Kwaliteitsmanagement
Er zijn veel vacatures binnen de QA en QC
Kwaliteitsmanagement VacaturesDe borging van voedselveiligheid en kwaliteit is binnen de food sector de afgelopen decennia een steeds belangrijker rol gaan spelen. Retailketens stellen strikte voorwaarden aan hun leveranciers en ook de consument zelf wordt steeds kritischer.
Een groeiende groep consumenten eet graag biologisch en heeft oog voor het dierenwelzijn bij levensmiddelenproductie. Anderen willen vanuit hun geloofsovertuiging graag zeker weten dat het product op de juiste manier is geproduceerd. Goed kwaliteitsmanagement is dan ook cruciaal voor een gezonde bedrijfsvoering in de food en feed sector.

"Goed kwaliteitsmanagement is cruciaal voor een gezonde bedrijfsvoering in de food en feed sector"
Richtlijnen en keurmerken
Naast algemene richtlijnen voor voedselveiligheid, zoals HACCP, zijn er door de markt opgelegde normen. We kennen de International Featured Standards (IFS), de Global Standard voor Food Safety (ontwikkeld door het British Retail Consortium “BRC”) en het Food Safety System Certification 22000 (FSSC 22200) als normen waar levensmiddelenproducenten leverend aan de retailindustrie zich aan conformeren. Voor de feed industrie is GMP+ certificering een must. Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is inmiddels erg bekend onder consumenten. Producten die dit keurmerk mogen voeren zijn in meer (3 sterren) of mindere (1 ster) mate diervriendelijk geproduceerd. Vlees van dieren die geslacht zijn volgens Islamitisch gebruik kunnen een Halal keurmerk krijgen.
Werkgelegenheid QA en QC
Al deze kwaliteitsnormen en keurmerken leggen een stevige druk op de kwaliteitsborging en bijbehorende administratie binnen de levensmiddelenorganisaties. Kwaliteitsmanagement is een serieuze aangelegenheid en dat toont zich in de werkgelegenheid op dit vlak zowel in de food als in de feed sector. Er zijn dan ook veel vacatures binnen de QA en QC. Van kwaliteitsmanager tot auditor en van medewerker specificatiebeheer tot laborant of QC medewerker; allen zijn ze bezig met de borging van kwaliteit en de controle van voedsel.
Veelvoorkomende vacatures binnen het kwaliteitsmanagement in food zijn
- Kwaliteitsmedewerker Food
- QC Medewerker Food
- QC Laborant
- Medewerker Specificatiebeheer en Etikettering
- (Interim) QA Manager Food
- Food Auditor