Recruitment
with care

QC Medewerker Food

De rol van QC medewerker varieert van visuele controle op specificaties en verpakkingen tot laboratoriumtesten

Bekijk vacatures

Binnen de kwaliteitscontrole in de food zijn er verschillende functiebenamingen. Zo werken er in de Aardappelen, Groente en Fruit (AGF) sector keurmeesters die de producten en hun verpakking beoordelen aan de hand van visuele waarneming en geur. Ook binnen de kaasindustrie hanteert men de functietitel keurmeester nog regelmatig, alhoewel daar ook de functietitels kwaliteitscontroleur en Quality Control (QC) medewerker veel terugkomen. Deze functiebenamingen tref je ook in andere sectoren in de foodindustrie veel aan, waarbij de term QC veel gebezigd wordt binnen bedrijven die internationaal handelen.

De rol van QC medewerker varieert van visuele controle op specificaties en verpakkingen tot het doen van laboratoriumtesten om zodoende de samenstelling en kwaliteit van het product zelf te beoordelen. Afhankelijk van de exacte taken die onder de functie vallen, verschilt de benodigde opleiding. Vaak valt de QC medewerker onder een kwaliteitsafdeling en dan ofwel onder een Quality Assurance (QA) Manager, een QC Manager of een QA/QC Manager.

03 Small

"Binnen grotere productieorganisaties zien we regelmatig dat QC en QA als gescheiden afdelingen in de organisatie staan"

De QC medewerker die zelfstandig laboratoriumtesten uitvoert neemt vaak monsters in de productie om die vervolgens in het laboratorium te analyseren. Bij afwijkende waarden wordt er over het algemeen gerapporteerd aan de QA/QC Manager, die vervolgens ingrijpt. De coördinatie en inrichting van de QC werkzaamheden is in die gevallen de verantwoordelijkheid van de QA/QC Manager. Een keurmeester inspecteert binnenkomende en uitgaande producten en is vaak zelf geautoriseerd om binnenkomende batches te weigeren of de uitlevering van uitgaande batches te blokkeren. 

Binnen grotere productieorganisaties zien we regelmatig dat QC en QA als gescheiden afdelingen in de organisatie staan. Hoewel de twee verbonden zijn vanwege hun koppeling met kwaliteitsmanagement, zijn er grote verschillen. De QC rollen zijn veelal wat meer ‘technisch’ van aard en QC werkzaamheden vinden vaker direct in het primaire (productie)proces plaats.  Professionals met een laboratoriumopleiding stromen daarom binnen kwaliteitsmanagement met name in op een QC rol. 

Daar waar het gaat om uitvoerende QC werkzaamheden voldoet in veel gevallen een mbo opleiding in de food of binnen het laboratorium. Voor coördinerende of leidinggevende rollen wordt wel vaak een hbo opleiding gevraagd. 

Op zoek naar een vacature in dit segment?

Kijk bij al onze vacatures of kies ervoor om ons een open sollicitatie te versturen.

Cookie instellingen

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren