Testimonial Marcel Hollewijn - Shift Manager
"Het van niets, iets maken, is een mooie uitdaging"
Bekijk vacaturesIn maart 2022 begon Marcel Hollewijn als Shift Manager bij Poppies. Een bijzondere start, want er waren eigenlijk nog geen shifts te managen op dat moment. Het volledige productieproces van Poppies is de afgelopen periode namelijk omgegooid en de locatie in Born is volledig verbouwd. Het maakte dat Marcel reeds in een vroegtijdig stadium betrokken raakte bij de opbouw van de processen en de teams. Omdat hij met zijn overstap ook nog een switch maakte van de vlees- naar de bakkerijsector was het een periode waarin veel te leren viel.
Ruim acht maanden na zijn start spraken wij Marcel over zijn ervaringen bij Poppies en met de bemiddeling door Professionals in Food.

"We zijn een nieuw bedrijf in een oud jasje"
Marcel, je werkt nu ruim 8 maanden bij Poppies. Wat is er allemaal gebeurd in die periode?
“Heel veel. Al het materieel hier in de productie is de afgelopen tijd vernieuwd, waardoor we een zeer moderne productiebakkerij zijn geworden. Ook zijn er veel nieuwe mensen en doen mensen die hier eerder al werkten nu ander werk. We zijn een nieuw bedrijf in een oud jasje. De buitenschil is nog grotendeels hetzelfde, maar intern is alles veranderd. Dat heb ik allemaal mee mogen maken en er ook mijn steentje aan bij mogen dragen.
Afbouwfase
Het is nog niet helemaal klaar, maar we zitten nu in wat wij ‘de afbouwfase’ noemen; de laatste 5% van het project dat nog afgerond moet worden. Het bedrijf staat voor 95% en met de afrondende 5% zijn we nu druk bezig.
Inmiddels zijn we gestart met de productie in drie nieuwe teams in drie ploegen. De uitdaging zit er nu in om die teams goed op de rit te krijgen en zich te laten ontwikkelen. In ieder team zitten nu zo’n 22 personen. Dat zal nog wel wat slinken als die 5% ook voor elkaar is, want dan zijn er voor bepaalde stappen in het proces minder handen nodig. Dan zitten we waarschijnlijk op 15 a 16 personen per ploeg.
Drie ploegen, drie afdelingen
De ploegen zijn verdeeld over drie afdelingen. Het proces begint bij de bakkerij, waar de bakkers werken en de donuts gevormd worden. Daarna gaan de donuts door naar de decoratiehal waar een aantal operators aan het werk is. Daar decoreren, chocolateren en vullen wij de donuts. Uiteindelijk komen ze uit op de inpakafdeling, waar een aantal mensen aan de lijn de inpak verzorgen”.
Als je nu terugkijkt op de afgelopen periode, wat waren de grootste uitdagingen?
“Nou, omdat ik uit de vleessector kom was het wel even wennen om in de bakkerijsector actief te zijn. Die werelden zijn best verschillend. Zo heb ik producttechnisch veel geleerd. Het verhaal achter de bakkerij en het maken van een donut was voor mij natuurlijk nieuw. Daarin heb ik mij goed kunnen ontwikkelen.
Bouwen en leren
Daarnaast was het van niets iets maken een uitdaging. Hier mocht ik gaan bouwen aan mijn eigen team en zodoende meebouwen aan het bedrijf. Dat is pittig, maar ook echt leuk.
Ik heb veel over mijzelf geleerd in deze periode. Ik ben van nature geen geduldig persoon. Hier heb ik geleerd geduldiger te zijn. Niet alleen omdat de sector wat anders is, want in de vleessector gaat het allemaal nog net wat sneller, maar ook omdat het samen opbouwen van iets moois gewoonweg tijd vergt. Voor iedereen, ook de mensen die hier al werkten, is bijna alles nieuw. We produceren een ander product, de processen zijn compleet veranderd en er zijn veel nieuwe mensen en samenwerkingen. Dan moet je de tijd nemen om het product en de productie, maar ook elkaar te leren kennen. En dus ook om jezelf in een ander team en een nieuwe setting te plaatsen.
Dat is wel lastig voor mij, want ik ben iemand die van oudsher gewend is om altijd met het gas er vol op twaalf dingen tegelijk te doen. Dat zou hier niet hebben gewerkt. De manier waarop het hier bij Poppies gaat, bevalt me inmiddels uitstekend. Ik heb nu meer rust in mijn werk en ben daardoor beter in staat om te beschouwen, goede keuzes te maken en mijzelf dingen aan te leren. Dat werkt prettig”.
"Het verliep hier door corona en de verbouwing allemaal wat trager, maar dat heeft Johanna mooi opgevangen voor Poppies"
Buiten dat je hier veel leert en dat er veel is opgebouwd, hoe is het om bij Poppies te werken?
“Dat bevalt heel goed. Poppies is echt een leuk bedrijf, met fijne collega’s. Van oudsher heeft het bedrijf echt een familiegevoel en dat proberen we vast te houden. Als je hier op je eerste dag komt, dan voel je je direct welkom. Dat komt zowel door de collega’s als door het management. Dat heb ik als erg prettig ervaren. Het is een mooi, warm bedrijf.
Binden met een prettig gevoel
De komende tijd besteed ik veel aandacht aan teamvorming. Dat past ook bij onze organisatie. Wij willen graag mensen aan ons binden en hen met een prettig gevoel naar het werk laten gaan. Dat warme gevoel dat ik zelf heb ervaren wil ik ook doorgeven aan de nieuwe productiemedewerkers”.
Kun je aangeven hoe je aan deze job bent gekomen en waarom je voor deze job bent gegaan?
“Ik zat al heel lang in de vleessector en was toe aan iets anders. En toen kwam toevallig Johanna op mijn pad via LinkedIn. Dat was voor mij nieuw, want ik was nog helemaal niet zo actief op social media. Het contact met Johanna is heel erg prettig. Zij is een rustig persoon en gaf me alle tijd om te groeien naar het idee dat ik een andere uitdaging aan zou gaan.
Verbouwing en corona opvangen
Door de verbouwing hier en door corona verliep de bemiddeling wat trager, maar dat heeft zij heel mooi opgevangen voor Poppies. Zij hielp mij het geduld te bewaren met uiteindelijk een mooi resultaat”.
Zijn er dingen die wij als Professionals in Food beter hadden kunnen doen?
Tsja…ik zou nu heel wijsneuzerigs iets kunnen gaan bedenken, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten wat. Ik ben heel tevreden over hoe alles is verlopen.
Door corona ging het kennismakingsgesprek met Johanna online via Teams. Dat vind ik zelf minder prettig dan een echt persoonlijk gesprek, maar het was evengoed een fijn gesprek.
Toen ik bij Poppies op gesprek kwam wist ik dan ook al goed waar ik aan toe was. De functie, het bedrijf Poppies en de overgang waar zij in zaten waren door Johanna al heel goed omschreven en toegelicht. Dat was heel erg prettig, want zo kon ik goed voorbereid op mijn sollicitatiegesprek komen.
Nu komen er weleens mensen via het uitzendbureau die nog niet eens weten wat wij hier doen. Dat is bij jullie dus wel anders. Dat het verhaal zo duidelijk werd verteld triggerde mij overigens ook om juist voor deze job en voor Poppies te gaan.
Steeds weer interesse
Ook nu nog tonen jullie steeds weer interesse. Johanna belt mij eens in de zoveel tijd om te horen hoe het gaat en dat zijn altijd leuke gesprekken”.
Als je Professionals in Food in een paar woorden zou omschrijven, welke zouden dat dan zijn?
“Jullie maken jullie naam waar, want jullie zijn ook echt professionals. Professionals binnen de arbeidsbemiddeling, maar duidelijk ook in foodsector. Jullie weten waar het in deze sector om gaat en daardoor weten jullie niet alleen de juiste mensen te vinden, maar ook de vacatures goed toe te lichten aan de mensen die jullie bemiddelen”.
Ben jij actief in de foodsector en op zoek naar nieuwe collega's? Neem gerust eens contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen!