijgekomen nadat een collega de switch heeft gemaakt naar R&D. Hij had al langer de ambitie om binnen R&D verder te gaan en toen die gelegenheid zich voordeed, is hij intern doorgeschoven. Dat is enerzijds jammer voor ons team, maar past natuurlijk heel goed binnen mijn streven en dat van Schouten om goed te kijken naar werkgeluk. Als bekend is wat jouw ambities zijn en er doen zich intern kansen voor die daarop aansluiten, dan zullen we die benutten.

De rol van projectmanager QA binnen onze organisatie is best een bijzondere. Hij verschilt nogal van ‘normale’ QA rollen. De dagelijkse hectiek en politiek van een productiebedrijf heb je hier minder. Je werkt veel projectmatiger. Ook ben je meer bezig met het totale proces. QA is bij ons al heel vroeg in het traject betrokken bij de communicatie met de klant over het project en product. Ook heb je als projectmanager QA veel contact met de locatie waar het product uiteindelijk gemaakt wordt. Jij zorgt ervoor dat de klanteisen op een juiste manier vertaald worden naar de productielocatie. Soms moet je daarvoor wat specifieke controles uitvoeren, soms vraagt een klant om een ‘positive release’ die jij dan mag verzorgen. Of je bent aanwezig

bij een klantaudit die op locatie plaatsvindt. De brede betrokkenheid van klantvraag tot productie is echt een leuk aspect van deze rol.

Veel aandacht

Je komt in deze functie terecht in een kwaliteitsteam van zes medewerkers, ieder met zijn of haar eigen ambities, talenten en vaardigheden. Met het team werken we dus aan procesoptimalisatie en begeleiden we trajecten zoals hierboven benoemd. Omdat we niet te groot zijn en elkaar binnen Schouten allemaal kennen, zijn de onderlinge lijnen kort. Dat werkt prettig samen, ook omdat er een gemoedelijke sfeer hangt.

Typerend aan de bedrijfscultuur is verder dat er behoorlijk veel aandacht is voor maatschappelijke impact en zorg voor elkaar. Dat zie je terug in bedrijfsregelingen, zoals bijvoorbeeld een premievrij pensioen, veel vrije dagen en de mogelijkheid om een kind dat in armoede leeft te ‘sponsoren’ (als werknemer correspondeer je regelmatig met het betreffende kind, terwijl Schouten als bedrijf het kind financieel steunt), maar ook wel in de mensen die hier werken zelf. Het is zeker niet zo dat we allemaal vegetarisch zijn, maar over het algemeen is iedereen zich er wel van bewust dat er wat moet veranderen in hoe wij onze voedselketen hebben vormgegeven.

"Wanneer je bijvoorbeeld een achtergrond hebt binnen voeding & diëtetiek en ervaring met specificatiebeheer, dan kun je je hier verder ontwikkelen op andere QA taken"

Wanneer je de vacature van Projectmanager QA vervult, kom je derhalve terecht in een bedrijf met een grote maatschappelijke betrokkenheid, waarin veel te leren valt. In deze rol heb je grote invloed op de klantbeleving, maar krijg je ook de ruimte om bij te dragen aan de verbetering van onze eigen processen. Daarbij hebben we wat ruimte om de functie zo in te richten dat zij goed aansluit bij jouw vaardigheden en ambities. We kunnen intern namelijk wel wat schuiven met taken en verantwoordelijkheden.

Wanneer je bijvoorbeeld een achtergrond hebt binnen voeding & diëtetiek en ervaring met specificatiebeheer, dan kun je je hier verder ontwikkelen op andere QA taken. Natuurlijk is kennis van voedselveiligheid belangrijk, maar inlevingsvermogen en goede communicatieve vaardigheden misschien nog wel meer. We hanteren dan ook best een breed perspectief richting kandidaten, waarbij we open staan voor kandidaten die eerder als kwaliteitsmedewerker hebben gewerkt, maar ook voor kandidaten die als medewerker specificatiebeheer hun sporen hebben verdiend. Omdat de

Schouten Beoordelen Etiketten

externe communicatie hoofdzakelijk in het Engels is, zijn goede taalvaardigheden in het Engels belangrijk. Intern spreken we Nederlands met elkaar waardoor het noodzakelijk is dat iemand ook de Nederlandse taal beheerst.

"Ik kijk graag van iets meer afstand hoe het gaat en wat de behoeftes zijn"

Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is er ook veel mogelijk. We zijn een behoorlijk platte organisatie en in die zin zijn verticale doorgroeimogelijkheden beperkt, maar horizontaal zijn er des te meer mogelijkheden. We kijken echt naar iemands interesses en ambities en proberen de werkzaamheden daar zo goed mogelijk op aan te laten sluiten. Ook zijn er veel opleidingsmogelijkheden waardoor medewerkers kunnen groeien in hun werk. Nu gebeurt dit veelal nog op individuele basis en op eigen initiatief van de medewerker of diens leidinggevende. Dit thema heeft echter ook de aandacht in het managementontwikkelingstraject, waarbij we tot een raamwerk willen komen voor het begeleiden van medewerkers bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Niet loslaten

Van mij persoonlijk mag de projectmanager QA verwachten dat ik me zal inspannen om, middels een gedegen inwerktraject, een goede start te faciliteren. Verder laat ik mijn teamleden graag veel ruimte om hun eigen werk te organiseren. Het is niet zo dat ik loslaat, maar ik kijk graag wat meer van afstand hoe het gaat en wat de behoeftes zijn. We zullen regelmatig met elkaar zitten om de voortgang en waar je tegenaan loopt te bespreken, zodat we samen kunnen kijken wat we aan moeten pakken om alles fijn en soepel te laten verlopen. Met de één doe ik dat vaker dan met de ander; dat is afhankelijk van ieders behoefte.

"Ook als je nog niet alle facetten van het werk beheerst, maar wel de ambitie hebt om te leren, nodigen we je van harte uit om te solliciteren"

Brede rol met veel klantcontact

Kortom: we bieden een unieke kans voor communicatief vaardige, klantgerichte QA professionals om een bijdrage te leveren aan niet alleen het succes van onze opdrachtgevers, maar ook aan de verdere ontwikkeling van onze eigen (QA-)processen. QA professionals die het fijn vinden om te werken bij een bedrijf met zowel een grote maatschappelijke betrokkenheid als oog voor duurzaamheid, graag meewerken aan verbetering en innovatie, zich thuis voelen in een brede rol met veel klantcontact en niet tè gehecht zijn aan het werken op een productielocatie nodig ik daarom zeker uit om bij ons te solliciteren. Dat geldt ook als je nog niet alle facetten van het werk beheerst, maar wel de ambitie hebt om te leren.”

Wil jij meer weten over de vacature van Projectmanager QA? Neem dan contact op met Linge van Leuken, Recruitment Consultant bij Professionals in Food, via 085-1050125 of per mail via l.vanleuken@professionalsinfood.nl.

Qa Control Specificatiebeheer Schouten

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem contact op met Professionals in Food! Dan bespreken we snel hoe wij je van dienst kunnen zijn.

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren