Recruitment
with care

(Interim) QA Manager Food

Als QA Manager speel je een cruciale rol binnen de organisatie

Bekijk vacatures

Hoewel de term ‘manager’ wellicht anders doet vermoeden, is de functie van kwaliteitsmanager in de foodsector niet per sé een leidinggevende functie. Het gaat vooral om ‘het managen van de kwaliteit’ van de levensmiddelenproductie. Bij grotere organisaties zie je vaak dat een team verantwoordelijk is voor de kwaliteitsborging en dat kwaliteit een afdeling is met meerdere kwaliteitsmedewerkers, kwaliteitscontroleurs en/of medewerkers specificatiebeheer en etikettering.

Omdat de levensmiddelensector in Nederland nogal internationaal georiënteerd is, tref je steeds vaker de Engelse functietitel Quality Assurance Manager, afgekort QA Manager. Wanneer er wel een onderscheid gemaakt wordt tussen de leidinggevende en niet-leidinggevende rol, worden niet-leidinggevende functies vaak QA Officer of QA specialist genoemd.

03 Small

"Een leuk aspect aan de functie is dat je vaak breed betrokken bent bij de totale bedrijfsvoering"

Levensmiddelentechnologen kiezen vaak een food opleiding vanuit hun passie voor voedsel. Zij hebben vaak de ambitie om nieuwe voedingsmiddelen te ontwikkelen of, wanneer ze meer business-minded zijn, de marketing van levensmiddelenproducten te optimaliseren. Zelden starten studenten hun opleiding levensmiddelentechnologie met de ambitie om kwaliteitsmanager te worden. Er kleeft een wat saai imago aan.

Dat is niet geheel terecht. Als QA Manager Food speel je namelijk een cruciale rol binnen de organisatie. Je hebt als levensmiddelenproducent immers een BRC/IFS/FSSC22000 keurmerk nodig om aan de retailindustrie te kunnen leveren. Wil je als leverancier van diervoeders een grote afzetmarkt benutten, dan dien je over een GMP+ certificaat te beschikken. Slaag je er niet in een certificaat te behalen, dan heeft dat vaak grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. De QA Manager speelt daarom een belangrijke rol bij producenten in zowel de food als de feed sector. 

Breed betrokken

Een ander leuk aspect aan de functie is dat je breed betrokken bent bij de totale bedrijfsvoering. Van inkoop tot export; de voedselveiligheidscriteria zijn overal van toepassing. Alle elementen in het proces moeten daarom op orde zijn. Om die reden is de functie van QA Manager veelal een MT functie, waarbij je als vertegenwoordiger van het kwaliteitsaspect betrokken bent bij de beleidsvoering van de totale organisatie of plant.

Daarbij bevind je je continu in een spanningsveld tussen kostenefficiënt en binnen de kaders van voedselveiligheid werken. De functie vergt om die reden vaak een creatieve, oplossingsgerichte attitude, gecombineerd met de juiste dosis standvastigheid. 

Om tot een goede uitvoering te komen van het kwaliteitsbeleid, heb je draagvlak nodig van je collega’s op de andere afdelingen, zoals productie en logistiek. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn dan ook van belang. 

Vast of interim

Veel QA Managers in de foodsector werken bij één organisatie, maar we zien ook veel projectmanagers op het gebied van QA. Zij werken op interim-basis bij één of meerdere opdrachtgevers. Dat kan aan specifieke projecten zijn, maar ook voor de tijdelijke vervulling van de rol wanneer de vaste kwaliteitsmanager een periode afwezig is. De kwaliteit moet toch geborgd worden. De interim QA Manager werkt over het algemeen als zelfstandige of in loondienst bij een bedrijf actief in de QA consultancy. 

Voor de uitvoering van de functie van kwaliteitsmanager wordt meestal minimaal een hbo opleiding binnen de food gevraagd. Dat kan levensmiddelentechnologie zijn, maar ook kandidaten met een food and business achtergrond of voeding en diëtetiek komen in aanmerking.

Welke opleidingsachtergrond het beste past, hangt onder meer samen met de complexiteit van de QA systemen. Productiebedrijven met een complex proces met hoge (microbiologische) risico’s eisen vaak specialistische kennis van levensmiddelen(productie), waardoor men gaat voor kandidaten met een volwaardige hbo of wo opleiding levensmiddelentechnologie. Voor handelsbedrijven, waar kennis van regelgeving omtrent specificatiebeheer en etiketteren vaak de belangrijkste aspecten zijn, is een hbo opleiding voeding en diëtetiek met relevante QA (stage-) ervaring vaak ook een optie.

Op zoek naar een vacature in dit segment?

Kijk bij al onze vacatures of kies ervoor om ons een open sollicitatie te versturen.

Cookie instellingen

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren