Recruitment
with care

Testimonial Johnny Bouwmeesters - Procestechnoloog

Johnny is een ruim ervaren procestechnoloog. Evengoed gaf hij in de eerste maanden bij Brinkers Food zijn ogen en oren goed de kost om zodoende inzicht te krijgen in de processen.

Bekijk vacatures

Brinkers Food is opgericht in 1889 als een bedrijf dat handelt in margarine. Inmiddels produceert Brinkers verscheidene chocoladepasta’s van hoge kwaliteit. Naast conventionele pasta’s bestaat het assortiment uit verscheidene veganistische, biologische en proteïnerijke pasta’s met Fairtrade, RSPO en UTZ keurmerken. De organisatie levert haar producten aan supermarkten wereldwijd. Wij spraken op locatie in Enschede met Johnny Bouwmeesters, die in 2019 via Professionals in Food bij Brinkers startte als Procestechnoloog. Hij zit lekker in zijn werk en vertelt er graag meer over.

‘Ik kwam binnen in een organisatie waar alles loopt. Dan zit je in een meeting en hebben ze het over recept 1, recept 4, recept 216. Op dat moment weet je eigenlijk niet waar het over gaat en hoeveel recepten er zijn en hoor je wat je allemaal nog niet weet. Daarna ben ik als procestechnoloog langzaam in mijn rol gegroeid. Dat deed ik door veel tijd door te brengen in de fabriek en me voor te stellen en te praten met operators. Dat was een leuke ervaring.

019 19003 Pif Johnnybouwmeesters Vrijstaand004

"Als mensen je vaker zien, vertellen ze je meer en kun je de processen in het bedrijf beter begrijpen"

Grappig is dat de meeste mensen die al langer in dienst zijn bij Brinkers in de fabriek een jas aanhebben met hun naam erop. Die had ik nog niet, waardoor de operators in eerste instantie wat terughoudend waren met wat ze vertelden. Ze zijn dan wat onzeker of ik nu een gast ben of misschien een auditor. Het voorstellen was dus echt belangrijk om het gesprek goed op gang te krijgen.

Naast die gesprekken op de vloer, heb ik samen met de operators pauze gehouden en over van alles en nog wat gepraat. Verder heb ik meegeholpen aan de productielijnen. Zeker omdat het drie ploegen zijn en ik in dagdienst werk, was het belangrijk dat ik over een langere periode regelmatig zichtbaar was bij de productie. Zo leerde ik iedereen kennen. Ook ben ik regelmatig in het magazijn en spreek ik met mensen van de technische dienst, de mensen van R&D in de proefkeuken, enzovoort. Dat geeft me veel informatie en inzicht in hoe het er bij Brinkers toegaat. Als mensen je vaker zien, vertellen ze je meer en kun je de processen in het bedrijf beter begrijpen.


Capaciteit vergroten

Het doel van mijn werk als procestechnoloog is te kijken hoe we met nieuwe en bestaande machines en productielijnen onze capaciteit kunnen vergroten. We zitten nu zo’n beetje op onze maximumcapaciteit. Door processen te optimaliseren doen we dingen efficiënter en besparen we tijd en grondstoffen. Ik ben momenteel bezig mengketels conform nieuwe specificaties in te stellen. Pasta’s zijn wat dat betreft niet zo makkelijk. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld proteïne pasta’s, die vooral door sporters worden gegeten voor spieropbouw. Ook normale mensen willen die graag hebben, maar het moet wel goed smaken. Die pasta’s zijn vaak wat dikker, dus meer viscoos en vloeien daardoor minder. Daarvoor moeten de machines aangepast worden, maar mogelijk ook de processen en de grondstoffen waarmee we werken.  

Daarnaast ben ik bezig met de vervanging van apparatuur en met het verbeteren van een lijn die we sinds 1,5 jaar hebben. Met de huidige apparatuur op die lijn hebben we wat problemen, dus nu ga ik op zoek naar apparatuur die beter ingesteld kan worden. Vervolgens is er ook een softwareaanpassing nodig, waardoor de lijn sneller zal draaien. Andere problemen waarmee ik aan de slag ben zijn bijvoorbeeld het plaatsen van etiketten precies op de juiste plek, temperatuurregulatie in bepaalde stappen van het proces en het zoeken naar de juiste materialen en testen van grondstoffen. Het werk is echt divers.


Vacature snel vervuld

Aan deze baan ben ik gekomen na jullie bemiddeling. Ik werd op de vacature gewezen door een vriend van mij en heb na het lezen van de vacature gesolliciteerd. Daarop werd ik door Professionals in Food uitgenodigd voor een gesprek. Ik werkte op dat moment in de buurt van Frankfurt, dus moest ik er een lang weekend vrij voor nemen. Jullie hadden me alvast geïntroduceerd bij Brinkers en toen zij snel reageerden op mijn sollicitatie, ze wilden graag een gesprek met mij hebben, konden we het zo regelen dat beide gesprekken op dezelfde dag plaatsvonden. Ik ben toen eerst ’s morgens vroeg bij jullie op gesprek gegaan en daarna doorgereisd naar Brinkers. Die gesprekken gingen goed. Bij het afscheid zeiden ze bij Brinkers ‘tot de volgende keer’ en dit gaf al een goed gevoel.

In jullie bemiddeling heb ik erg gewaardeerd dat jullie steeds kordaat en snel zijn met het plannen van afspraken en het geven van terugkoppeling. De periode vanaf kennismaking totdat alles in kannen en kruiken was, was maar een maand. Tips? Ja, ik had wat moeite jullie te vinden in Zwolle. Misschien is het een idee een plattegrondje bij jullie op de site te plaatsen (die staat er overigens wel op, onder contact, red.)? Voor mij was het regelen van de vrije dagen voor het reizen van Frankfurt naar Twente het enige lastige, maar daar konden jullie niet zoveel aan doen. Het is verder goed verlopen. In steekwoorden zou ik jullie omschrijven als deskundig, professioneel, korte lijnen en goed contact."

Ben jij een werkzoekende foodprofessional of werkgever in de foodsector en benieuwd wat wij voor je zouden kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of stuur een bericht. Kijk ook eens naar het overzicht van onze actuele vacatures in de foodsector.

Cookie instellingen

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren