Recruitment
with care

Nieuws

Werken in een geaccrediteerd microbiologisch laboratorium

Over de praktijk en de vacature bij 2 Sisters Storteboom

15 mrt. 2022

2 Sisters Storteboom is een producent van hoogwaardige kipproducten, zowel rauw als gegaard. Om de voedselveiligheid van deze producten te garanderen, is het belangrijk dat er scherpe controleprocedures zijn binnen het bedrijf. Een uniek en belangrijk onderdeel bij deze controles is het eigen microbiologisch laboratorium in de vestiging in Putten.

Dit laboratorium is ISO 17025-geaccrediteerd en heeft de status van onafhankelijke dienstverlener. Naast monsters van de eigen productie, onderzoeken ze dus ook monsters die door boeren of andere externe partijen worden aangeleverd. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de laboratoriummedewerkers. Kees de Goffau heeft als Hoofd Laboratorium de leiding over deze groep laboranten. Hij heeft momenteel een vacature van Microbiologisch Analist en daarom spreken we hem graag over het werken bij 2 Sisters Storteboom en binnen zijn team. In Kees vinden we een prettige gesprekspartner die veel aandacht toont voor de ontwikkeling van zijn team.

Kees, kun je mij vertellen hoe je als Hoofd Laboratorium bij 2 Sisters Storteboom terecht bent gekomen?

“Na mijn militaire dienst heb ik 2 jaar in het medisch laboratorium gewerkt van een ziekenhuis. Ik zocht na die jaren wel echt wat meer uitdaging dan het standaardroutinewerk dat ik daar deed. Ik wist dat de foodsector veel ontwikkelingen doormaakte, zo was HACCP toentertijd nog erg nieuw in de voedingsmiddelenindustrie. Toen heb ik hier een nieuw laboratorium opgezet met ook een brede functie in de kwaliteitszorg. Ongeveer 10 jaar later waren er intern veel ontwikkelingen, zoals overnames van andere bedrijven en fabrieken. Daardoor kreeg de organisatie ook steeds meer op haar bord, en

Foto Kees Goffau 2 Sisters Logo

vanuit de foodsector ontstond de vraag om het onderzoek wat professioneler op te zetten. Dat resulteerde erin dat wij één van de eerste laboratoria werden die een STERLAB-accreditatie kregen. Ik heb de accreditatie nog uit de handen van minister Brinkman destijds ontvangen! Zo is dat eigenlijk blijven groeien, en die ontwikkelingen blijven doorgaan. Inmiddels ben ik al ongeveer 30 jaar werkzaam bij 2 Sisters Storteboom.”

"Ik heb de accreditatie nog uit handen van minister Brinkman ontvangen!"

En hoe bevalt dat?

“De ontwikkelingen bevallen me, omdat je zo ook meegroeit met het bedrijf. Er komt ook van alles kijken bij het runnen van een laboratorium: het inkopen van allerlei spullen, het managen van de mensen, het borgen van de kwaliteit… Wat uniek daaraan is, is dat het lab een relatief klein onderdeel is, maar toch een geheel eigen kwaliteitssysteem heeft. Dat moet je hebben om geaccrediteerd te zijn en daarnaast moeten we onafhankelijk kunnen opereren. Het is gewoon

heel erg leuk om veel verschillende dingen te kunnen doen hier.”

Ik kan me voorstellen dat het heel leuk en uitdagend is om je weg te vinden binnen die ontwikkelingen, zeker wanneer je als team zo’n uniek onderdeel bent.

“Precies, en het is vooral leuk om dat zelfstandig te kunnen doen. Wij zijn de afdeling die verstand heeft van de microbiologie, maar bijvoorbeeld kwaliteitsmedewerkers bij productie krijgen er ook mee te maken. Als een partij wordt afgekeurd, dan willen ze wel graag weten wat zo’n micro-organisme precies doet. Daarom geef ik ook cursussen over microbiologie aan die kwaliteitsmedewerkers. Kennis is dus belangrijk voor ons bedrijf en omdat het allemaal zo in ontwikkeling is, is het ook belangrijk dat wij daarin meegroeien en meedenken.”

Kun je me een voorbeeld geven van zo’n ontwikkeling?

“Zeker. Op dit moment onderzoeken we eigenlijk alleen rauwe producten.

Laboratorium 2 Sisters

We hebben nu echter sinds een paar jaar een “Added Value” vestiging (in Barneveld, red.) waar gegaarde producten worden gemaakt. Daar komen natuurlijk weer nieuwe technieken en soorten onderzoek uit voort, ook omdat je dan nog dichter bij de klant zit. Die onderzoeken willen we heel graag zelf gaan uitvoeren. Op dit moment besteden we dat onderzoek uit, puur omdat we eerst ons team willen aanvullen met een nieuwe collega. Daarom hebben we nu de vacature van Microbiologisch Analist open staan.”

"In een routinelaboratorium word je heel erg geleefd en moet je veel hetzelfde doen. Dat is hier wel anders"

Dat begrijp ik heel goed. Kun je een beeld geven van wat deze nieuwe collega Microbiologisch Analist kan verwachten van het werken bij jullie?

“De werkzaamheden zijn hier heel afwisselend. In bijvoorbeeld een routinelaboratorium word je heel erg geleefd en moet je veel hetzelfde doen. Dat is hier wel anders. We krijgen natuurlijk ook monsters binnen en leveren uitslagen af, maar je dagindeling is veel gevarieerder. Globaal gezien krijgen we ’s middags nieuwe monsters binnen, die dan worden ingezet, weggewerkt en in de broedstoven geplaatst. De volgende ochtend vinden de afleeswerkzaamheden plaats en komen we tot resultaten.

Diverse monsters en laboratoriumanalyses

De monsters die we onderzoeken zijn divers. Ons lab zit in dezelfde vestiging als de slachterij van 2 Sisters Storteboom, dus de medewerkers Kwaliteitscontrole komen ook zelf hun monsters brengen. We onderzoeken eigenlijk monsters van grondstof, in ons geval kippen, tot aan eindproduct. We verrichten klassieke microbiologische analyses, maar ook bijvoorbeeld PCR-analyses en houdbaarheidstesten.”


Wat voor kandidaten zouden wat jou betreft goed aansluiten bij deze vacature?

“Ik zoek in ieder geval een teamspeler, iemand die goed kan omgaan met andere mensen in een relatief klein team. De organisatie in haar geheel is natuurlijk groot dus je hebt wel veel verschillende contacten, maar de werkplek en het team van het lab is redelijk klein. Je bent dus op elkaar aangewezen. Ook vind ik het belangrijk dat diegene zelfstandig bezig kan zijn en zichzelf ook bezig kan houden. Verder zoeken we gewoon een leuke, gezellige collega die zichzelf wil ontwikkelen en voor langere tijd een uitdaging ziet in deze functie.”

Laboratorium 2 Sisters 2

Het is dus belangrijk om goed in het team te passen. In wat voor team komt deze nieuwe collega eigenlijk terecht?

“We hebben op dit moment een vrij jong team dat nog in ontwikkeling is. Er zijn ook recent wat nieuwe medewerkers bijgekomen. Er zijn wel een aantal werkstructuren die er al jaren liggen en waar we ons aan moeten vasthouden. We zijn immers geaccrediteerd en moeten aan bepaalde normen voldoen. Maar er is ook ruimte voor initiatief. Qua leeftijd kan het variëren van 20, als er bijvoorbeeld een stagiair is, tot ongeveer 45 jaar. Ten minste, als ik mezelf niet meereken! (lacht)

Verder is het gewoon lekker doorwerken en in de pauzes het met elkaar over van alles hebben. Ook tijdens het werken laat ik ze trouwens meestal praten waarover ze willen, want het is belangrijk dat je goed met elkaar kan opschieten.”

"Je kunt hier heel veel leren"

Wat kan de Microbiologisch Analist van jou als leidinggevende verwachten?

“Ik laat mensen in hun waarde en ik geef het team de vrijheid om hun ding te doen. Die vrijheid heeft natuurlijk wel beperkingen, want we zijn een kwaliteitslaboratorium en moeten dus kwaliteit leveren en daar zie ik op toe. Over het algemeen laat ik het team vrij in hoe ze dat inrichten, maar ik spring erbovenop als het uit de klauwen begint te lopen.

Ik vind het wel vervelend als iemand het “achter de ellebogen” heeft. Omdat ik het team veel vrijheid geef, is openheid en vertrouwen erg belangrijk voor mij. Je bent in een kleine werkomgeving echt op elkaar aangewezen en daarom wil ik weten wat ze denken en vinden, want dan kan ik daarop anticiperen. Dat past ook bij 2 Sisters Storteboom; de sfeer is hier absoluut niet hiërarchisch en bij zowel mij als bij de directie staat de deur altijd open.”

Je noemde eerder al dat je iemand zoekt die zichzelf wil ontwikkelen binnen de functie. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Ik vind persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. Daar zijn ook mogelijkheden voor, je kunt hier heel veel leren. Het ligt er natuurlijk ook aan wat iemand al te bieden heeft en waar de behoeften liggen. Als iemand de ambitie heeft om een breder takenpakket op te pakken, zoals kwaliteitszorg of inkoop, dan kunnen we het daarover hebben. Binnen het lab van 2 Sisters Storteboom zijn daar zeker mogelijkheden voor.”

Wil je meer weten over werken bij 2 Sisters Storteboom in het algemeen of over de vacature van Microbiologisch Analist in het bijzonder? Neem dan contact op met Martijn Schmid, recruiter, via 085-1050121 of m.schmid@professionalsinfood.nl.

Actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Laat Professionals in Food je daarbij steunen en neem contact met ons op!

Bekijk alle berichten
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren