Recruitment
with care

Nieuws

Werken als QA Manager bij JVB Meat Insiders?

Ronald Daamen, Algemeen Directeur, geeft een inkijkje in het bedrijf

15 jul. 2019

Bij JVB Meat Insiders zijn er altijd ontwikkelingen. Het bedrijf produceert vlees- en vlees gerelateerde halffabricaten voor de convenience-food industrie. Daarbij kiest het bedrijf voor een focus op kwaliteit en klant, waardoor kwaliteitsbewustzijn, transparantie, innovatie en flexibiliteit centraal staan. Daarbij geldt ook dat het bedrijf korte lijnen kent waarbij iedereen met beide benen op de grond staat. Het gebeurt niet vaak, maar als nodig, trekt de algemeen directeur zelf zijn werkschoenen aan. Maar niet om zich te bemoeien met het werk van een ander, want eigen verantwoordelijkheid en de ruimte om daar zelf invulling aan te geven zijn belangrijke elementen van het werken bij JVB, maar wel om even samen ‘een productiesprintje’ te trekken, we denken namelijk in oplossingen. Want samenwerken, dat zit in het DNA van de organisatie.

We spreken Ronald Daamen, Algemeen Directeur, over de organisatie, zijn rol en over de functie van QA Manager Food die ze momenteel open hebben staan. Er volgt een trots verhaal over JVB en de mensen die de organisatie dragen en over het werk dat nog gedaan moet worden.

Logo Jvb Meat Insiders B V 002

“Ik ben bij deze organisatie terecht gekomen omdat ik de organisatie goed kende. Ik werkte eerder bij een ingrediënten toeleverancier en vanuit die hoedanigheid kende ik JVB al heel lang. Op een gegeven moment vroeg de eigenaar van het bedrijf waar ik werkte, Zilverwerf, wat mijn volgende stap zou zijn. Mijn antwoord was dat een bedrijf als JVB mij leuk leek, waarop hij veelbetekenend glimlachte. Uiteindelijk bleek dat de eigenaar bezig was JVB over te nemen. Ik heb toen de kans gekregen om zelfs voor de overname al hier te komen werken, omdat het gigantisch goed klikte met de vorige eigenaar.

"JVB leek mij leuk"

Mijn overstap naar JVB werd extra leuk toen we vervolgens een bedrijf overnamen. Ik kwam uit een kleine organisatie met zeven man en nu had ik ineens honderd medewerkers. Dat was even wennen, vooral omdat je moet loslaten. Je kunt niet meer overal bij betrokken zijn. Maar ik zag een bedrijf met potentie, een investeerder die wilde investeren in de juiste dingen en een enthousiast team van mensen die allemaal met beide benen op de grond staan.

Ik heb toen mijn directie en managementteam mogen formeren. We vergaderen maar weinig, ongeveer tweemaal per jaar komen we samen. Dat komt omdat we op een heel vanzelfsprekende wijze prettig met elkaar samenwerken. Iedereen is erg toegankelijk en tegelijkertijd heeft iedereen de ruimte om zijn of haar werk zelfstandig te doen. We lopen vaak bij elkaar even binnen voor een bakje koffie en een goed gesprek.

Nu, na vijfenhalf jaar, kijk ik terug op een dynamische periode. Er is, steeds in kleine stapjes, veel gebeurd. Zo zijn we van twee ploegen terug gegaan naar dagdienst. We produceerden eerst voor een heel breed productportfolio veel kleine hoeveelheden. Daar kwam veel omschakelverlies bij kijken, waardoor we lange dagen operationeel waren, namelijk van zes uur in de morgen tot tien uur in de avond. Dat hebben we aangepast door het productportfolio te verkleinen, waarbij we de goede dingen eruit hebben gehaald. Nu werken we van zeven uur in de morgen tot zes uur in de avond. Daarna is het rustig. Dat geeft ons slagkracht, want je kunt makkelijker met elkaar samenwerken als je er gedurende een groot deel van de dag allemaal samen bent. Ook heeft het geen negatieve consequenties voor de omzet van het bedrijf gehad, we zijn er juist door gegroeid.

Goed samenwerken

We werken bij JVB goed samen, waarbij iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar functie goed uit te voeren. Ieder individu werkt vanuit zijn kracht en in samenspel met de ander. Voor iedere rol hebben wij mensen met uitstekende specifieke vaardigheden voor hun functie. En dus krijgt iedereen de vrijheid om die vaardigheden naar eigen inzicht in te zetten.

Je ziet dat dat goed werkt. Zowel ons kortdurend verzuim als ons verloop is erg laag. Soms zou ik weleens wat meer verloop willen hebben, maar iedereen voelt zich zo betrokken bij het bedrijf, dat is ook een kracht. Bij ons zijn er geen verschillende kampen; we doen het samen.


Is het dan alleen maar hosanna bij JVB? Nou nee, er zijn ook mindere punten. Wij zijn er nog niet. Er moet nog heel wat gebeuren. Ons bedrijf kenmerkt zich door haar flexibiliteit richting klanten en dat vergt wat van de interne organisatie. 

Het leuke is dat je wel langzaam maar zeker die geoliede machine ziet ontstaan die we willen zijn. We doen steeds meer met steeds groter gemak. Je ziet dat bijvoorbeeld bij onze productieleider. Die is steeds meer coach geworden en dat komt omdat zijn medewerkers steeds meer zelf nadenken. Dat zie je ook terug op het gebied van kwaliteit. Wij hebben maar twee mensen ‘op kwaliteit’ werken, maar eigenlijk ook vijfentachtig. De verantwoordelijkheid en het kwaliteitsbesef zit namelijk in de hele productieorganisatie verweven. De primaire verantwoordelijkheid voor het ingrijpen bij afwijkingen ligt dan ook op de productievloer. Die verantwoordelijkheid kunnen ze goed aan en door die dan ook in hun handen te leggen, creëer je betrokkenheid.

Onze kwaliteitsafdeling is op deze manier minder bezig met het blussen van interne brandjes, maar heeft de ruimte om bezig te zijn met de dingen waar ze eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn:  verbeteringen doorvoeren, inspelen op wijzigende wet- en regelgeving en directe communicatie met klanten en medewerkers om gezamenlijk tot het gewenste resultaat te komen.

Vacature QA Manager Food

En nu is er een vacature van QA Manager Food, want onze huidige kwaliteitsmanager, Jan van de Ven, gaat met pensioen. Hij heeft bij ons twaalf roerige jaren gewerkt, waarin er veel veranderd is op kwaliteitsgebied in Nederland. Die veranderingen heeft Jan goed doorgevoerd. Veel is al in gang gezet, maar er valt nog voldoende te doen.

Als ik de vergelijking trek met het bouwen van een huis dan staat er momenteel een zeer stevige fundering en een eerste verdieping. Maar nu moeten we verder optimaliseren van wat we hier hebben neergezet om zodoende de klanten nog beter te bedienen. Er moet een verdieping op en daarna een dak. Een eerste project wat we snel willen doorvoeren is het papier uit de productie halen. Daarnaast willen we nog meer verantwoordelijkheid neerleggen op de werkvloer en daarvoor heb ik iemand nodig die traint en coacht, zodat we daarin wat meer diepgang krijgen.

"Wij hebben maar twee mensen ‘op kwaliteit’ werken, maar eigenlijk ook vijfentachtig"

We zoeken dan ook iemand die zich thuis voelt in een no-nonsense cultuur. Een gedreven persoon, die graag vooruit wil. Maar ook een communicatief vaardig persoon. Het is zo belangrijk dat je zowel intern richting jouw collega’s op de werkvloer als extern richting opdrachtgevers, waaronder grote multinationals, de juiste toon weet te vinden. Wij zijn een integer, transparant en flexibel bedrijf dat kwaliteit ademt. Dat houdt in dat onze klanten op hun kwaliteitsvragen een concreet, snel, inhoudelijk correct en oprecht antwoord moeten krijgen. De kwaliteitsmanager moet dus van goed niveau zijn. Je krijgt daarvoor heel veel vrijheid terug. De exacte invulling van de functie bepaal je als kwaliteitsmanager zelf. Ook hebben we korte lijnen, waardoor we snel gezamenlijk beslissingen kunnen nemen wanneer nodig.

De komende jaren? We blijven doen wat de klant vraagt en ik wil samen met de nieuwe kwaliteitsmanager naar een nog hoger kwaliteitsniveau. Daar gaan we samen, stap voor stap aan werken. Ik zie uit naar de frisse wind die de nieuwe kwaliteitsmanager meebrengt zodat we dit samen kunnen gaan doen. We hebben op dit moment niet de ambitie om te groeien met 50% per jaar, maar wel willen we het mooie bedrijf dat we zijn, behouden en verder ontwikkelen. Daaraan zal de nieuwe kwaliteitsmanager een essentiële bijdrage gaan leveren.”

019 19003 Pif Ronald Daamen Vrijstaand002 002

Meer weten over deze vacature van QA Manager of over onze dienstverlening? Neem dan direct telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Cookie instellingen

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren